İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan ve 'İzmir'in Çernobili' olarak adlandırılan eski kurşun ve döküm fabrikası alanıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Temizlenmesi gündemde olan bu alanla ilgili, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun ev sahipliğinde, Nükleer Fizik Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Kılıç’ın katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, geçmiş dönem Çevre Mühendisleri Odası Başkanlığı görevini yürütmüş olan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay da katıldı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Aykut Akdemir, firmanın temizlik çalışmalarını değerlendirdiklerini belirterek, "Tamamı açık alanda gerçekleştirilen çalışmalarda radyoaktif maddelere yönelik önlemler bulunmuyor. Yalnızca açıkta radyasyon testi yapılmış, başka herhangi bir kirletici izlemesinin yapılmamış ve firmanın acil eylem planı AFAD’a haber vermekten ibaret" ifadelerini kullandı.

Cernobil1

 "Kazma-kürek ile temizliğe başlamışlar"

Toplantıda firmanın temizlik çalışmalarını eleştiren Nükleer Fizik Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, "Burayı kazma-kürek ile temizlemeye başlamışlar. Önceki şirketin ÇED raporundaki verilere göre günde 15 bin ton yığıntı çıkarılacak ve bunların ölçülmesi, yüklenmesi ve taşınması sürecinde çıkan tozlar var. Bir önceki çalışmada bu tozların 1 kilogram olduğu söyleniyor. Bildiğiniz gibi bu taşıma, kırma, açma sırasında diyelim ki 1 metreküp de bundan öncesi yüz mikron altındaki tozlar çöker fakat altındaki miktarlar dağılır. Örneğin saniyede 5 metre hızla esen bir rüzgar varsa 5 mikronluk bir toz 15 dakika sonra Konak’tadır" dedi.

Aykut Akdemir, firma ile yapılan bilgilendirme toplantısı sonrasında ulaştıkları sonuçları şu şekilde açıkladı: "Eski Kurşun Fabrikası alanında bir firma ‘ben temizlik yapacağım’ diye yola çıktı. Sonrasında firmayla yaptığımız toplantı sonucunda tespitlerimiz şunlar: Alanda çalışmaları denetleyecek bir firmanın bulunmuyor. Firma bu temizliği yapmak için deneyimsiz. Elemanların radyoaktif yüklenici sertifikalarının yeni alınmış. Alandan uzaklaştırılacak atıklar için bir çalışma yapılmamış. Tamamı açık alanda gerçekleştirilen çalışmalarda radyoaktif maddelere yönelik önlemler bulunmuyor. Yalnızca açıkta radyasyon testi yapılmış, başka herhangi bir kirletici izlemesinin yapılmamış. İçeriği tam olarak bilinmeyen atıklara yönelik önlem alınmamış. Acil eylem planının AFAD’a haber vermekten ibaret olduğu belirlenmiştir."

Sivil itaatsizlik çağrısı

İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz ise toplantıda yaptığı konuşmada, radyoaktif tehdidin ciddiyetine dikkat çekerek sivil itaatsizlik çağrısında bulundu: "Burada anlatılan her sözün anlamı çok fazla, biz oralardan sonuç alınıncaya kadar ne yapacağız? Daha önce biz yürütmeyi durdurma kararı alıncaya kadar binaları diktiler. Bence bu noktada yapılabilecek olan şey sivil itaatsizliktir. Elbette bu alanda bir şeyler yapılacaktır. Bizim bir an önce harekete geçmemiz ve kazma küreği durdurmamız gerekiyor."

Muhabir: Alperen Özdemir