İzmir'in Bornova ilçesinde yer alan Mediha Mahmutbey Ortaokulu, Türkiye'nin ilk 'Sünger Okulu' olarak biliniyor ve sürdürülebilir tarım faaliyetleriyle dikkat çekiyor.

Yağmur suları depolanıyorokulda çiftlik var projesi

2019 yılında öğretmenler ve öğrencilerle birlikte başlatılan ‘Okulda Çiftlik Var’ projesi kapsamında, okulun çatılarından toplanan yağmur suları, seracılık alanında kullanılıyor. Çatı alanlarına düşen yağmur suları, okuldaki birikim tankına yönlendirilip burada depolanıyor. Bu su, daha sonra damlama sulama sistemi ile seraya aktarılıyor.

Meyve ve sebze yetiştiriyorlar

Öğrenciler, okul bahçesinde oluşturulan serada marul, çilek, roka, maydanoz, biber gibi birçok farklı meyve ve sebze yetiştiriyor. Bu ürünlerin bir kısmı satılarak gelir elde ediliyor, diğer kısmı ise okulda görev yapan öğretmenler ve öğrencilere dağıtılıyor. Ayrıca, bazı ürünler, okul bahçesinde yaşayan tavşan ve tavukların beslenmesinde kullanılıyor.

“Çocuklar tüm aşamaya tanıklık etti”Fen Bilimleri Öğretmeni

Fen Bilimleri Öğretmeni Evrim Karaca, projenin su tasarrufu olarak başlayıp sonradan ekim yaptıklarını ifade ederek, "Projeye ilk su tasarrufu ile başladık. Çatı tipi yağmur suyu hasadı ile yağmur sularını depomuzda topladık. 

Çocuklar da serada ekim yapmaya başladı. Çocuklar, meyve ve sebzelerin üretim sürecinden sofraya gelene kadar tüm aşamaya tanıklık etti. Bütün sorumlulukları onlar aldı. Bu projede öğrencilerin akademik başarıları çok iyileşti. Davranışları güzelleşti. Çocuklar birlikte takım çalışması yaptı, sorumluluk aldı. Doğaya karşı inanılmaz bir sevgi beslemeye başladılar" dedi.

“Ne ekeceğimizi onlar belirliyor”

Evrim Karaca, üretim sürecinin de öğrencilerle birlikte şekillendiğini vurgulayarak, "Zaman içerisinde soğan, marul gibi çeşitli meyve ve sebzeleri de ektik. Her sene çocuklardan gelen istekler doğrultusunda üretim yapıyoruz. Ne ekeceğimizi onlar belirliyor. 

Sulama yaparken şebeke suyunu kullanmıyoruz. Yağmur yağdığında depomuzda su doluyor. Yağmurun olmadığı zamanlarda da kuyu suyla sulama yapıyoruz. Bu sayede sürdürülebilir bir şekilde üretim yapıyoruz" diye konuştu.

“Toprakla uğraşmayı çok seviyorum"Sünger Okulu

6. sınıf öğrencisi Eminenur Yantut, "Onları büyütürken çok eğlendik ve ürünler büyürken bizim içimizdeki sevgi de büyüdü. Toprakla ilk defa bu kadar yakından ilgilendik. Toprakla uğraşmayı çok seviyorum" ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında tavşanları beslemekle görevli olan Poyraz Erdoğan ise "Tavşanlar bana alıştı. Onları beslemeyi seviyorum. Kümeslerini temizliyorum" dedi.

Kaynak: İHA