Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Ege’nin incisi İzmir, tatil rotası oluşturan vatandaşların listesinde ilk sıralarda yerini alıyor. Ancak İzmir’e tatile gelenlerin gezilecek yerler dışında aklına takılan başka bir konu daha bulunuyor. Elbette İzmir’in meşhur lezzetleri! İzmir’de ne yenir gelin birlikte bakalım!
İzmir’de Ne Yenir?
Tarihi oldukça eskiye dayanan, birçok devlete ve uygarlığa ev sahipliği yapmış olan İzmir; yemek konusunda da oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu kapsamda İzmir zeytinyağlısından hamur işine, tatlısından sokak lezzetine kadar her çeşit lezzetin bulunabileceği bir yerdir. Peki, İzmir’de ne yenir?
İzmir’in meşhur yemekleri aşağıdaki gibidir:
- Boyoz
- İzmir Kumru
- İzmir Söğüş
- İzmir Bombası
- Şambali Tatlısı
- İzmir Köfte
- Şevketi Bostan (Akkız)
- Kokoreç
- Damla Sakızlı Kurabiye
- İzmir Lokma
1. Boyoz
Şüphesiz ki boyoz, İzmir denilince akla ilk gelen lezzetlerden biridir. Bununla birlikte İzmir'in neyi meşhur sorusunun ilk cevabı, boyoz olarak karşımıza çıkmaktadır. İzmir’de kurulan kahvaltı sofralarını süsleyen boyoz, bir hamur işi çeşididir.
Ana malzemeleri un ve sirke olan boyoz, kendine has bir hamura sahiptir. Genellikle sade olarak satılmakla birlikte; iç harcına karıştırılan kabak, patlıcan, patates ya da çikolata ile çeşitlendirilebilmektedir.
İzmirlilerin kahvaltı alternatifi olarak tükettiği boyoz, genellikle haşlanmış yumurta ile birlikte satılmaktadır. İzmir’i ziyarete gelip boyoz yemek isteyen vatandaşlar hem seyyar satıcılarda hem de şehrin ünlü fırınlarında rahatlıkla boyoz bulabilir.
2. İzmir Kumru
İzmir’de ne yenir sorusunun bir diğer cevabı, tüm Türkiye’ye nam salmış olan kumrudur. İzmir sokak lezzetleri kapsamında yer alan kumru, bir sandviç çeşididir. Kendine özel kumru ekmeğiyle hazırlanmakta ve orijinalinde yalnızca domates, peynir ve yeşil biber içermektedir.
Esasen İzmir’in Çeşme ilçesinde popüler olan bu sandviç, şehrin hemen hemen her yerinde bulunabilmektedir. Çeşme kumrusu ise salam, sosis, sucuk, turşu, tulum peyniri, ketçap ve mayonez ilave edilerek servis edilmektedir.
İzmir halkı kumruyu genellikle bir kahvaltı veya gece atıştırmalığı olarak tüketmektedir. Dolayısıyla İzmir’de yer alan çoğu kumrucu günün her saati hizmet vermektedir.
3. İzmir Söğüş
İzmir’in meşhur yemekleri arasında yer alan söğüş, sakatat severlerin yemekten bayılacağı lezzetler arasında yer almaktadır. Dürüm olarak servis edilmekle birlikte; kuzu beyni, kuzu dili ve kuzunun yanak bölümlerinden yapılmaktadır.
İnce ince kıyılan bu sakatatlar; baharatlarla, beyaz baş soğanla ve bol yeşillikle servis edilmektedir. Dolayısıyla oldukça tok tutmakta ve genellikle akşam saatlerinde tüketilmektedir. Söğüşün ana baharatı ise kimyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda İzmir’de önünden geçilen her söğüşçü, buram buram kimyon kokmaktadır.
4. İzmir Bombası
İzmir’de ne yenir sorusuna tatlı bir alternatif ile devam edelim… Son yılların en popüler tatlıları arasında yer alan İzmir bombası, içerdiği yoğun ve akışkan çikolata sayesinde oldukça sevilmektedir. Türkiye’nin neredeyse her yerinde üretilen bu tatlının ana vatanı ise İzmir’dir. Bu kapsamda İzmir bombası şehrin hemen hemen her pastanesinde ve fırınında bulunabilmektedir.
İncecik bir hamur içerisine yerleştirilmiş olan çikolata, akışkan dokuya sahiptir. Isırıldığında adeta bomba gibi patlamaktadır. Dolayısıyla İzmir Bombası adı, tatlının yeme şeklinden kaynaklanmaktadır.
Ancak İzmir bombasının son yıllardaki popülerliği sebebiyle ürün çeşitliliğine gidilmiştir. Bu kapsamda ince açılmış hamurun içerisine çikolata yerine; Antep fıstığı, karamel, ahududu, böğürtlen ve beyaz çikolata gibi dolgular da konulmuştur.
5. Şambali Tatlısı
İzmir yöresel lezzetlerinden bir diğeri ise meşhur Şambali tatlısıdır. Şerbetli bir tatlı olan Şambali, buğday irmiği, toz şeker, süt, yoğurt ve nişasta ile hazırlanmaktadır. Fırında pişirilip şerbeti dökülen tatlı, genellikle badem ve fıstık ile süslenmektedir.
Şambali tatlısı her ne kadar İzmir’in sokak lezzetleri arasında bilinse de Kemeraltı’nda bulunan bazı restoranlar tarafından gurme bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda arasına kaymak konularak servis edilen tatlı, oldukça beğenilmektedir. Dolayısıyla Şambali tatlısını İzmir Kemeraltı lezzetleri arasında değerlendirmek daha doğru olacaktır.
6. İzmir Köfte
Sadece İzmir’in değil tüm sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biri olan bu yemek, İzmir’de ne yenir sorusunun bir diğer cevabını oluşturmaktadır. Ne kadar klasik bir anne yemeği olarak bilinse de İzmir şehrine ait yöresel tatlar arasında yer almaktadır.
Bu kapsamda İzmir Köfte, klasik bir fırın köftesi değildir. Fırında kızaran köfte ile birlikte patates, domates ve biber de pişmektedir. İzmir Köfte’nin diğerlerinden farkı ise üzerine dökülen özel domatesli salça sosudur. Ayrıca köfte harcının içerisine galeta unu konulmaktadır.
İzmir’in her esnaf lokantasında bulunabilecek bu lezzet, çoğu kebapçı restoranında da özenle servis edilmektedir.
7. Şevketi Bostan (Akkız)
Popüler ege otları arasında yer alan Şevketi Bostan, İzmir’in meşhur zeytinyağlı yemeklerinden biridir. Bitki olarak diken çeşidi olması sebebiyle ön yargılı olarak yaklaşılsa da oldukça lezzetlidir.
Yoğurtlu meze olarak, kuşbaşı etle veya deniz ürünleriyle birlikte hazırlanan Şevketi Bostan ekşili bir tada sahiptir. Genellikle balık restoranlarında bulunan bu lezzet, İzmir gurme lezzetleri arasında yer edinmiştir.
Şevketi bostan lezzetinin yanı sıra birçok faydası bulunmaktadır. Bu kapsamda sindirime yardımcı olmakta, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kabızlık ile gaz problemlerine iyi gelmekte, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarının önüne geçmektedir.
8. Kokoreç
İzmir’in meşhur sokak lezzetlerinden bir diğeri de kokoreçtir. Özellikle akşam saatlerinde ve gece atıştırmalığı olarak tüketilen kokoreç, İzmir’de farklı bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği üzere kokoreç, tüm Türkiye’de genellikle şişten alınıp baharatlarla ince ince kıyılarak ve ekmek arası olarak servis edilmektedir.
Kokoreçin İzmir’deki sunumu ise bu noktada fark yaratmaktadır. İzmir’de servis edilen kokoreç şişten alınır alınmaz tabağa veya bütün olarak ekmek içine konulmaktadır. Üzerine az miktarda tuz serpilmekte ve servis edilmektedir. Baharatlar yiyecek olan kişinin arzu etmesine bağlı olarak harmanlanmaktadır.
Bunun sebebi ise kokoreçin taze olup olmadığından kaynaklanmaktadır. Eğer kokoreç az miktarda tuzla ve baharatsız bir şekilde yenirse, taze anlamına gelmektedir. Dolayısıyla İzmir’de gidilen her kokoreççi, öncelikle sadece tuzlu kokorecin tadına bakılmasını istemektedir.
9. Damla Sakızlı Kurabiye
Damla sakızlı kurabiye İzmir’de ne yenir sorusuna verilebilecek başka bir cevaptır. Asıl popüler olduğu yer İzmir’in Çeşme ilçesidir. Bu kapsamda Alaçatı kurabiyesi olarak da bilinmektedir.
Tereyağı, yumurta, pudra şekeri, damla sakızı ve undan yapılan bu kurabiye oldukça hafif bir tada sahiptir. Bu sebeple günün her saati yenebilmektedir. İzmir’in her pastanesinden ve fırınından ulaşılabilen damla sakızlı kurabiye, Alaçatı’nın butik kafelerinde oldukça sık tüketilmektedir.
10. İzmir Lokma
Son yıllarda tüm Türkiye’de meşhur olan ve her köşe başı dükkanı açılan lokma, İzmir’de ne yenir sorusuna alternatif bir tatlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında şehrin geçmişten gelen bir kültürünü yansıtan bu tatlı; her köşe başı hayır niyetine dağıtılmaktadır.
Bu kapsamda ölen kişinin arkasından, adak olarak veya şükür niyetine lokma döktürülmektedir. Dolayısıyla İzmir sokaklarında yürürken görülebilecek lokma kuyrukları oldukça normaldir.
Lokmanın genellikle tatlı versiyonu bilinmektedir. Ancak tatlı çeşidi ile birlikte tuzlu hali de mevcuttur. Bir çeşit hamur kızartması olan lokma, tatlı olduğunda yuvarlak bir şekil almakta ve kızardıktan sonra şerbete batırılmaktadır.
Tuzlu versiyonu ise içi boş daire şeklindedir. Kızartıldıktan hemen sonra sıcak sıcak yenen tuzlu lokma, peynir ve çayla oldukça uyumlu bir lezzet yaratmaktadır.