İZMİR HABERLERİ

İzmir Körfezi temizleniyor: 60 bin ton çamur çıkarıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için tarihin en büyük çevre yatırımlarından birini hayata geçiriyor. Körfez dip tarama çalışmaları, bir aydan uzun süredir aralıksız devam ediyor. Bugüne kadar 60 bin ton çamur çıkarıldı.

SON MÜHÜR - OSMAN GÜNDEN / İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nin kirli sularını temizlemek amacıyla başlattığı dev proje kapsamında, Körfez’in dip tarama çalışmalarına devam ediyor. Bostanlı açıklarının ardından Çiğli açıklarına demir atan tarama gemisi, 7 gün 24 saat esasına göre çalışarak Körfez'in dibindeki çamur ve atıkları temizliyor. Haziran ayına kadar devam etmesi planlanan bu ilk etapta, toplamda 700 bin metreküp çamurun denizden çıkarılması hedefleniyor. Bu süreçte, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu ve atık su hizmetlerini sağlayan İZSU Genel Müdürlüğü de çalışmaların yürütülmesinden sorumlu.

60 bin ton!

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilen dip tarama çalışmalarında, bir ay gibi kısa bir süre içinde 60 bin ton çamur denizden çıkarıldı. Bu, 55 gemiye denk gelen bir miktar. Yüklenici firma DGN Denizcilik’te görevli inşaat mühendisi Kadir Arali, yaptığı açıklamada, bu çalışmanın Körfez’in kuzey aksında sürdüğünü belirtti. 

Arali, "Yaklaşık bir aydır Körfez’in kuzey aksında dip tarama çalışmalarına devam ediyoruz. Buraya geldiğimizde suyun derinliği 0 metreden yaklaşık 3.5 metreye kadar gidiyordu. Karaya doğru ilerleyerek hedefimiz dibi 200 metre genişlik 4-4 buçuk metre derinliğe çıkarmak. Karaya doğru gittikçe artık su derinliği yok oluyor. Flamingoların olduğu noktada kuşlar yuva yapabilecek konumda." dedi.

Kadir Arali, şunları da ekledi: "Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda 60 bin ton malzeme çıkardık. Bu da 55 gemiye tekabül ediyor. Şu an karaya uzak olduğumuz için sadece dipte çamur görüyoruz. Karaya yaklaştıkça çeşitli evsel atık malzemelerini de görüp temizleyeceğiz." İzmir Körfezi’nin temizlenmesi ve korunması amacıyla yapılan bu çalışmaların, çevresel etkilerinin de önemine değinen 

Arali, şunları söyledi: "İzmir’deki nüfus arttıkça kirlenme oranı da artıyor. Bizler burada 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Haziran ayına kadar 700 bin metreküp malzemeyi çıkaracağız. Daha önceki tarama çalışmaları sırasında aklınıza gelebilecek her şeyi Körfez’de gördük. Bunlar araba lastiği, bebek bezi, poşet, şişe ambalaj gibi malzemeler. Bu malzemeler ya derelerden Körfez’e geliyor ya da denize atılıyor. Ben de İzmirli bir vatandaş olarak İzmirlilere sesleniyorum. İnorganik maddeleri lütfen denize atmayın, derelere atmayın. Bizim amacımız gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir Körfez bırakmak. Sizlerden de aynı gayreti bekliyoruz.”

Canla başla çalışıyorlar

Körfez dip tarama çalışmalarına katılan teknelerden birinde gece gündüz çalışan Recep Işıldak, işin zorluklarını ve önemini anlatırken, bu yoğun sürecin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Recep Işıldak, "Arkadaşlarımla vardiyalı olarak çalışıyorum. Geminin beyni makine bölümü, o yüzden burada bir aksama olmaması için bizler geceleri de burada kalarak çalışmalara katılıyoruz. Arıza olursa çalışmalar durur. İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için canla başla çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Proje iki etapta gerçekleştirilecek

İzmir Körfezi’nde gerçekleştirilen dip tarama çalışmalarının iki aşamada yapılacağı belirtildi. İlk etapta, 180 gün içinde 700 bin metreküp çamurun çıkarılması hedefleniyor ve bu çalışmanın toplam maliyetinin 440 milyon lirayı bulması bekleniyor. Çalışmaların ikinci aşaması ise 2025 yılına kadar devam edecek. Bu etapta, 1 milyon 800 bin metreküplük dip çamurunun temizlenmesi planlanıyor. Böylece toplamda 2 milyon 500 bin metreküplük bir dip taraması gerçekleştirilmiş olacak.

Dip tarama çalışmaları, İzmir Körfezi’nin su kalitesini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu çalışmalar, Körfez’deki karasallaşan noktalarındaki su derinliğini 20 santimetre kadar yükseltirken, körfezdeki akıntı hızının artmasına ve kirliliğin azalmasına da katkı sağlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu dev yatırımı, Körfez’i çevresel açıdan daha sağlıklı ve yaşanabilir hale getirmeyi amaçlıyor. Ancak yetkililer, temizlik çalışmalarının sadece bu tür projelerle yeterli olmayacağını belirterek, İzmirlilerden çevre bilincine sahip olmalarını ve atıklarını denize atmamalarını istedi.