İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde düzenlenen İzmir Spor Zirvesi, Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti il başkanları, milletvekilleri ve sporseverlerin katıldığı zirvede, sporda altyapıdan toplumsal dönüşüme kadar pek çok konu ele alındı.

İstiklal Marşı krizi yaşandı

Açılışta ufak çaplı bir kriz yaşandı, saygı duruşunda bulunulmaması ve İstiklal Marşı okunmamasına İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Okulları eski koordinatörü ve eski belediye meclis üyesi Hüsnü Oral tepki gösterdi. Ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay kürsüye çıktı ve salondakilere saygı duruşu ile İstiklal Marşı için hazırlanması gerektiğini söyledi. Tugay’ın ifadelerinin ardından salon saygı duruşunda bulundu ve ardından İstiklal Marşı okundu

Özgener-2

Zirvenin açılış konuşmasını İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener gerçekleştirdi. Özgener, zirvenin yalnızca sporun geleceğini şekillendirmekle kalmayacağını, Türkiye’nin spor kültürünü geliştirmek için bir platform olacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Güzel İzmirimizde ilkini gerçekleştirmek için bir araya geldiğimiz zirvemiz, yalnızca sporun geleceğini şekillendirmekle kalmayacak; aynı zamanda Türkiye’nin spor kültürünü konuşmak, tartışmak, geliştirmek ve daha ileriye taşımak için hepimize güç verecek. Ülkemizin spor tarihine baktığımızda hem ulusal hem de uluslararası alanda birçok başarıya imza attığımızı görüyoruz. Ancak, buluşmamızın temel sebebi sadece geçmiş başarılarımızla yetinmek değil, gelecekte neler başarabileceğimizi planlamak ve sporun toplum üzerindeki dönüştürücü gücünü daha da derinlemesine keşfetmek olacak. İzmir Spor Zirvesi'nin yıllar ilerledikçe bir vizyon buluşması olmasını sağlamak en büyük amacımız. Genç ve dinamik nüfusumuzun nasıl yönlendirileceği, onların doğru bir şekilde spor sahalarına taşınması konusunda neler yapabileceğimizi hep birlikte ortaya çıkaracağız. Doğru spor yönetiminin, yıllarca sahalarımızda, salonlarımızda en iyi şekilde mücadele eden sporcularımızı ve teknik ekiplerimizi can kulağıyla dinlediğimizde ortaya çıkacağını düşünenlerdenim.”

"İzmir EURO 2032'ye ev sahipliği yapmalı"

İtalya ve Türkiye’nin ortak düzenleyeceği 2032 Avrupa Şampiyonası için ev sahibi şehirler arasında açıklanmayan şehirler arasında olan İzmir’e dair önemli değerlendirmelerde bulunan Özgener, “Yatırımlar sayesinde ev sahipliği yaptığımız organizasyonlar Türkiye'nin uluslararası alanda ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Son olarak, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonun İtalya ile birlikte ülkemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilmesine karar verildi. Bu organizasyon, bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük sportif etkinlik olacak. Bu önemli gelişme vesilesiyle ülkemiz adına büyük bir mutluluk duyarken, ev sahibi kentler arasına İzmir’in de olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Ülkemiz ilk kez bir Avrupa şampiyonasına ev sahipliği yaparken, gerek tarihi ve kültürel mirası, gerek Ege ve Akdeniz coğrafyasının buluşma noktası olması, gerek ise sadece yurt içi değil yurt dışına da uzanan lojistik ağıyla İzmir’in “altın” değeri taşıdığına inanıyorum. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Avrupa Şampiyonasıyla ilgili kararın gözden geçirilmesi için gerekli girişimleri hep beraber gerçekleştirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Bugün bizleri bir araya getiren bu zirvenin böyle bir gelişmeye zemin yaratması en büyük temennimiz” dedi.

