Son Mühür / Ayşegül Koç - Etkinlikte, Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Doktora öğrencisi Ebru Özdemir ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim görevlisi Hörü Karadıllı konuşmalarını gerçekleştirdi.
Etkinliğe, Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fahriye Vatan, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aynur Türeyen, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Böbrekler ile ilgili bilinçlendirdiler
Açılış konuşmasında, Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fahriye Vatan, “Çok önemli bir organımız olan böbreklerimiz konusunda bilgilendiğimiz ve bilinçlendiğimiz bir panel olmasını diliyorum. Emeği gecen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
"Sağlıklı bir insan ve sağlıklı bir yaşam kalitesi demektir"
İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aynur Türeyen, böbreklerin vücutta hayati bir rol oynadığını belirterek, "Böbrekler, sağlığın korunması ve sürdürülmesi için çok önemlidir.
Beyin ve kalp gibi organlar genellikle birinci derecede önemli olarak kabul edilse de, aslında sıvı-elektrolit dengesini sağlayan, kan dolaşımını düzenleyen ve atıkları vücuttan atan böbreklerdir. Böbreklere sağlıklı bakılmaması, küresel çapta bir sorundur” diye konuştu.
Böbrek hastalıklarının nedenleri ve sonuçları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Aynur Türeyen, “Ülkemizde ve dünyada insülin direnci çok yüksek. Bu durum diyabet hastalığını tetikliyor. Diyabetin bir komplikasyonu olarak böbrek hastalıkları gelişebiliyor.
Hem diyabetin bir sonucu olarak böbrek hastalıkları görülebiliyor, hem de diyabet sonrası kalp hastalıkları, kalp yetmezlikleri, hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıklar, hastayı diyalize bağımlı hale getirebilir. Sağlıklı her organ, sağlıklı bir insan ve sağlıklı bir yaşam kalitesi demektir” dedi.
"Toplumsal düzeyde büyük bir öneme sahiptir"
Panelde, Ebru Özdemir, böbrek hastalıklarının önemini vurgulayan bir sunum gerçekleştirerek, “Böbreklerimiz, bizi sağlıklı tutabilmek için birçok görevi bir arada yerine getiren karmaşık organlardır. Böbreklerin temel görevi, kandaki toksinleri ve fazla suyu temizlemektir.
Böbrekler, ayrıca kan basıncını kontrol etmeye ve kemikleri sağlıklı tutmaya da yardımcı olur. Akut böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının ani ve geri dönüşlü kaybıdır. Kronik böbrek hastalığı ise böbreklerin yapısında veya fonksiyonlarında üç aydan uzun süren bozulmalarla karakterize edilen bir durumdur.
Dünyada 800 milyon civarı, Türkiye’de ise 9 milyon civarı insan böbrek hastalıklarından etkileniyor. Böbrek hastalıkları fiziksel, psikolojik ve ekonomik yük oluşturmaktadır. Bu nedenle böbrek hastalıklarının erken teşhisi, toplum farkındalıklarının artırılması ve sağlık politikalarının geliştirilmesi hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük bir öneme sahiptir” dedi.
Böbrek sağlığını korumak için 8 altın kural
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hörü Karadıllı, böbrek sağlığını korumanın 8 temel kuralını paylaşarak, "Böbrek sağlığını korumak önemlidir. Uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda belirlenen 8 altın kuralla böbrek sağlığını koruyabiliriz; Böbrek sağlığını korumanın ilk adımı aktif bir yaşam tarzı benimsemektir.
Haftada en az 150 dakika hafif veya orta yoğunlukta egzersiz ya da 75 dakika yoğun egzersiz yapılması kan basıncını düzenleyerek böbrek sağlığını olumlu yönde etkiler. Dengeli ve yeterli beslenme böbrek hastalıklarından korunmada kritik bir rol oynuyor. Yeterli miktarda sebze ve meyve tüketimi büyük önem taşıyor.
Tansiyonun düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Vücudun günlük ihtiyaç duyduğu sıvı alımı çok önemlidir. Sağlıklı bireylerin günde en az 8 bardak su tüketmesi gerekir. Sigara kullanımı böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Sigara, kan damarlarını daraltarak böbrek hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlar.
Ayrıca reçetesiz ilaç kullanımı böbrekler üzerinde gereksiz yük oluşturuyor. Risk grubundaki bireylerin sağlık kontrollerini aksatmaması gerekiyor. Obezite, diyabet, ileri yaş ve sık idrar yolu enfeksiyonu yaşama gibi faktörler böbrek hastalıkları açısından risk oluşturuyor” dedi.
Etkinlik, Şenay Öztürk'ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Böbrek Sağlığı: Ne Biliyoruz?” adlı Kahoot oyunu ile sona erdi. Kazanan gruba ödül olarak “Kupa Bizim” belgesi takdim edildi.