Türkiye, "yeşil vatan" olarak adlandırılan ormanlarını korumak için her yıl yoğun çaba harcıyor. Yer ekipleri, orman gönüllüleri ve kara araçlarının yanı sıra hava araçları da orman yangınlarına karşı mücadelenin önemli unsurları arasında yer alıyor. Uçaklar ve helikopterler, alevlerle savaşarak yangınların söndürülmesinde kritik bir rol oynuyor.

İzmir trafiğinde dönüşüm: Motosikletler yükselişte, otomobiller düşüşte! İzmir trafiğinde dönüşüm: Motosikletler yükselişte, otomobiller düşüşte!

Hava gücüne yeni destek: Be-200 amfibi yangın söndürme uçağı

Gece görüşlü helikopterler de dahil olmak üzere hava gücü, Rusya'dan kiralanan jet motorlu Be-200 amfibi yangın söndürme uçağının İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda konuşlandırılmasıyla daha da güçlendi. Bu uçak, orman yangınlarıyla mücadelede yeni görevine başlamaya hazır.

Yumaklı

Bakan Yumaklı'dan inceleme

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adnan Menderes Havalimanı'nda uçak mürettebatıyla görüştü ve uçak hakkında bilgi aldı. Bakan Yumaklı, iklim değişikliği ve aşırı sıcakların orman yangınları için büyük bir risk oluşturduğunu belirtti.

"Hasarın önüne geçildi"

Bakan Yumaklı, haziran ayının başından bu yana orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini hatırlatarak, "Geçtiğimiz yıllara nazaran orman yangınları çok fazla çıkmış olmasına rağmen anında müdahaleyle hamdolsun bugüne kadar çok büyük bir hasar oluşmadı," dedi.

Hızlı müdahale ve analiz

Yumaklı, risk analizlerinin yapılmasının ve hava ile kara güçlerinin konumlandırılmasının hızlı müdahale imkanı sağladığını belirterek, geçen yıl olumlu geri dönüş aldıkları Be-200 uçağının bu yıl da kullanılmaya başlandığını ifade etti. "Çok hızlı hareket edebiliyor ve sonuç alıyoruz. Uçak, ekiplerimizi ciddi bir şekilde rahatlatıyor," diyen Yumaklı, uçağın 12 ton su taşıma kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, mevcut güçlerini ve ekipmanlarını sürekli olarak geliştirdiklerini belirterek, "Bizim halihazırda rezerv güçlerle beraber 26 uçak, 105 helikopter, 14 insansız hava aracı, 5 bine yakın kara aracı, 25 bin arkadaşımız, 130 bine yakın gönüllümüz var. Bütün kurum ve kuruluşlarla, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, valiliklerimiz ve belediyelerimizle topyekun bir mücadele yürütüyoruz," dedi. Uçağın ekim sonuna kadar bölgede kalacağını ekledi.

Millileştirme ve gelecek planları

Bakan Yumaklı, kara ve hava gücünü güçlendirmeye devam ettiklerini dile getirerek, "Bir diğer önemli husus millileştirme. TUSAŞ ile yaptığımız görüşmeler sonucunda 5'er ton kapasiteli 8 yangın söndürme helikopter siparişi verdik. İnşallah 2028'den itibaren filomuza katılmaya başlayacak," dedi. Yumaklı, iklim değişikliği nedeniyle orman yangınlarının artacağını ve buna daha da hazırlıklı olmak istediklerini belirtti.

Uluslararası ilgi

Bakan Yumaklı, diğer ülkelerde haftalarca süren yangınlara dikkat çekerek, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadele metodolojisinin uluslararası ilgi gördüğünü söyledi. "Yapmış olduğumuz orman yangınlarıyla mücadelenin metodolojisi, ülkeler tarafından merak ediliyor. Bizlerden yardım, destek ve eğitim isteyen ülkelere yangınla ilgili mücadelemizin bütün unsurlarını anlatıyoruz. Orman yangınları bütün ülkeleri etkileyen ve bundan sonra da etkilemeye devam edecek olan çok önemli bir konu. Bu konuda da elbette ülkeler birbirleriyle yardımlaşacaktır. Dünyada orman yangınlarını söndürmede parmakla gösterilen bir ülkeyiz," dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