Son Mühür / Osman Günden - İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görev yapan Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, Ramazan Bayramı öncesinde sağlıklı beslenme konusunda önemli önerilerde bulundu. 

Ramazan boyunca uzun süren açlık döneminin ardından bayram sofralarında aşırı tatlı ve ağır yemek tüketiminin sindirim sistemine yük getirebileceğini belirten Pehlivan, bilinçli beslenmenin önemine dikkat çekti.

Bayram sofralarında dengeli beslenme uyarısıBayram yemeği

Ramazan ayı süresince metabolizmanın farklı bir düzene adapte olduğunu hatırlatan Aycem Pehlivan, bayramda ani beslenme değişikliklerinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. 

Aycem Pehlivan, “Ramazan ayı boyunca uzun süreli oruç tuttuğumuzda vücudumuz bir süre dinlenmiş olur. Ancak bayramda sofralarımızda tatlılar, ağır yemekler ve bol ikramlar yerini alır. Ramazan Bayramı, oruç sonrası gelen ilk büyük yemek dönemi olduğu için, şekerin yükselmemesi adına dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Aksi takdirde, kan şekeri düzeylerinde ani dalgalanmalar olabilir” diye konuştu.

Güne hafif bir kahvaltı ile başlayınEşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği

Bayram sabahında ağır yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirten Aycem Pehlivan, sağlıklı bir kahvaltının güne iyi bir başlangıç sağlayacağını söyledi. 

Aycem Pehlivan, “Sofranızda ilk öğün için hafif ve sindirimi kolay besinler tercih etmelisiniz. Sabah kahvaltısında peynir, birkaç zeytin veya kefir, meyve gibi seçeneklerle başlamanızı öneriyorum. Öğle yemeğinde ise hafif proteinler ve sebzeler tercih edebilirsiniz. Sindirim sisteminizin yavaşça uyandığından emin olun. Eğer dikkat etmezseniz gastrit, reflü, kabızlık, şişkinlik yaşayabilirsiniz” dedi.

Tatlı tüketiminde dikkatli olunFonksiyonel Tıp Diyetisyeni

Bayramda tatlı tüketiminin kaçınılmaz olduğunu belirten Pehlivan, sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Aycem Pehlivan, “Bayramda tatlılar hemen hemen her sofrada yer alır. Ancak aşırı şeker tüketimi kan şekerini hızla yükseltir ve sonrasında ani düşmesine sebep olabilir.

Şekerli içeceklerin kan şekerini hızla yükselttiği ve insülin direncini artırabileceğini, bunun da uzun vadede metabolik hastalıklara yol açabileceğini bilerek şekerli içecekleri tüketmemiz gerekiyor. Şeker yerine daha doğal tatlar, örneğin meyve bazlı veya bal ve pekmez ile yapılmış tatlar da sağlıklı bir alternatif olabilir.” ifadelerini kullandı.

Bol su tüketin, hareketi ihmal etmeyinbayram sofrası yemeği

Ramazan boyunca azalan su tüketiminin bayramda artırılması gerektiğini belirten Pehlivan, “Oruç süresi boyunca susuz kalan vücudumuza bayramda bolca su takviyesi yapmak çok önemli. Günde 12-10 bardak su içmeye çalışın. Ayrıca tatlılar ve ağır yemekler tükettikten sonra bol su içmek, sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur." dedi.

Ayrıca, egzersizin önemine de değinen Pehlivan, "Ramazan boyunca hareketin azaldığı dönemin ardından pilates, yoga ve esneme hareketleri gibi rahatlatıcı aktivitelerle enerjinizi dengeleyebilirsiniz. 

Yapılan çalışmalar, egzersizin kan şekerini dengelediğini ve yemek sonrası yürüyüşlerin kan şekerinin yükselmesini engellediğini gösteriyor. Probiyotik kaynağı yoğurt ve kefir gibi besinler, sindirim sistemini destekler bağırsak sağlığını güçlendirir” önerisinde bulundu.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN