İZMİR HABERLERİ

İzmir'de ölü balık kokusuna rağmen av! Şehir kriz içinde

İzmir'in Körfezi'nde son günlerde yaşanan felaket, şehirde büyük bir rahatsızlık yaratmaya devam ediyor. Deniz suyundaki oksijen seviyesinin kritik derecede düşmesi nedeniyle meydana gelen balık ölümleri, kıyıya vuran balıklar yüzünden İzmir halkının günlük yaşamını olumsuz etkiliyor.

İzmir'in Körfezi'nde son günlerde yaşanan çevre felaketi, şehirde büyük bir rahatsızlık yaratmaya devam ediyor. Deniz suyundaki oksijen seviyesinin kritik derecede düşmesi nedeniyle meydana gelen balık ölümleri ile kıyıya vuran balıklar İzmir halkının günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Bölgede ölü kuşların da deniz yüzeyinde olduğu görülüyor. Özellikle Karşıyaka, Konak, Alsancak, İncirlatı ve Karataş bölgelerinde gözlemlenen ölü balıklar, deniz kirliliğinin boyutlarını gözler önüne serdi. Şehir genelinde rahatsız edici bir koku yayılırken, balıkçılar bu kirlilikte av yapmaya devam ediyor.

Deniz suyundaki bu kirlilik, İzmir'in gözde ilçelerinden Alsancak'ta daha da belirgin hale geldi. Kirliliğin neden olduğu bu olumsuz durum, sadece çevre kirliliği değil, aynı zamanda sosyal yaşamıda olumsuz etkiledi. Bölgedeki balıkçılar, av yasağı olmasına rağmen denize olta atmaya devam etti. Bu durum, hem çevreciler hem de vatandaşlar arasında büyük bir tepkiye neden oldu.

Yasağa rağmen av devam ediyor!

Özellikle Bostanlı Vapur İskelesi ve Üçkuyular Vapur İskelesi hariç diğer bölgelerde balıkçılar, ev yasağını ihlal ederek avlanmaya devam ediyor. Bu ihlaller, deniz kirliliğinin etkilerini artırırken, yerel yönetimlerin bu duruma nasıl müdahale edeceği konusunda endişelere yol açıyor. Balıkçılar, kirliliğe rağmen balık avına devam ettiklerini belirterek, geçimlerini sağlamak amacıyla bu faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade ediyorlar. 55 yıldır balıkçılık yapan bir vatandaş, ''Sonuçta ikisi de ölü balık, biz de bu meslekten geçiniyoruz. Ben 55 yıldır balıkçılık yapıyorum. Cebimi düşünüyorum. Kirlilik bizi etkilemiyor. Bu gelen balıklar göç balığı'' şeklinde konuştu.

''Kahroluyoruz''

Olaylara tanıklık eden bir diğer vatandaş, duruma sert bir şekilde tepki gösterdi: “Kahroluyoruz! Bu Körfez bizim. İzmir'imiz bu görüntüyü haketmiyor. Bu kadar bakımsız olamaz. Bu arıtmaları kim yapacak? Biz neden bu kokuyu çekmek zorundayız. Bu balıklar kimyasallardan ölüyor. Geçen sene de, diğer yıllarda da oluyordu ama bu kadar değil. Korona zamanında döndük, resmen maskeyle dolaşmaya başladık. Ama bu sefer hastalık değil, dayanılmaaycak bir kokudan dolayı. Yetkililerden acil çözüm bekliyoruz. Belediyemizin artık devreye girip bir açıklama yapıp, çözüm üretmesi gerekiyor”

''Bu balıkları tüketmeyin''

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ekim Özal, bu balıkların tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak şu sözlere yer verdi: ''İzmir Körfezi'nden kente yayılan her sene karşılaştığımız bir rutini bugünlerde yeniden yaşıyoruz. Bu yaz oldukça sıcak geçti ancak geride bıraktığımız haftalarda mevsim normallerinde seyir eden hava sıcaklıkları bu hafta yaşanan artışına bağlı olarak körfezde ötrofikasyon gerçekleşti. Bu durumdan kaynaklı oluşan kötü koku rüzgarla kente yayılmaktadır. Yaşanan plankton artışı ve ötrofikasyonun doğrudan körfezden tutulan balıklara etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Bununla birlikte kıyı bölgelerinde ani oksijen azalması nedeniyle yaşanan balık ölümleri görülmektedir. Bu balıkların tüketilmemesi önemlidir.Körfezdeki kirliliğin ana kaynağı Gediz Nehrinin taşıdığı kirliliktir. Burada çözüm oluşmadıkça körfezinde yaşanan sorunların da tam anlamıyla çözümü mümkün görünmemektedir.''