DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nil Kula, bu araştırmanın önemine dikkat çekerek, “İzmir Körfezi'nde yaşanan olumsuz gelişmeleri bilimsel bir temele dayandırmak istiyoruz. Tahlil ve ön inceleme sonuçlarımızın birkaç hafta içinde çıkmasını bekliyoruz. Bu verileri kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşarak, İzmir Körfezi'nde durumu düzeltici önlemler alınmasını sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kula, uzun yıllardır İzmir Körfezi'ni izlediklerini ve deniz kimyası, biyolojisi ile ilgili ulusal ve uluslararası projeler yürüttüklerini belirtti. Son günlerde yaşanan balık ölümleri ve alg patlamaları üzerine harekete geçtiklerini ifade eden Kula, “Bu araştırmayı sosyal sorumluluk bilinciyle ve öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. 12 kişilik gönüllü ekibimizle su ve sediman örnekleri topladık ve laboratuvar analizlerine başladık” dedi.

"Bu durum olumsuz tablo çiziyor.."

Proje ekibinden Dr. Öğretim Üyesi Hakan Alyürük, İzmir Körfezi'nde yaptıkları ölçümlerde deniz suyu sıcaklığının 28 derece, iletkenliğin ise binde 39 ve üstü olduğunu belirtti. Alyürük, “Oksijen değerlerini litrede 4-5 miligram arasında ölçtük. Bu değerler, 2005 öncesi dönemlerde bazı istasyonlarda görülen değerlerin altındadır ve bu durum olumsuz bir tablo çiziyor” diye konuştu. Alyürük, oksijen seviyelerindeki bu düşüşün nedenlerini araştıracaklarını ve fitoplankton artışına neden olabilecek faktörler üzerinde çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

"Bu kez ciddi bir sorunla karşı karşıyayız"

Öğretim Görevlisi Dr. Janset Kayaalp, İzmir Körfezi'ndeki renk değişiminin alg patlamalarından kaynaklandığını belirterek, “Yıllardır körfezde oksijen düşüşü, sıcaklık artışı gibi olaylar yaşanıyor. Ancak bu kez daha ciddi bir problemle karşı karşıyayız. Sirkülasyonun artışıyla sorunun hızla çözüleceğini düşünüyoruz” dedi. Ayrıca, körfezin iç bölgelerinde oksijen seviyelerinin 1'in altına düştüğünü ve bu durumun kötü kokuya yol açtığını belirten Kayaalp, sirkülasyonun hızlanmasının koku problemini de ortadan kaldıracağını ekledi. Projede görev alan diğer akademisyenler arasında Prof. Dr. Şengül Beşiktepe, Doç. Dr. Banu Bitlis Yiğit, Doç. Dr. Canan Eronat, Dr. Tarık İlhan, Dr. Nuran Özlem Yıldız, Dr. Burcu Omuzbüken, Dr. Mustafa Bilgin ve öğrenciler Ahmetcan İmbatesen, Ceren Bozdağ ve Müjdat Aydın yer alıyor. 

Kaynak: AA