Son Mühür/ Beste Temel- İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti depreme karşı dayanıklı hale getirme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bornova Ovası ve çevresindeki zemin özelliklerini detaylı bir şekilde inceleyen ekipler, bölgenin deprem anındaki tepkisini belirlemeye yönelik mikrobölgeleme projesinde sona yaklaştı. Bu kapsamda, açılması planlanan bin 565 sondaj kuyusunun bin 375'i tamamlandı ve 7 bin hektarlık alanın yüzde 98'i tarandı. Elde edilen veriler, İzmir'in gelecekteki kentsel gelişimine yön verecek ve güvenli yaşam alanlarının oluşturulmasına katkı sağlayacak.

Deprem Master Planı için kritik adım

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti afete dirençli hale getirme vizyonuyla yapı envanteri, depremsellik-tsunami araştırması ve mikrobölgeleme etüt çalışmalarını sürdürüyor. 30 Ekim İzmir depreminden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Bornova'da yürütülen mikrobölgeleme projesi, Deprem Master Planı için önemli bir temel oluşturacak. Çalışmalar tamamlandığında, Bornova Ovası ve çevresinin zemin özellikleri ve deprem sırasındaki davranışları detaylı bir şekilde haritalandırılacak. Bu sayede, yapılaşmaya uygun ve uygun olmayan alanlar belirlenecek ve mevcut yerleşim bölgelerinin olası depremlerden nasıl etkileneceği netlik kazanacak.

Bilimsel verilerle güvenli kent inşası

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü yetkilileri, çalışmaların İzmir'in geleceğine yön verecek önemli veriler sağlayacağını vurguluyor. Jeoloji mühendisleri, zeminin fiziksel ve mühendislik özelliklerini ortaya koyarak, afet güvenliği, arazi kullanımı ve mekânsal planlama süreçlerine bilimsel bir temel oluşturuyor. Elde edilen veriler, kentsel iyileştirme ve dönüşüm projeleri için de kritik öneme sahip.

Mikrobölgeleme çalışmaları genişliyor

Bornova'daki çalışmaların tamamlanmasının ardından, mikrobölgeleme çalışmaları Karşıyaka, Konak, Bayraklı ve Narlıdere gibi diğer ilçelerde de etaplar halinde devam edecek. İzmir'in doğal afetlere karşı daha güvenli bir yapıya kavuşması için 11 merkez ilçe öncelikli olmak üzere tüm kentte mikrobölgeleme çalışmaları yapılacak.

Yapı envanteri ve tsunami tehlike analizi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları kapsamında Bornova ve Bayraklı'da yaklaşık 100 bin binanın envanterini çıkardı. Bu çalışma ile binaların deprem sırasındaki davranışları belirlenerek, her binaya özel kimlik belgeleri oluşturuldu. Ayrıca, İzmir il merkezini referans alan 100 kilometre yarıçaplı alanda yürütülen "İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi" kapsamında, deniz ve karadaki faylar inceleniyor. Proje tamamlandığında, İzmir'in gelecekte karşılaşabileceği deprem büyüklükleri, deprem ivmesi ve tsunami senaryoları hakkında somut bilgiler elde edilecek. Büyükşehir Belediyesi, tsunami tehlike analizi modellemesini de tamamlayarak, İzmir'in 600 kilometrelik kıyı şeridi ve kıyıya bitişik tüm ilçeler için olası tsunami baskınlarını hesapladı.

Muhabir: BESTE TEMEL