Son Mühür / Beste TEMEL - İzmir İtalyan Konsolosluğu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlikte, yaratıcılık, sürdürülebilir tasarım ve kültürlerarası iş birlikleri üzerine ilham verici oturumlar düzenlendi. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteklediği proje kapsamında düzenlenen bu buluşma, Viva Creatività temasıyla dikkat çekti.
İtalya ve Türkiye arasında yaratıcı bir bağ
Konferansa; İtalya’nın İzmir Konsolosu Daniele Bianchi, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ve pek çok akademisyen ile sektör temsilcisi katıldı. Etkinliğin dikkat çeken konukları arasında ise İtalyan uzay firması Argotech, Milano merkezli Isola Design oluşumu, Matera Tasarım Enstitüsü’nden akademisyenler ve Napoli Üniversitesi İnovasyon Merkezi yetkilileri yer aldı. İzmir’e yerleşen İtalyan iş insanı Pietro Alba ve moda tasarımcısı Biaggio Galotti de deneyimlerini paylaşarak festivale renk kattı.
"Yaratıcılık evrensel bir dil"
Açılış konuşmasında Konsolos Bianchi, yaratıcılığın sadece bireysel bir yetenek değil, kültürler arası köprüler kuran ortak bir dil olduğunu vurguladı. "İtalya'nın estetik anlayışı ile Türkiye'nin enerjisi İzmir'de buluşuyor. Ortaya çıkacak yeni fikirleri heyecanla bekliyoruz," diyerek bu iş birliğinin önemine dikkat çekti.
"İzmir'in yaratıcı potansiyeli öne çıkıyor"
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Abacıoğlu, “Create in İzmir” projesinin İzmir’in yaratıcı ve teknolojik potansiyelini ortaya çıkarmayı hedeflediğini belirtti. “Bu tür etkinlikler sayesinde İzmir’in geleceği yeniden şekilleniyor. Bu konferans da, İtalyan Yaratıcılık Festivali ve Made in Italy Günü kapsamında Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildi ve yaratıcı sektörlerdeki paydaşlar için eşsiz bir platform oluşturdu,” diyerek projenin önemini vurguladı.
İlk gün gastronomiyle başladı
Festivalin 15 Nisan’da gerçekleşen ilk gününde ise yaratıcı turizm temalı "Gastro Tourism Ideathon" etkinliği düzenlendi. Etkinliğin onur konuğu, Türk ve İtalyan mutfağını harmanlayan Eataly İstanbul Direktörü ünlü şef Claudio Chinali oldu.
4 tematik panel gerçekleştirildi
Konferans boyunca dört tematik panel oturumuyla yaratıcı endüstrilerdeki güncel konular derinlemesine değerlendirildi. İlk panelde, 'Yaratıcı Ekosistemler ve Sosyal Etki' başlığı altında, İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Ceylan Öner moderatörlüğünde; Milano merkezli Isola Design Group'un kurucu ortakları Elif Reşitoğlu ve Gabriele Cavallaro ile Matera Tasarım Enstitüsü'nden Prof. Laura Barile ve Prof. Valentina De Carolis, yaratıcı toplulukların sosyal etkisi ve kültürel dönüşümdeki rolünü kouklarla paylaştı. Günün ikinci paneli olan 'Sürdürülebilir Moda' panelinde ise, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun'un moderatörlüğünde, moda tasarımcısı Biagio Galotti, sürdürülebilirlik yaklaşımını ve özel sektördeki yansımalarını katılımcılarla paylaştı.
Tecrübeli konuklar konferansta yer aldı
Üçüncü oturum olan 'Üniversite ve İnovasyon' panelinde, İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Eren moderatörlüğünde, Napoli Federico II Üniversitesi İnovasyon Merkezi'nden Prof. Domenico Accardo ve Prof. Flora Amato ile İEÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Doğu, üniversite-sanayi iş birliğiyle geliştirilen inovasyon modellerini ele aldı. Günün son paneli olan 'İş Birliği Ağları ve İnovasyon' oturumunda ise, İZTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri moderatörlüğünde; İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Pietro Alba, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler ve Argotech CTO'su Andrea Accomazzo, uluslararası iş birliklerinin yaratıcı sektörlere etkisi üzerine deneyimlerini davetlilerle paylaştı.