İzmir Körfezi'ndeki kirliliği ve balık ölümlerini mercek altına almak amacıyla oluşturulan 'İzmir Körfezi Bilim Kurulu', Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın da katılımıyla İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde toplandı. 35 akademisyenin yer aldığı Bilim Kurulunun "İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler Çalışma Grubu", "Atık su Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu" ile "Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistemin İyileştirilmesi Çalışma Grubu" olarak üç ana başlıkta çalışmalarına devam edeceği bildirildi. 


Toplantının açılış konuşmasını Bakan Yardımcısı Fatma Varank yaptı. Varank, “İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri sadece bölgesel değil aynı zamanda ülkemizde de birçok tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdide karşı birlikte harekete geçmek gerekmektedir. Balık ölümleri, çevresel sorunların çok boyutlu ve karmaşık doğasını bizlere bir kez daha hatırlatmaktadır. Bu olay iklim değişikliğinden su kalitesine, kentsel kirlilikten sisteminin bozulmasına kadar birçok farklı sektörün bir araya geldiği bir krizi işaret etmektedir. Bu nedenle bu soruna karşı geliştirilecek çözümlerin bilimsel temellere dayanması ve tüm paydaşların katılımıyla uygulanması büyük bir önem taşımaktadır." dedi. 


Bakan Murat Kurum'un yol haritası çıkarılması için talimat verdiğini aktaran Varank, "Bildiğiniz gibi koordinasyon kurulunun ilk toplantısı Sayın Bakanımızın başkanlığında, siz değerli Bilim Kurulu üyelerimizin yanı sıra bölgedeki belediye başkanlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız, ilgili STK'larımız, oda temsilcilerimizin katılımıyla yine burada gerçekleştirilmiştir. Toplantımız sonucu olarak Bilim Kurulu üyeleriyle çalışma gruplarının oluşturulması ve acil eylem planının hazırlanması kararlaştırılmıştır. Eylül ayı sonuna kadar İzmir'de acil eylem planının açıklanacağını da bu toplantıda duyurmuştur” dedi.


"Bakanlığımızın kararlığı tam"


Varank, çalışma grupları oluştulacağını ifade ederek, “Bugün burada İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulunun ilk toplantısında alınan karar doğrultusunda siz bilim kurulu üyeleriyle çalışma gruplarını oluşturmak ve ivedi olarak eylem planı çalışmalarına başlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Çok kısa bir sürede haberiniz olmasına karşın toplantıya katılımınızdan dolayı öncelikle hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz toplantılarda bilimsel verilerin ışığında acil eylem planımızı şekillendirecek İzmir köşesinin ekosistemini koruyacak ve bu tür olayların tekrar yaşanmasını önleyecek adımları belirleyeceğiz. Bakanlığımızın çevreyi koruma konusundaki kararlılığı tamdır ve buradan çıkacak sonuçların gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir çevre hedefimizde önemli bir rol oynayacağına da inanıyoruz. Söz konusu çalışmalar iklim değişikliği ve doğa temelli çözümler çalışma grubu. Atık su altyapısı ve dereler çalışma grubu ile deniz alanlarının değerlendirmesi ve ekosistemin iyileştirilmesi çalışma grubu başlıkları altında üç ana başlıkta devam ettirilecektir” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 09 17 At 10.02.00


Plan Eylül ayı sonunda açıklanacak


Eylem planı için sürenin kısa olduğunu vurgulayan Varank sözlerini şöyle tamamladı: 


"Çok hızlı bir çalışma programının ilk iki günlük çalışma programı için, biz bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Siz değerli bilim insanlarımızın yapmış olduğu çalışmalar ve uzmanlıkları ile şekillenecek bu acil eylem planımızın uzun ve orta vadeli eylem planında kasım ayı sonuna dek çalışmalarımız aralıksız bir şekilde hocalarımızla birlikte devam edecektir. Hazırlanacak eylem planı İzmir körfezimizi gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarmak üzere gerekli adımları içerecek ve sorumlulara yol gösterecek bir nitelikte olacaktır. Ve sizin bugün burada değerli görüşlerinizi paylaşacağımız ortamda hep bir arada bulunmaktan dolayı ben tekrar hepinize şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Bu 2 günlük çalışma programının ülkemize, İzmir’imize hayırlı uğurlu olmasını temenni saygılar sunuyorum"

"Şeffaflıkla yürüyen bir süreç olsun"


Körfez için acil eylem planlarının ve yapılacak çalışmaların konuşulduğu toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay,  “Körfezin hızlıca kendini temizleyebilmesi için yapılacak en acil işler in neler olduğunu konuştuk. Süreci tam bir şeffaflık içerisinde yürütelim diye konuştuk. Bu anlamda böyle çok yapıcı bir toplantı. Samimiyete inanıyorum, sonuç alacağız. Bunu taahhüt ediyorum” diye konuştu.


Tugay bakanlığın çaba içerisinde olmasından memnun olduklarını ifade ederek şöyle konuştu: 


"Biz kendi üzerimize düşenleri zaten yapacağız ama bizim yetki ve sorumluluğumuzun dışında olan alanlarda da kurum olarak özveriyle elimizden geleni yapmaya hazır olacağız. Bizde olan ve bakanlığımızda olan verileri birbirimizle paylaştık. Şunu taahhüt ediyorum. Dördüncü faz, yakında bitecek. Beşinci faz da bu dönem içerisinde hayata geçecek. Arıtma kapasitelerine yine bu dönemde artıracağız. Belki yeni bazı arıtma havzaları belirleyebiliriz. Böyle bir şey de var. Ama bütün bunlar, aşırı kirli olan körfezin kendisini temizlemesine yetmeyecek."


İzmir Körfezi için bakanlığın hangi çalışmaları çalışmalar yapacağına dair konuşan Tugay, “Bakanlıktan daha çok beklediğimiz dip temizliği, dip taraması. Sirkülasyon, navigasyon kanallarının oluşturulması. Bizim de kendi yapacağımız bazı yeni tesisler için ruhsat aşamalarında yardımcı olunması. Yatırımlar için uluslararası finans kuruluşlarından aldığımız olumlu yanıtlar var. Bakanlığımız bunları yaparsa zaten yeterli olacak” ifadelerini kullandı. 

İzmir Körfezi Bilim Kurulu, körfezde ve karada incelemelerde bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği mercek altına almak amacıyla oluşturulan Bilim Kurulu üyeleri, körfezde ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın başkanlığında İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenen toplantının ardından, "Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistemin İyileştirilmesi Çalışma Grubu"ndaki üyeler, İzmir Körfezi'ne açılarak inceleme yaptı. "İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler Çalışma Grubu" ve "Atık Su Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu" üyeleri ise Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi ile körfeze dökülen derelerin çevresinde çalışma gerçekleştirdi.
İzmir Körfezi Bilim Kurulu, çalışmalarını yarın da sürdürecek.

Muhabir: ERTUĞRUL TURAN