İzmir’de yaşayan bir hasta, Ekol Baz Hastanesi'nde doktor Gökhan Erbakan tarafından gerçekleştirilen cerrahi müdahale sonrasında sağ gözünü kaybettiğini öne sürerek, hem maddi hem de manevi tazminat talebiyle dava açtı. Hasta, hatalı operasyon ve ardından gelen ihmallerin, görme kaybına yol açtığını iddia etti. Yapılan ilk duruşmada mahkeme dava açılmasını kabul etti. Mahkeme, davalı hastane ve doktorun ek savunma yapması için süre verip duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. 

Skandal üstüne skandal

Davacı Betül Yalçın 25 Mart 2019 tarihinde görme bozukluğu şikayetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda, dört ay boyunca göz enfeksiyonu teşhisiyle tedavi gördü. Ancak bu süreçte yapılan tüm muayene ve tedavilere rağmen şikayetlerinde bir iyileşme sağlanamadı. Sonrasında, 17 Temmuz 2019 tarihinde her iki gözüne birden "akıllı lens" ameliyatı yapıldı. Ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon olmadığı belirtilerek hasta taburcu edildi. Ameliyat sonrası kontroller için hastaneye geri dönen hasta, doktorun izinde olması sebebiyle başka bir doktora yönlendirildi. Yeni doktor tarafından gözde ödem tespit edilmesine rağmen, durumun geçici olduğu ve tedavi ile düzeleceği ifade edildi. Ancak, takip eden süreçte doktorun izinden dönmesiyle birlikte aynı açıklamalar yapılmaya devam edildi.

"Yüzde 57 oranında engelli raporu verildi"

Zamanla hastanın durumu düzelmedi ve başka hastanelerde yapılan incelemelerde, doğuştan gelen bir hastalık nedeniyle görme kaybı yaşadığı ve katarakt ameliyatının bu durumu iyileştiremeyeceği tespit edildi. 2023 ve 2024 yıllarında alınan tıbbi raporlar ise Yalçın'ın sağ gözünün görme yetisini tamamen kaybettiğini ve kornea nakline ihtiyaç duyduğunu ortaya koydu. Yalçın ayrıca, yüzde 57 oranında engelli raporu verildi. Yaşadığı bu süreçte hasta, stres ve travmalar nedeniyle hipertansiyon hastası oldu ve psikiyatrik tedavi almak zorunda kaldı. Hasta, doktorun ameliyat sırasındaki hatalı müdahaleleri ve sonraki ihmalleri sonucunda hem fiziksel hem de psikolojik zarar gördüğünü belirterek, uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini amacıyla ilk olarak arabuluculuk sürecine başvurdu. Ancak uzlaşma sağlanamayınca dava açmak zorunda kaldı.

belgebelge 1
Davada, Yalçın; yıllardır yaşadığı çaresizlik, kaygı ve sağlık sorunlarının yanı sıra tedavi masrafları ve iş gücü kaybı gibi maddi zararlarının da davalı hastane ve doktordan tazmin edilmesini talep ediyor.

Muhabir: Osman Günden