GAMZE ESKİKÖY- İzmir Körfezi, geçmişteki balık ölümleri ve kötü kokularla sıkça gündeme gelirken, bu kez deniz yosunlarının yoğun bir şekilde birikmesiyle ekolojik sorunlar bir kez daha su yüzüne çıkıyor. Karşıyaka ve Balçova sahil bandında gözlemlenen yosun artışı, Körfez’deki su kalitesinin bozulduğunu ve ekosistemdeki dengenin tehdit altında olduğunu gösteriyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Ekim Özal, özellikle alg patlamasının arttığı bu dönemlerde, körfezdeki kirliliğin ve kötü kokuların da artabileceğine dikkat çekiyor. Bu durum, hem yerel balıkçılar hem de halk için kaygı verici bir hal alırken, İzmir'in deniz ekosisteminin geleceği için alarm çanlarını çaldırıyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Ekim Özal, bu doğal dengenin bozulmasının, Körfez’in geleceği için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti

"Alg patlaması mevcut kirliliğe ek yük getirdi"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2.Başkanı Ekim Özal İzmir Körfezinde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında alglerin çoğalması için çok uygun koşullar oluşuyor. Azot ve fosfor gibi Besleyici elementlerin sudaki miktarının artışı ile birlikte yosunların artışı gözle görülür boyutlara ulaşıyor. İzmir Körfezi'nde birkaç yıldır yoğun alg patlaması yaşanması bununla birlikte hem inciraltı hem bostanlı kıyılarında deniz marullarının yıl boyunca görülüyor olması körfezdeki mevcut kirliliğe ek olarak yük getiriyor ve tüm bu nedenler belirli dönemlerde kötü koku oluşumuna da yol açıyor. Körfeze besleyici elementlerin girişi devam ettikçe yosunlarda da mevsimsel olarak artış gözlenebilir. Başlatılan acil eylem planının geliştirilerek devam edilmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Koku yağışlı dönemlerde artacağını bekliyoruz”

Ekim Özal, Körfez’deki koku sorununun, hava sıcaklıklarının düşmesine kadar devam edeceğini belirterek , "Yağışlı dönemlerde bu sorunun daha da artmasını bekliyoruz. Yağmur, denize taşınan besleyici elementlerin ve kirleticilerin yoğunluğunu artırarak, yosunların çoğalmasına zemin hazırlıyor. Bu durum da koku oluşumunu daha şiddetli hale getirebilir" dedi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY