İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin haritası, uydu görüntüleri kullanılarak çıkarıldı. Manisa Celal Bayar ve Yıldız Teknik üniversitelerinden akademisyenler, sudaki yansıma değerlerini analiz ederek kirliliği haritalandırdı.

Kirliliğin kaynağını tespit etmek amacıyla 20 Ağustos'ta Bayraklı'daki Turan Sahili'nde meydana gelen ölü balık ve kötü koku sorunları sonrasında çalışmalar başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Bilim Kurulu, acil eylem planı hazırlarken, farklı disiplinlerden bilim insanları da projeler geliştirmeye devam ediyor.

A A 35705029

Araştırma ekibi, Google Earth Engine platformunu kullanarak Sentinel uydu görüntülerini analiz etti. Güneşten gelen ışınlar, uzaktan algılama teknikleriyle sınıflandırıldı. Normalleştirilmiş Fark Klorofil İndeksi (NDCI) kullanılarak sudaki kirlilik değişimleri hızla tespit edilebiliyor. Haritalarda en kirli bölgeler kırmızı, daha az kirli olanlar ise sarı ve turuncu tonlarla gösterildi.

MCBÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü'nden Doç. Dr. Osman Salih Yılmaz, bu yöntemin röntgen ve MR gibi bir tarama modeli olduğunu belirtti. Uyduların belirli bir bölgeyi tekrar ziyaret etme süresi ortalama 5-7 gün. Yılmaz, kirliliğin 2017-2024 arası sınır seviyelerde olduğunu, ancak son üç ayda hızlı bir artış yaşandığını vurguladı.

Bu sistemin İzmir Körfezi'ndeki kirlilik takibinde kullanılabileceğini ifade eden Yılmaz, "Kirliliğin sebebi belirlendikten sonra tekrar MR çekerek tedavi sürecini izleyebileceğiz." dedi. Ekipte, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden de akademisyenler yer aldı ve daha önce de Marmara Denizi'ndeki müsilaj yayılımı gibi projeler gerçekleştirdiler.

Kaynak: Haber Merkezi