Son Mühür / Osman Günden - İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente dair çocukları ilgilendiren kararlarda onların da söz sahibi olabilmesi için İzmir Çocuk Meclisi’ni kurdu. Bu yapı sayesinde İzmirli çocuklar, farklı komisyonlar oluşturarak çeşitli konularda fikir alışverişinde bulunuyor, projeler üretiyor.
Çocukların aldığı kararlar, belediye bünyesinde oluşturulan Çocuk Dostu Kent Koordinasyon Komisyonu aracılığıyla ilgili birimlere iletiliyor. Hayata geçirilen projelere dair geri bildirimler ise doğrudan çocuklara yapılıyor. Görüşlerinin projelere dönüştüğünü gören çocuklar, hem mutlu olduklarını hem de önemsendiklerini ifade ediyor.
Doğrudan geri dönüş sağlanıyor
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Çocuk Hakları Birimi’nden sorumlu Deniz Kesimler Çakal, “Nisan ayında İzmir Çocuk Meclisi komisyon toplantılarının 6’ncısını gerçekleştiriyoruz. Komisyon toplantılarının bir bölümünde çocuklar, kente dair fikirlerini paylaşıp İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden beklentilerini dile getiriyor.
Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü olarak çocukların fikirlerini arşivliyoruz. Ayrıca daire başkanlığımızın koordinesinde çocukların kararlarının hayata geçmesine yönelik olarak ortak bir çalışma yürütmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Dostu Kent Koordinasyon Komisyonu kuruldu.
Bu komisyonda, ilgili daire başkanlıklarına çocukların kararlarını iletiyoruz. Daire başkanlıkları da çocuklara doğrudan geri bildirimde bulunuyor. Böylece çocuklara aldıkları kararlar ile örtüşen hizmetlerle tanışma fırsatı veriyoruz” diye konuştu.
“Önemli ve değerli hissettiklerini ifade ediyorlar”
Deniz Kesimler Çakal, geri bildirim mekanizmasının çocuklar üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekerek, “Örneğin geçen günlerde açılan Konak Metro Kütüphanesi projesi, çocukların fikirlerinden biriydi. Bu proje ile çocukların fikirlerinin örtüşmesi bizi çok sevindirdi. Çocuklar, okulda beslenme ile ilgili akranlarının yaşadığı zorlukların farkında ve bununla ilgili de fikirleri vardı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda çalışma yaparken beslenme paketinin içinde ne olması gerektiğini meclis üyesi çocuklara sorduk. Bu geri bildirimleri çocuk katılımının çok önemli bir basamağı olarak görüyoruz. Çocuklarla yaptığımız sohbetlerde, kendilerini çok önemli ve değerli hissettiklerini ifade ediyorlar” dedi.
“İzmir’de çocuk olmak bence çok güzel bir şey”
Meclis sözcülerinden 9 yaşındaki Nil Tarakçı, meclisin işleyişini anlatarak, “Burada fikirlerimizi öğretmenlerimize söylüyoruz ve onlar not alıyor. Bazı fikirlerimiz hayata geçiriliyor. Bunları duyduğumuzda mutlu oluyoruz. Beslenme paketlerinin içinde ne olması gerektiğini konuşmuştuk.
Sonra bu paketleri öğrencilere dağıtmışlar. Onu duyduğumuzda çok mutlu oldum. İzmir’de çocuk olmak bence çok güzel bir şey. Meclisimiz var. Her ne kadar çocuklardan da oluşsa burası bir meclis. Herkes burada heyecanlanıyor. Toplantılarımız güzel geçiyor. İzmir’i çok seviyorum” ifadelerini kullandı.
“Sorunlarımız sorun olarak kalmıyor”
Meclis üyesi 12 yaşındaki Zeynep Talay ise meclisin etkisini anlatarak, “Hem çocukların hem şehrin hem doğanın belli başlı sorunları var. Bunları burada belirtiyoruz. Yapılabilir durumdaki fikirlerde geri bildirim alıyoruz.
İzmir’de çocuk olmak çok güzel bir şey. Burada Çocuk Meclisi’nin olması güzel bir şey. Çünkü şehrimizdeki sorunları iletiyoruz. O konuda çalışmalar yapılıyor. Sorunlarımız sorun olarak kalmıyor, çözüm bulunuyor” dedi.
“İşin hafif bir stresi var”
11 yaşındaki meclis üyesi Bedirhan Bilal Aslan da çalışmaların önemine dikkat çekerek, “Bu durum insanı mutlu ediyor, heyecanlandırıyor. İşin hafif bir stresi de var. Bu ciddi bir iş çünkü burada bir tek kendimiz için karar vermiyoruz. Burada yaşayan başka bireyler de var. Onların da fikirleri önemli. İzmir’de çocuk olmak mutluluk hissiyatı veriyor” ifadelerini kullandı.
İklim krizi ve geri dönüşüm çocukların gündeminde
Nisan ayında toplanan Doğa ve Ekoloji Komisyonu’nun gündeminde geri dönüşüm vardı. Dijital oyunlar aracılığıyla geri dönüşüm bilincinin yaygınlaştırılması ve evlerde ambalaj atıklarının ayrıştırılması gibi öneriler gündeme geldi.
Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı yetkilileri, çocuklara yönelik projelerini anlatarak onların önerilerine nasıl karşılık verdiklerini aktardı. Çocuklar ayrıca VR gözlüklerle iklim krizine karşı yapılması gerekenleri eğlenerek öğrenme fırsatı buldu.