İZMİR HABERLERİ

İzmir'de özel güvenlik sektörü buluştu!

Türkiye’de özel güvenlik sektöründeki tüm paydaşlar, İzmir'de düzenlenen "Özel Güvenliğin Dünü, Bugünü, Yarını Çalıştayı"nda sektöre dair önemli konuları tartıştı.

İzmir’de özel güvenlik sektörü paydaşları bir araya geldi. T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı koordinasyonunda, İzmir Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen “Özel Güvenliğin Dünü, Bugünü, Yarını Çalıştayı” 3 gün süresince sektöre dair tüm konuları kapsamlı bir şekilde ele aldı. 

“Güçlü bir yapıyı oluşturmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Çalıştayın kapanış oturumunda İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, özel güvenlik görevlilerinin toplum güvenliğinin sağlanmasında kritik bir rol üstlendiğine dikkat çekerek, “Özel güvenlik sektörünün gelişmesinde önemli bir diğer faktör de Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığının etkin ve disiplinli çalışmalarıdır. 

Başkanlık özel güvenlik görevlilerinin eğitiminden, çalışma standartlarına kadar her alanda büyük bir sorumluluk üstlenmiş ve bu sayede sektörün daha profesyonel bir yapıya bürünmesi sağlanmıştır. 

Bugün sektördeki bu profesyonellik, halkımızın güvenliğine katkı sağlayan her bir güvenlik görevlisinin sahada daha etkin ve verimli olmasına zemin hazırlamaktadır. 

Hep birlikte, güvenlik alanında daha güçlü bir yapıyı oluşturmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Akredite olma şartı

T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik, özel güvenlik sektörünün Türkiye’de 5 milyar dolarlık bir değere ulaştığını ve bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 16 bin özel güvenlik eğitim sertifikası verildiğini belirtti. 

Suat Çelik, özel güvenlik hizmetlerinin kamu güvenliğini sağlamak amacıyla genel kolluk kuvvetlerine destek sağlayan hizmetler olduğunu vurguladı ve akredite edilmemiş veya çalışma izni bulunmayan personelin özel güvenlik görevlisi olarak çalıştırılamayacağını belirterek, bu düzenlemenin 5188 sayılı Kanun ile güvence altına alındığını hatırlattı. 

Ayrıca, yapay zeka, teknoloji ve dijitalleşme gibi alanlardaki gelişmeleri takip ederek önemli projeler üretildiğini belirtti ve çalıştaya katkı sağlayan tüm isimlere teşekkür etti.

Çalıştayın detayları

15 Ocak 2025 tarihinde gerçekleşen “Özel Güvenlik Görevlilerinin Özlük ve Mali Hakları” başlıklı 1. panelde, emniyet müdürlerinden dernek başkanlarına, sendika yöneticilerinden akademisyenlere kadar pek çok katılımcı yer aldı. 

Çalıştayın ilk günü, “Özel Güvenlik İzinleri, Faaliyet İzni ve Sonlandırılması, Bildirim ve Başvurular” başlıklı 2. panelle tamamlandı. 

16 Ocak’ta “Çalışma İzni, Özel Güvenlik Görevlilerinde Aranacak Şartlar, Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetkileri, Özel Güvenlik Silahları, Üniforma ve Teçhisat” başlıklı 3. panelin ardından “Özel Güvenlik Eğitimleri” konusuna değinilen 4. panel gerçekleştirildi. 

Çalıştayın son günü, 17 Ocak'ta “Geçmişten Günümüze Özel Güvenlik Uygulamaları” ve “Yasaklar, Ceza Hükümleri ve Denetim” konuları ele alındı.