İZMİR HABERLERİ

İzmir Seferihisar'daki Teos Antik Kenti’nde 3 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkıyor

İzmir'in Seferihisar ilçesinde bulunan Teos Antik Kenti’nde yürütülen restorasyon çalışmaları, Dionysos Tapınağı'nın ihtişamını yeniden ortaya çıkarıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan "Geleceğe Miras" projesi kapsamında yapılan çalışmalar sayesinde, tarih meraklılarının gözdesi haline gelen antik kentte ziyaretçi sayısında artış yaşanıyor.

Milattan önce 2. yüzyılda inşa edilen Dionysos Tapınağı, Anadolu'nun en büyük Dionysos tapınağı olarak biliniyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu liderliğindeki kazı ekibi, tapınağın etrafında bulunan sütunların ayağa kaldırılması çalışmalarına hız verdi.

Tapınağın tasarımındaki karmaşıklıkları çözerek, ziyaretçilerin daha rahat kavrayabilmesi için tapınağın 26 sütundan oluşan revaklarının 10'u üst yapılarıyla birlikte restore ediliyor. Kadıoğlu, "Tapınağı kısmen ayağa kaldırarak turistik cazibesini artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Antik çağın sanat başkenti Teos

Teos Antik Kenti'nin ünü sadece görkemli mimarisiyle değil, sanat ve kültür hayatıyla da öne çıkıyor. Milattan önce 3. yüzyılda Dionysos Sanatçılar Birliği'ne ev sahipliği yapan kent, şair, tiyatrocu ve müzisyenlerin uğrak noktası haline gelmişti.

Antik çağın ünlü lirik şairlerinden Anakreon'un doğduğu yer olarak bilinen Teos, sanat ve tarih severlerin ilgisini çekiyor.

Prof. Dr. Kadıoğlu, antik kentin liman kenti kimliğinin yanı sıra sanat merkezi olarak da büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Hermogenes'in inşa ettiği Dionysos Tapınağı, Anakreon'un yetiştiği topraklar ve Dionysos Sanatçılar Birliği, kentin sanatla derin bağlarını ortaya koyuyor" açıklamasında bulundu.

Tarihi yazıtlar ve eşsiz mermerleriyle ünlü

Teos'un arkeolojik önemini artıran bir diğer nokta ise Helenistik ve Roma dönemine ait yazıtlar. Kentte bulunan yazıtlardan birinde, Timogenes adında bir kişinin Dionysos Sanatçılar Birliği tarafından oyunları finanse ettiği için onurlandırıldığı yer alıyor.

Bölgenin bir diğer zenginliği ise 'Lucullus mermeri' veya 'Africano mermeri' olarak bilinen siyah mermer çeşidi.

Milattan önce 1. yüzyılda Romalı General Lucullus tarafından keşfedilen mermer türü, Roma başta olmak üzere antik dünyanın 450 farklı kentine yayıldı.

Ziyaretçi sayısı hızla artıyor

Kazı ve restorasyon çalışmalarının meyvesini vermesiyle Teos Antik Kenti'ne olan ilgi artıyor. 2010 yılından bu yana devam eden çalışmalar, ziyaretçi sayısını önemli ölçüde yükseltti.

Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, 2024 yılında ziyaretçi sayısının 70 bine ulaştığını belirterek, bu rakamın yapılan çalışmalar sayesinde daha da artacağını ifade etti.

Kadıoğlu ayrıca, Tanrıça Roma ve Augustus Tapınağı'ndaki kazıların da bu yıl içinde tamamlanacağını açıkladı.