İZMİR HABERLERİ

İzmir’e iki yeni arkeolojik SİT alanı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir'de arkeolojik değerleri korumak amacıyla iki yeni alanı SİT olarak ilan etti. Dikili Çandarlı'daki mimari kalıntılar birinci derece, Kınık-Bergama sınırındaki ormanlık bölge ise üçüncü derece arkeolojik SİT olarak tescillendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir’deki arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi. İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentteki iki bölgeyi daha arkeolojik SİT ilan etti. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Dikili Çandarlı’da mimari eserlerin bulunduğu bir alan birinci derece arkeolojik SİT ilan edilirken, seramik eserlerin bulunduğu Kınık-Bergama sınırındaki ormanlık alandaki bir bölge ise üçüncü derece arkeolojik SİT ilan edildi. SİT kararları tapuya şerh olarak düşülecek ve bölgede bakanlık izni olmadan çalışma yapılamayacak.

Alınan kararlar şu şekilde:

İzmir ili, Dikili ilçesi, Çandarlı Mahallesi, Çalmalı Mevkiinde bulunan, tapunun 1471 ada, 10 ve 29 parsellerinde kayıtlı taşınmazlarının içerisindeki; temel duvarı formu veren mimari blokların, stroter parçalarının, çatı kiremitlerinin, seramik parçalarının bulunduğu, dikdörtgen planlı gözetleme kulesi olduğu düşünülen arkeolojik alanın kararımız eki 1/5000 ölçekli kadastral durum haritası üzerinde işaretlendiği şekli ile 1. (Birinci) Derece Arkeolojik Sit olarak tesciline, kararımız eki sit fişinin uygun olduğuna, Kurulumuz izni alınmadan söz konusu alanda herhangi bir inşai ve fiziki uygulamada bulunulmamasına ve arkeolojik kalıntıların söz konusu sit alanı yakın çevresinde gerçekleştirilecek faaliyetlerinden kaynaklı uygulamalar, patlatmalardan olumsuz etkilenmemesine yönelik her türlü tedbirin ilgililerince alınmasına karar verildi.

İzmir ili, Kınık ilçesi, Örtülü Mahallesi sınırları içerisinde yer alan orman niteliğindeki tapunun 212 ada, 1 parseli ile İzmir ili, Bergama, Rahmanlar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan yaylak niteliğindeki 139 ada, 5 parsel ve Meyil Devlet ormanı niteliğindeki 139 ada, 2 ve 3 parsellerin kesiştiği, Saraç Tepe olarak bilinen alanda, taban tuğlası, seramik buluntuların yer aldığı, antik dönemde kullanıldığı düşünülen söz konusu alanın kararımız eki 1/10000 ölçekli kadastral durum haritası üzerinde işaretlendiği şekli ile 3. (Üçüncü) Derece Arkeolojik Sit olarak tesciline, kararımız eki sit fişinin uygun olduğuna, Kurulumuz izni alınmadan söz konusu alanda herhangi bir inşai ve fiziki uygulamada bulunulmamasına ve arkeolojik kalıntıların söz konusu sit alanı yakın çevresinde gerçekleştirilecek faaliyetlerinden kaynaklı uygulamalardan olumsuz etkilenmemesine yönelik her türlü tedbirin ilgililerince alınmasına, karar verildi.