Ayşegül Koç/‎İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Gayrimenkul sektöründe ikinci el konutlar S.O.S veriyor diyen Güleroğlu; “İkinci elde inanılmaz bir durağanlık yaşıyoruz. İkinci eller için hayata geçirilecek konut kredi faizleri ile ilgili çalışma yapılmalı. Yastık altına gidecek paranın buraya çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Krizler gördüm ancak böyle kriz görmedim”

Mesut Güleroğlu

Konut satışlarına değinen Güleroğlu, “Konut fiyatlarımız şu anda stabil. Yaklaşık 6-7 aydan beri artan bir konut fiyatı yok. Bu çok büyük bir avantaj yaratıyor. Ancak konut alabilecek kişiler de kredi kullanamıyor. Ya kredinin yüzde 20’sini veriyorlar ya da az kredi alabildiği için ev alamıyor. Konut kredi faiz oranları yüksek olunca otomatikman piyasada bir durgunluk başladı. Bu süreç devam ediyor. Ben 34 senedir bu işi yapıyorum. Daha önce de krizler gördüm ama böyle bir kriz görmedim. Hep bir müdahale var” dedi.

“İkinci el konutlar S.O.S veriyor”

Konut açığı olduğunu kaydeden Güleroğlu; “Mevcut yeni binalar yok. İkinci el satışlar yok. Konut satamayan müteahhit bekliyor. Üretilemeyen konutlar var, nüfus artıyor. Konut açığı var. Konut açığı da otomatikman kira fiyatlarına yansıyan bir durum oluşturuyor. Bunu da ilerideki günlerde göreceğiz. Gayrimenkul sektöründe S.O.S veren bir durum ise ikinci el konutlar. İkinci eller için hayata geçirilecek konut kredi faizleri ile ilgili çalışma yapılmalı. Yastık altına gidecek paranın buraya çıkması gerekiyor” diye konuştu.

“İnciraltı sağlık bölgesine dönmeli”

Yabancılara konut satışının İzmir’de düştüğünü de belirten Başkan Mesut Güleroğlu, “İnsanlar ticari gayrimenkullere döndü. Çünkü yabancılar, ekonominin döndüğü illeri tercih ediyor. Artık Antalya, İstanbul, Bursa, Ankara gibi kentleri tercih ediyorlar. İzmir, artık yabancılar için öncelikli tercih edilen bir il değil. İzmir’de ticaretin boyutunu arttırmamız lazım. İnciraltı bölgesinin tamamen sağlık bölgesine dönmesi gerekiyor. Orada uygun koşullarla otellerin yapılması lazım. Sonuç olarak bir yerler değerlendirilmeli ki İzmir’in ekonomisine katkı sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

“Konut almak için doğru zaman”

Şuan konut almak için doğru zaman diyebilirim diyen Güleroğlu; “Fiyatların yapacağı dip şuan yaşadığımız kadar. Ev fiyatları şuan stabil. İkinci el konutlarda inanılmaz bir durağanlık var. Bu yeni yapılacak binalara da yansıyor. Urla, Seferihisar, Çeşme, Foça gibi ilçelerde hareketlilik var. Çünkü yaz dönemi. Konut faizleri bir süre sonra aşağıya doğru düşmeye başladığında insanlar konut almak isteyeceği için fiyatlar otomatikman yükselecek. Gayrimenkul sektörü yatırım aracı olmaktan hiçbir zaman dışarı çıkmaz. Kira fiyatları üzerine pek bir şey diyemiyorum. Çünkü konut açığımız var. Ev fiyatları ise şuanda biraz daha stabil gitmeye devam eder. Bunu çok yakın takip etmelerini istiyorum. Özellikle borsa şuan inanılmaz yükseliyor. Bir süre sonra oradan da çıkışlar başlayacak. Oradan dönen para gayrimenkulde yer bulacak. Bu da fiyatların yeniden yükselmesine neden olacaktır” açıklamasında bulundu.

“Vergisel boyutların yeniden düzenlenmesi gerekiyor”

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yeni vergi paketiyle birlikte yıllık ödenen kira vergisinin her ay alınması ve kiralardan yüzde 20 ek vergi alınmasına ilişkin düzenlemenin kiracıya yansıtılacağına dikkat çekti. Güleroğlu; “Bu mevzuatla ilgili kalktı, kalkacak gibi konuşmalar var. Ama eğer kalkmazsa otomatikman bugünkü kiranıza yüzde 20 daha fazla bir zam olacağına kanaat getirebiliriz. Özellikle vergisel boyutların yeniden düzenlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ev alacaklar dikkat!

Ev alacaklar dikkat!

Yetki belgesinin önemini vurgulayan Güleroğlu, "Belge sorgulanmadan yapılan alışverişin sonunda dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. Özellikle İzmir öğrenci şehri olduğu için uygun fiyata kiralık ev ilanı veriyorlar. Bunun da karşılığında kaporaları alıp ortadan kayboluyorlar. Ancak yetki belgesi alan emlakçıların bu tür dolandırıcılık olaylarına karışması mümkün değil" dedi. Güleroğlu, "Ticaret Bakanlığı, internet sitelerinden ya da sosyal medyada konut ilanı vererek vatandaşları dolandıranlara karşı önemli tedbirler aldı. Böylece emlakçı olmanın şartlarını belirledi ve bu mesleği yapabilmek için yetki belgesi alma şartı koydu. Bu belge olmadıkça kişiler emlakçılık yapamaz ancak belge sorgulanmadan yapılan alışverişin sonunda dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. Yetki belgesi alan emlakçıların bu tür dolandırıcılık olaylarına karışması mümkün değil çünkü yetki belgesi kişinin elinden alınıyor” diye konuştu.

Muhabir: Ayşegül Koç