Son Mühür / Arif Enes Durak - İzmir’in kalbi olarak bilinen Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Ramazan Bayramı öncesinde tarihinin en durgun günlerini yaşıyor. Geleneksel bayram alışverişinin en yoğun noktalarından biri olan çarşıda, ne alışveriş heyecanı var ne de kalabalık. Esnaf da vatandaş da artan maliyetler ve yüksek enflasyonun gölgesinde, çaresizce günlerin geçmesini bekliyor.

Her yıl bayram öncesinde büyük bir hareketliliğe sahne olan çarşı, bu yıl sessiz ve buruk. Fiyatlar geçen yıla oranla iki katına çıkarken, bayramların vazgeçilmezi olan şeker ve lokum fiyatları 250 TL’den başlayıp 1.800 TL’ye kadar yükseliyor. Çikolatalar ve kaliteli lokumlar ise dudak uçuklatan rakamlarla satışa sunuluyor. Özellikle tatlı fiyatları vatandaşın belini büküyor.

Izmir'de Baklava Fiyaları

İşte en çok tercih edilen tatlıların İzmir'deki fiyatları: 

  • Baklavanın kilosu: 500 TL'den
  • Tulumba tatlısı: 190 TL'den
  • Halka tatlısı: 20 TL (adet)
  • Lokmanın kilosu: 190 TL'den başlıyor.

Fiyatlardaki artış, baklavayı kilogram yerine dilim hesabına çevirdi. İşte bazı baklava fiyatları:

  • Cevizli dilim baklava: 90 TL
  • Fıstıklı soğuk baklava: 85 TL
  • Fıstıklı midye baklava: 75 TL
  • Fıstıklı dürüm baklava: 70 TL
  • Fıstıklı sarma: 65 TL
  • Fıstıklı diyabet baklava: 60 TL
  • Fıstıklı padişah baklava: 55 TL

Tarihi Kemeraltı Çarşısı Bayram Öncesi Boş Kaldı

Esnaf umduğunu bulamadı

Özellikle giyim ve gıda esnafı, bayram alışverişinden büyük bir beklenti içindeydi ancak umduğunu bulamadı. Vatandaşların alım gücünün düşmesiyle çarşı adeta terk edilmiş gibi. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, yaşanan ekonomik sıkıntıları şu sözlerle anlattı: 

Dükkanlar inanılmaz boş, kalabalık da yok. Eskiden kalabalık olur ama bu kalabalık esnafa yansımazdı. Şimdi kalabalık da yok. 9 günlük bayram tatili de çok memnun değiliz, çünkü insanların önceliği bayram alışverişi değil. Önceki yıllara oranla inanılmaz düşük satışlar. İnsanların cebinde para yok"

“Sessiz sedasız gelen bir bayram var”

Girgin, geçmişte bayram döneminde esnafın kazanç sağladığını ve borçlarını ödeyebildiğini belirtirken, bugün gelinen noktada beklentilerin tamamen değiştiğini belirterek, "Biz artık dışarıdan gelen misafirleri bekliyoruz. Eskiden esnafımız önce İzmir halkından, arkasından da dışarıdan gelen kitlelerden para kazanır, bayramda ekstra kazanır ve devlete borçlarını ekstra öderlerdi. Sessiz sedasız gelen bir bayram var” dedi. 

Semih Girgin Kemeraltı Çarşısı

“Biz enflasyonla yaşamaktan yorulduk” 

Ekonomik belirsizlik ve yüksek maliyetler, hem esnafı hem de vatandaşı zor durumda bırakmaya devam ediyor. Yetkililerden çözüm beklediklerini söyleyen Girgin, "Ya cebimizdeki paranın değeri artırılsın ya da maliyetlerimiz azaltılsın. Biz enflasyonla yaşamaktan yorulduk” diye konuştu.

Muhabir: Arif Enes Durak