SON MÜHÜR - AYŞEGÜL KOÇ / İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Ayça Kesici, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Turist Rehberliği Meslek Kanununda yapılan değişikliğe ilişkin konuşan Kesici; “Türkçe rehberlik ile birlikte yeni bir kaos bizi bekliyor olacak” dedi.  

“Turizmi sırat köprüsüne benzetiyorum”

“Turizm sektörü olarak zor bir dönem geçirdik” diyen Kesici; “Bizim mesleğimizi ben her zaman sırat köprüsüne benzetiyorum. Her şeyden etkileniyoruz. Biz kovid sürecinde de tabii ki çok zor bir dönem geçirdik. Yani turizm tamamen durma noktasına geldi. Şimdi cidden yavaş yavaş toparlamaya başladık Geçen sene, ondan önceki sene yine yavaş yavaş topallaya topallaya girdik sektöre.

Ama geçen sene tabii ki o sürecin en iyi senesi diyebilirim. 2024’te tekrar bir ivme kazandık. Baktığınızda geçen seneye oranla yüzde yedilik bir artış görünüyor Ben aslında çok büyük bir fark görmedim. Bu süreçte yaz döneminde turizmi etkileyen büyük bir şey geçirmedik. Yani sektörün etkileneceği bir şey geçirmedik tabii. 2025’ten de o yüzden umutluyuz” diye konuştu. 

Türkçe rehberlik krizi kapıda!

Turist Rehberliği Meslek Kanununda yapılan değişikliğe ilişkin de konuşan Kesici; “Şimdi bu yasadaki en büyük sorunumuz otobüste rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması olacaktı ki itirazlara kulak verildi ve torba yasadan çekildi. Ama maalesef en büyüğü Türkçe rehberlik diye bir sorunumuz vardı ama o geçti. Burada çelişkiler var. Çünkü Türkiye'de 13 bin küsur turist rehberi var. Herkesin ana dili Türkçe. Bizler zaten Türkçe rehberlik yapıyoruz. Yerli piyasada da birçok arkadaşımızın tercihi bu. Bu alanda açık da yok. Üniversiteler mezun veriyor rehberlik bölümünden fakat bunlar çalışamıyorlar işsiz ordusu oluştu.

Dediler ki herhalde işsiz ordusunu biz nasıl katarız bu sistemin içine, Türkçe rehberlik diye bir şey çıktı,  bunları iç piyasada değerlendiririz dediler. Sadece Türklere rehberlik yapsın, onlara da bir belge verelim diye düşündüler herhalde. Ama tabii bu çok büyük bir kaosa neden olacak. Henüz Türkçe rehber belgesi diye bir şey şu anda yok. Yakında onlar sisteme dahil olacaklar. Binlerce Türkçe rehber belgesi ile sektöre giren bu öğrenciler ne yapacak? Yani piyasa zaten onları kaldırmayacak. İç piyasada olan rehber zaten yeterli.  Onlar nasıl bu sistemin içine girecekler fiyatlarını kıracaklar. Bu da yeni sorunları beraberinde getirecek” dedi. 

Ayça Kesici“Elimizdeki değerleri kullanamıyoruz”

İzmir’de rehberler olarak sahada yaşadığımız zorlukları en iyi biz biliyoruz diyen Kesici; “Saat kulesinin önünde resim çektirelim diyoruz. Agora’ya, Asansör’e götürmek istiyoruz ama sürekli bir organizasyon yapman lazım. Çünkü orada bir otobüsün durak noktası yok. Konak meydanında küçük bir yer var eski belediyenin orada ama yeterli değil.  Tarihi Kemeraltı’nda yürütemiyorsunuz. Basmane civarındaki kiliselerimizin hiçbirinin önünde misafire hizmet veremiyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi dünya turizm fuarlarına gidiyor ama o ülkeyi tanıtacak kişiler orada da yok. Turist rehberleri var bunları götürün ki bu şehri anlatsınlar. Elimizde çok değerlerimiz ama kullanamıyoruz. Bunun nedenlerini yazıyoruz, veriyoruz ama uygulayacak kişi biz değiliz.

Dosyalar bürokrasiye takılıyor. Öncelikle olarak tur rotalarına ihtiyacımız var. Hiç zor bir şey değil. Biz Büyükşehir Belediyesi ile de çok iyi çalışıyoruz. Büyükşehrin turizm bölümüyle çok iyi çalışıyoruz, dirsek temasındayız. Turizm rotalarında dediğim gibi otobüs durak noktalarını ilk başlangıçta yapmanız lazım. İkincisi orada konforunu sağlamanız lazım. Gelen misafirin tuvalet, kafeterya gibi oturup bir kahve çay içebileceği, hediyelik eşya alabileceği yerler olması lazım. İzmir'in merkezinde bir turizm enformasyon merkezine ihtiyacımız var” diye konuştu.

Muhabir: Ayşegül Koç