24 saat süren etkinlikte, 19 grup şehir yaşamına yönelik yenilikçi çözümler geliştirmek için kıyasıya yarıştı. Kazanan projeler, ödül töreninde ödüllerine kavuştu.
Etkinliğe katılan yaklaşık 70 kişi, afetlere karşı çözüm üreten projeler geliştirdi. Hackathonun sonunda, birinci olan Veni Vidi Vici grubuna 30 bin TL, ikinci olan GMO City grubuna 15 bin TL ve üçüncü olan Melitos grubuna 5 bin TL ödül verildi. Ayrıca, katılımcılar İZTEKNOLOJİ’de staj fırsatı ve EMO İzmir Şubesi’nin elektronik laboratuvarında eğitim imkânı elde etti.
"Uygulanabilir, çağın ötesinde fikirler"
Hackathonun kapanışında bir konuşma yapan İZTEKNOLOJİ Yönetim Kurulu Başkanı Andaç Pamuk, etkinliğin amacını şu şekilde özetledi: "24 saat boyunca gönüllü gençlerin katılımıyla Akıllı Şehirler temasıyla çalışmalar gerçekleştirildi. Bu etkinliğin sonunda çok farklı fikirler ve projeler ortaya çıktı. Günün sonunda varmak istediğimiz hedef, şehrimiz için uygulanabilir, çağın ötesinde fikirler bulup onları devreye almak ve şehrimizin daha yaşanabilir, daha teknolojik hale getirilmesini sağlamak. İlk üç projeye ödül veriyoruz ancak diğer iyi projeler için de eğitim ve staj gibi çeşitli imkânlar sunacağız."
Pamuk, gençlerin yaratıcılığını destekleyecek tüm oluşumlara kapılarının açık olduğunu belirterek, "Bu tür etkinlikleri periyodik olarak yapmaya, şehrin gençlik dinamiğinden beslenmeye devam etmeye kararlıyız." dedi.
"Teknolojiyi geliştirmeye özel vurgu"
EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Gürler ise hackathonun önemine dikkat çekti. Gürler, "Geleceğin şehirlerini birlikte inşa edelim, fikirlerinizi teknoloji ile buluşturalım" diyerek etkinliğin amacını vurguladı. "Bu hackathon, ekim ayında İZTEKNOLOJİ ile yaptığımız iş birliği protokolünün ilk meyvesi olacak. Yaratıcı zihinleri bir araya getirerek yenilikçi çözümler geliştirilmesine aracılık etmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Gürler, Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik gelişmelerde yerinde sayma dönemine girdiğini ve bu durumu aşmak için mühendis odaklı ürün geliştirmeye ihtiyaç olduğunu belirtti.
"Ümidimiz siz gençlerde"
İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi Direktörü Tuba Kesen Umar, hackathonun gençlerin inovasyon alanındaki potansiyelini açığa çıkarmak için önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Umar, "Akıllı Şehirler konsepti sadece teknolojik gelişmeleri değil, aynı zamanda şehir yaşamını daha kolaylaştıran, çevreye duyarlı ve toplumsal ihtiyaçları gözeten bir vizyonu temsil etmektedir. Atatürk’ün de dediği gibi, ümidimiz siz gençlerde." diyerek katılımcılara cesaret verdi.
Ödül alan projeler
Hackathonun birincisi Veni Vidi Vici grubunun lideri Sude Babur, "Acil Geçiş İkaz Sistemi" projesini tanıtarak, "Projemiz, ambulans, itfaiye gibi araçların yoğun trafik şartlarında hızlı geçişlerini sağlamayı amaçlıyor." dedi. Babur, "Bu projede, navigasyon uygulamalarına acil araçların rotalarını eklemeyi hedefliyoruz." diyerek kazandıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.
İkincilik ödülünü alan GMO City grubunun lideri Gizem Kürklü ise, "Deprem Erken Uyarı ve Toplanma Alanı Güvenlik Sistemi" projesini tanıtarak, "Türkiye bir deprem ülkesi olduğu için depremi önceden tespit edip insanları uyararak hızlı organizasyonu sağlamayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.
Üçüncülük ödülünü alan Melitos grubunun lideri Atahan Zengin, "Doğal Afet Anında Çözüm Üreten Entegre Sistem" projelerinin trafik lambalarına entegre bir devre yapısını içerdiğini belirterek, "Bu sistem, ambulansların yolda karşılaştığı zorlukları aşmalarına yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.