SON MÜHÜR- BERİVAN KAYA/ İzmir'in UNESCO adayı Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda kurtarılmayı bekleyen 2 bin atıl yapı var.
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, yaşamdan koparılan atıl yapılar için mülk sahiplerine ve yetkililere çağrıda bulundu.
ARKA SOKAKLAR YAŞAMDAN KOPTU
Kemeraltı'nın illegal yapılarına dikkat çeken Semih Girgin, "Kemeraltı'nda insanlar zenginleşip taşınmadan önce yaşam vardı. İnsanlar oradan çarşıya geliyorlardı. Zenginleşmeden ötürü yeni yerler açılınca Kemeraltı'nın arka sokakları yaşamdan koparıldı. Burada illegal, yanlış bir alan yaratıldı. Bu İzmir'de en büyük yanlışlardan bir tanesi" ifadelerine yer verdi.
KEMERALTI ZAFİYETİ
Kemeraltı'nda bulunan atıl yapıların 'zafiyet' olduğuna dikkat çeken Girgin, "Bizim Kemeraltı'nı kurtarmamız gerekiyorsa sorunlar yumağı ile ilgili kurtuluşumuz belli. Altyapı kısmen yapılmış olsa da asıl sorun arkada bulunan atıl evlerdir. Otel mi olacak, ev mi olacak belli olmalı. Kemeraltı'nda mülkleri olanların sahip çıkması elzemdir. Kullanılmayan, illegal kalmış yapılar ekonomi açısından zafiyet. Hem Kemeraltı'nın değeri düşüyor hem de Kemeraltı karanlık kalıyor" diye konuştu.
İZMİR'İ NASIL GELİŞTİRECEKSİNİZ?
Yerel yönetimlerin ve kamu idarelerinin Kemeraltı için atması gereken adımları anlatan Girgin, "Bu alanların kurtarılması ya da satılması gerekiyor. Alan kişiler de burada bir şeyler yapılmalı. Belediye de fon bularak destekleyebilir. Kültürel değerlere sahip çıkması için para var. Bunların Kemeraltı'na akıtılması ciddi bir proje. Yerel ve kamu, kamulaştırma yapmadan mal sahipleri ile beraber uzun vadeli yatırımcıların gelmesini sağlamalı. Fonun 30 yıl boyunca işletilmesi ve 30 yıl sonra da torununa verilmesi gerekiyor. Siz bu dönemde malınıza sahip çıkamıyorsanız torunlarınızın sahip çıkacağı alanı yaratmamız lazım. Mal sahibi düşünmüyorsa devletin düşünmesi gerekiyor. Çünkü 2 binin üzerinde atıl bina var. Her atıl bina devlet açısından, ekonomik açıdan kayıp. İzmir'i nasıl geliştireceksinz? Bununla ilgili İzmir bileşenlerinin masaya oturup ciddi adımlar atmalı" ifadelerini kullandı.
KEMERALTI KISKAÇ İÇİNDE...
Kamu ve yerel yönetimlerin Kemeraltı'nı kurtmakla ilgili sorumlu olduklarını dile getiren Semih Girgin, "Binaları kurtarmazsanız UNESCO'ya giremezsiniz. UNESCO'yu geç şehrin geleceğe borcu bu. Kim kurtaracak bu yapıları? Kemeraltı bir kıskaç içerisinde. Devlet araya girip kullanma hakkını alacak. Yap-İşlet-Devret modeli gibi" dedi.