Son Mühür / Merve Turan - EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Aşkıner, panelin açılışında yaptığı konuşmada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde kadın ve erkeklerin kriz anlarındaki farklı yaklaşımlarını ele almak istediklerini belirtti.
Kadınların ve erkeklerin karşılaştıkları sorunlara tepkilerinin ve stres yönetimlerinin farklı olduğuna dair yaygın bir düşüncenin bulunduğunu ifade eden Şahika Aşkıner, bu düşüncenin bilimsel temelleri ile iş dünyasındaki yansımalarını paneldeki uzmanlardan öğrenme fırsatları bulacaklarını dile getirerek, “Yine çok fırtınalı bir gündeme uyandığımız bugün, çok değerli konuklarımızın problem çözmede kadın ve erkek farklı mıdır, yoksa davranış biçimleri cinsiyet farkı olmaksızın tamamen kişisel özelliklerle mi ilgilidir sorusuna cevap arayacağımız keyifli bir panel olacağını düşünüyorum” dedi.
Etmenler bakış açılarını değiştiriyor
Panelin ilk konuşmacısı olan Adnan Menderes Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Klinik Psikolog Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu, kadın ve erkek beyinlerinin temelde aynı olduğunu belirterek, bu iki cinsin dikkat çekici farklılıklarının çevresel, sosyolojik ve kültürel etmenlerden kaynaklandığını vurguladı. Mehmet Şakiroğlu, kadının erkeklerden farklı olduğuna dair görüşlerin, iyi niyetle söylenmiş olsa da aslında erkek egemen bakış açısını pekiştirdiğini ifade etti.
Genetik çeşitlilik kritik rol oynuyor
Uzman Klinik Psikolog Meltem Gürler, epigenetik bilim dalının DNA’daki değişikliklerden bağımsız olarak, ancak kalıtsal özellik taşıyan genetik ifade değişimlerini incelediğini anlattı.
Meltem Gürler, insanların ilk çağlardan bugüne kadar gelen genetik aktarımının, cinsiyet farklılıklarının kökenine ışık tutabileceğini belirterek, kriz yönetiminde ve organizasyonların başarısında çeşitliliğin kritik rol oynadığını dile getirdi.
Kültürel normlarla mücadele
Yönetim Danışmanı ve Proje Yöneticisi Banu Gürsar, İzmir'de 50 ay boyunca "Fuck Up Nights" isimli etkinliklerde iş dünyasında yaşanan başarısızlıkların tartışıldığı toplantılar düzenlediğini anlattı. Banu Gürsar, kişisel deneyimin, sahip olunan bilgiye kıyasla daha öğretici olduğunu söyledi.
Kadınların kültürel normlarla da mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Banu Gürsar, Türkiye’de herkesin iş yaşamında krizlerle başa çıkmayı öğrendiğini ve hem kadınların hem de erkeklerin kriz yönetiminde başarılı olabildiğini ifade etti.
Siyasette kadınlar engellerle karşılaşıyor
İZSİAD Başkan Vekili ve Dokay Araç Kiralama Ortağı Münir Sirhan Özen, STK, siyaset ve iş dünyasında edindiği deneyimlerle kadın ve erkeklerin başarıya ulaşma noktalarında eşit fırsatlara sahip olduklarını söyledi.
Kadınların karar alırken çok doğru ve etkili bir şekilde hareket ettiklerini ve liderlik özellikleri sergilediklerini belirten Münir Sirhan Özen, ancak siyasette kadınların engellerle karşılaştığını ve erkeklerin bu engelleri aşmalarına yardımcı olmak yerine onlara engel olduklarını vurguladı.