Tugay-3

“Spor insanlarımız 'şunlar yapılırsa uygun olur' diyecek”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, açılış konuşmasında sporda başarı ve sürdürülebilirlik konularına değindi. Tugay, spor alanında yapılan projelerin gelecekte İzmir’in spor kenti olmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Göreve başladığımızdan bu yana, kentimizdeki eksikleri tamamlamak ve yaralara pansuman yapmak için hızla harekete geçtik. Acil dokunulması gereken kısımlara müdahale ettikten sonra, şimdi nitelikli ve kalıcı çözümleri İzmir’e sunmak için ihtiyaç duyulan planlamaları yapıyoruz. Bu zirve de, İzmir için en önemsediğimiz konulardan biri olan spora ilişkin yapılacakların planlanması açısından son derece değerli. Ortak aklı kullanarak tespit edilen sorunları birlikte değerlendirip, planlamayı birlikte yapacağız. Burada yer alan kıymetli spor insanlarımız ‘Şunlar yapılırsa uygun olur.’ diyecek, biz görev telakki edeceğiz ve olanaklarımız çerçevesinde hemen harekete geçeceğiz. Bir süre sonra dönüp bakıldığında, İzmir Spor Zirvesi’nin ne kadar önemli olduğunu, buradan doğan fikirlerin kenti spor anlamında nasıl değiştirdiğini çok daha iyi göreceğiz.”

Tugay ayrıca spor altyapısının güçlendirilmesi ve gençlerin sporla buluşturulması için yapılan projelerden bahsederek, “Ekonomik imkânsızlıkların bizi sporda geri bırakmasına müsaade etmeyeceğiz. Fırsat eşitliğini sağlamak için yürüttüğümüz pek çok proje var. Okullara spor malzemesi desteği sağladık, amatör spor kulüplerimize maddi ve malzeme desteği sunduk” dedi.

"Devlet yetkililerine elimizi uzatmaktan geri durmayız"

Tugay, hükümet ile iş birliğine şu sözlerle vurgu yaptı: Devlet kurumlarımızın değerli yetkililerine de elimizi uzatmaktan, bize uzattıkları eli ivedilikle sıkmaktan geri durmayız. Tesisleşmeyi daha ileri seviyeye taşımak için birlikte hareket etmeye çok ihtiyacımız var. Önce burada birlikte yürüyeceğiz, sonra yetişen sporcularımızın maçlarını meydanlarda izleyip galibiyetlerde birbirimize sarılacağız. Hatta, uluslararası organizasyonları düzenlemeye aday olup, bu hakkı elde edeceğiz ve başarımızı hep birlikte kutlayacağız.Bir tesis kazandırmak, elbette çok maliyetli. Bunu yapabilmek için gerekli şartları oluştururken, mevcut tesislerimizi nasıl daha verimli kullanabileceğimizi de değerlendirmeliyiz. Örneğin; belediyemizin bazı yoksul mahallelerimizde yer alan tesisleri var. Bu tesislerde uzman spor eğitimcileri de var. Okullara da çok yakın. Ancak, böyle bir uygulama olmadığı için okullarımızın beden eğitimi öğretmenleri, derslerini bu tesislerde yapamıyor. 100 metre ötede harika bir çim saha varken, çocuklarımız betonun üzerinde futbol oynuyorlar. Valiliğimizin, milli eğitim müdürlüğümüzün desteğiyle oluşturacağımız bir protokol, tesislerimizin daha fazla çocuk ve öğretmenimiz tarafından kullanılmasının önünü açabilir.Sporda da, diğer konularda da…

Vali-4

“Altyapı tamam, başarı eksik”

Açılış konuşmaları sırasında konuşan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, spor gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Altyapı ve tesisleşme konusunun çözülmesine rağmen sporda henüz başarı sağlanmadığını belirterek, “Uzun yıllar sporla ilgili konuşulduğunda her sözü eline alan tesisleşmek lazım, altyapı yapmak lazım diyen, sporla ilgili nasıl gelişeceğiz derken hep bu gündeme gelirdi. Son yıllarda yapılan yatırımlar ile birlikte sadece futbolda 30 bin kişilik stadyumlar, semt sahaları ve halı sahalar yaptığımızı görüyoruz. Altyapı konusunda bir eksiğimiz kalmadı. Altyapı ile başarı gelecek diyorduk ama arzu ettiğimiz başarı henüz daha istediğimiz düzeye gelmedi” dedi.

Sporda ahlakın ve bilimin önemine vurgu yapan Vali Elban, “Sporla ilgili spor ahlakının oturması gerekiyor. Atatürk’ün vurgusu bu anlamda önemli. Spor kültürünün yerleştirilmesi gerekiyor. Neredeyse bazı sporculara salt insan gözüyle bakamıyoruz, yarı robot durumuna gelmişler. Beslenmesinden uyku düzenine antrenmanlara hatta belli basketbol liglerinde fiziki gelişimlerine rağmen boy uzatıldığı yöntemler düşünülünce sporda ahlak ve kültürün yanında bilimsel metotları da kullanmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR