Son Mühür - Osman Günden / Karşıyaka ilçesi sınırları içinde yer alan ve geçmişte 240 yatak kapasitesine sahip Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alanda, Sağlık Bakanlığı yeni bir hastane yapımı için harekete geçti. Ancak, yeni yapılacak hastanenin kapasitesi yalnızca 50 yatak olacak. Bu durum, sağlık hizmetlerine ulaşmada zorluk çeken Karşıyakalılar için yetersiz bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili yorum yapan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, kararın geç kalınmış olmasına rağmen sevindirici olduğunu ifade etti. Doğruyol, Karşıyaka gibi büyük bir ilçeye yapılacak hastanenin çok daha büyük olması gerektiğini belirterek, 50 yataklı hastanenin kapasitesinin yetersiz olduğunu dile getirdi.
Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin yıkılması: Depreme dayanıksızlık...
Karşıyaka ilçesinde, 2000’li yıllarda İzmir’in en iyi hastanelerinden biri olarak bilinen Karşıyaka Devlet Hastanesi, 2016 yılında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Hastane, tüm ekipmanları ve sağlık personeliyle birlikte Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’ne taşındı. Yıkım sonrasında hastanenin yerine "SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği" tabelasıyla bir prefabrik yapı kuruldu.
O dönemin İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri olan Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, 2017 yılında Karşıyaka’ya 150 yatak kapasiteli modern ve dijital altyapıya sahip bir hastane inşa edilmesi planını duyurmuştu. Ancak yıllar geçmesine rağmen bu proje hayata geçirilemedi.
10 yıl sonra ihale: 50 yataklı hastane kararı
Karşıyaka'da yeni bir hastane inşaatı için yıllardır beklenen gelişme sonunda yaşandı. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü aracılığıyla hastane inşa etmek için ihale açma kararı aldı. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı bu karar, yıllardır hastane eksikliği yaşayan Karşıyaka halkı için bir umut ışığı oldu. Ancak, Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin 240 yataklı olan eski kapasitesinin çok gerisinde kalan bu yeni hastane için yalnızca 50 yataklık bir kapasite planlandı.
İhaleye çıkılacak proje için ilk etapta uygulama projelerinin hazırlanması ve ihale dokümanlarının oluşturulması için 19 Mart 2025 saat 11:00’de ihaleye çıkılacak. Yapım süresi ise 150 gün olarak belirlendi.
Ahmet Doğruyol: "Geç kalınmış bir karar, ancak yetersiz!"
Kararı değerlendiren Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, yapılan açıklamalarda bu adımın sevindirici olduğunu ancak yeterli olmadığını vurguladı. “Karşıyaka Devlet Hastanesi 2000'li yıllarda, 2016'ya kadar, yıkılana kadar İzmir'deki en iyi hastanelerden biriydi. Bölgeye hizmet veren, kendi bölgesine hizmet veren devlet hastanelerimizden biriydi” diyen Doğruyol, hastanenin yıkılmasının ve hastaların Çiğli Devlet Hastanesi’ne taşınmasının doğru bir karar olmadığını söyledi.
Doğruyol, şu an itibariyle Karşıyaka ilçesinde herhangi bir devlet hastanesi bulunmadığını belirterek, “Buraya bir devlet hastanesinin mutlaka yapılması lazım. Ama bu devlet hastanesinin 50 yataklı olması Karşıyaka'ya yetersiz gelir. Buraya yapılacak bir devlet hastanesi daha büyük kapasiteye sahip olmalı” dedi.
Doğruyol, bürokratik mantıkla hareket edilerek hastanenin küçültülmesinin gerekçesinin, Çiğli Devlet Hastanesi ve Şehir Hastanesi’nin varlığı olabileceğine dikkat çekti. Ancak Karşıyaka’nın büyüklüğünü göz önünde bulundurarak, “Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin en az 150-200 yataklı olmasında büyük yarar vardır. Çünkü 50 yataklı bir hastane Karşıyaka'ya hizmet etmekte zorluk çeker” ifadelerini kullandı.
“Karşıyaka için sağlık hizmeti en yakın olmalı”
Doğruyol, Karşıyaka'daki hastanenin daha büyük olması gerektiğini savunarak, “Vatandaşlarımız için de en iyi sağlık hizmeti evine en yakın olan, kolay ulaşabildiği yerden aldığı sağlık hizmetidir. Karşıyaka’ya yakın bir yer olsa da Şehir Hastanesi'ne gitmek sıkıntılıdır. Vatandaşın rahat ulaşabilmesi için Karşıyaka'da olan bir hastane ile Şehir Hastanesi’ne ya da Çiğli’ye gitmek bir olamaz” dedi.
Bunun yanı sıra, hastanenin yapılacağı alanın büyüklüğüne dikkat çeken Doğruyol, “Yer olarak bu büyüklüğe müsait zaten. O yer boş olarak 7-8 yıldır duruyor. Yerine koyulan hizmet binası zaten poliklinik hizmeti veriyor. Birkaç doktor arkadaş gidiyor. Ama vatandaş gittiğinde ulaştığı sağlık kuruluşunda erişmek isteyeceği tahlil, tetkik, görüntüleme gibi hizmetler belli aşamaya kadar olması lazım. Ama bu yetersiz” dedi.
İzmir sağlık yatırımlarında üvey evlat muamelesi görüyor!
Doğruyol, İzmir’in sağlık yatırımları konusundaki eksikliklerine de değindi. “Sağlık Bakanlığı'nda da 50 yataklı olan hastanede bu, bu hizmetler bulunur, 100 yataklıda bu, bu hizmetler bulunur gibi kriterler var. Ondan dolayı Karşıyaka nüfus olarak büyük bir ilçemiz, orada yapılacak devlet hastanesinin 50 değil de 150 yataklı olmasında büyük fayda vardır” diyerek, İzmir’deki sağlık yatırımlarının yetersizliğine vurgu yaptı.
Ayrıca, “Geç kalınmış bir karar. Elbette alınan karar isabetlidir. Ama biz her zaman bunu ifade ediyoruz ki İzmir sağlık yatırımları konusunda üvey evlat muamelesi görüyor” ifadelerini kullandı. Doğruyol, deprem riski taşıyan hastanelerin hızla yenilenmesi gerektiğini, İzmir’de deprem nedeniyle depreme dayanıksız olan 12 devlet hastanesinin hala yenilenmediğini belirtti. İzmir Eğitim Diş Hastanesi’nin boşaltılma kararının verildiğini de hatırlatarak, “Bu binaların içinde hem sağlık çalışanlarımız hem vatandaşlarımız hayatını kaybedebilir” şeklinde uyarılarda bulundu.
Son olarak, sağlık yatırımlarının hızla yapılması için Birlik Sağlık Sen olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’na resmi yazılar gönderildiğini belirten Doğruyol, “Biran önce bu konuların yenilenmesi hususunda adım atılmalı” dedi.