SON MÜHÜR - MERVE TURAN / Meslek Fabrikası, işaret dili çevirmenleri eşliğinde düzenlediği pastacı çıraklığı kursuyla, işitme engelli bireylerin pastacılık alanında meslek edinmelerine olanak tanıyor. Kursiyerler, bu özel eğitim sayesinde hem yeteneklerini geliştirecek hem de gıda sektöründe iş üretme fırsatına kavuşacaklar.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası'nda başlayan pastacılık kursuna, İzmir’de faaliyet gösteren üç önemli derneğin üyeleri katıldı. Sağır ve işitme engelliler için açılan kurs, İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği, Karşıyaka Sağırlar Derneği ve Bornova Sessizler Derneği’nden gelen üyeleri bir araya getirdi. Pastacılığın her aşamasının öğretildiği kursun öğreticiliğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görevli işaret dili çevirmenleri Melek Uslular ve Özlem Özer yapıyor. Kursiyerler, işaret dili çevirmenlerinin eşliğinde teorik ve pratik eğitimlerle pastacılığın inceliklerini öğreniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası'nda düzenlenen bu kursa katılan işitme engelliler, genellikle beden gücü gerektiren işlerde istihdam ediliyor olmalarına rağmen, farklı alanlarda da yeteneklerini sergileyebileceklerini belirtiyorlar. Pastacılık kursunun ardından, gıda sektöründe de başarılı birer profesyonel olmayı hedefliyorlar.
Kızı işaret diline çeviriyor, annesi pasta yapıyor
Kursun bir diğer ilginç yanı ise, kursiyerlerden Özlem Özer’in de, işaret dili çevirmeni olarak görev yaptığı Meslek Fabrikası'nda kursiyerler arasında yer alan annesi Nesrin Özer ile birlikte yer alması. Özlem Özer, meslek edindirme kursu projesinin çok keyifli geçtiğini belirterek şunları söyledi:
"İzmir’de faaliyet gösteren üç dernekten Meslek Fabrikası kurslarına başvurmaya yönelik talepler geldi. Meslek Fabrikası ile iletişime geçip ortak bir proje başlattık. Bu kurs işaret dili çevirmenleri olarak bizim için de çok keyifli geçiyor. Biz de tıpkı bir kursiyer gibi tarifleri öğrenmiş oluyoruz. Öğrendiğimiz tarifleri Türk işaret dili gramerine uygun bir şekilde kursiyerlere aktarıyoruz. Karşıyaka Sağırlar Derneği’nin üyesi olan annem de kursiyerlerin arasında. Bu benim için de heyecan verici. Öğrendiği bilgiler evde işime yarayacak."
Özer’in annesi Nesrin Özer ise, kursa katıldığı için çok mutlu olduğunu ve kızıyla birlikte kursa gelmekten büyük keyif aldığını ifade etti. Nesrin Özer, “Kızımla birlikte bu kursa gelmek benim için çok özel. Burada çok şey öğrendim ve çok keyifli vakit geçirdim” dedi.
Hayali daha sağlıklı pastalar yapmak
Kursa katılan 64 yaşındaki kursiyer Bayram Yaşar Kültem ise, emekli olduktan sonra mutfakla olan ilgisini daha da geliştirmek için bu kursa katılmaya karar verdiğini belirtti. Kültem, geçmişte fabrikalarda çalıştığını ve emekli olduktan sonra daha sağlıklı yiyecekler yapmak istediğini belirterek, şunları söyledi:
"Öğrenmeye çok meraklıyım. Eşim çalışıyor, ben mutfakla ilgilenmeyi çok seviyorum. Daha önce fabrikalarda çalıştım ve emekli oldum. Gittiğim pastanelerde, kalp sağlığım için daha sağlıklı yiyecekleri tercih etmek istiyorum. Belki bu konuda benim için bir istihdam yaratılabilir. Sağırlar çok fazla yeteneğe sahip. Sağırların bu alanda da ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum."
"Engellere takılmadan eşit şekilde başarıya ulaşalım"
42 yaşındaki kursiyer Özlem Çelik ise, daha önce herhangi bir işte çalışmadığını ve kursa katılmaktan son derece memnun olduğunu ifade etti. Çelik, engellilerin karşılaştığı zorlukları aşarak eşit bir şekilde başarıya ulaşmasını hayal ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Engellilerin bir engele takılmadan eşit bir şekilde başarıya ulaşmasını hayal ediyorum. Belgeyi aldıktan sonra istihdam edilmek için başvurularda bulunacağım.”
“Mutfakta kendimi çok iyi hissediyorum”
Bir diğer kursiyer, 59 yaşındaki Aysun Saygın ise havalimanında mutfak bölümünde çalıştıktan sonra emekli olduğunu ve kursa katılmanın kendisi için çok anlamlı bir deneyim olduğunu dile getirdi. Saygın, kurs sürecinde mutfakta çalışmanın kendisi için özel bir anlam taşıdığını belirterek şunları söyledi:
“Havalimanında buzdolabı ve mermer temizliği yapıyordum, bulaşık yıkıyordum. Meslek edindirme kurslarını da merak ediyordum. Burada olduğum için çok mutluyum. Mutfakta kendimi çok iyi hissediyorum. Artık yemek yapma kısmında çalışmak istiyorum.”
"İşaret dilini öğrenmeyi deneyeceğim"
Kursa katılan Jülide Yılmaz, yiyecek ve içecek hizmetleri alanında eğitim verirken kursun çok önemli ve özel bir proje olduğunu vurguladı. Yılmaz, kurs süreci hakkında şunları söyledi:
“Bu değerli projenin içinde olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Benim için de güzel bir deneyim oldu. Ben de bu kursta yeni şeyler öğreneceğim. İşaret dilini öğrenmeyi deneyeceğim. İşaret dili tercümanları da bana çok yardımcı oluyor. Karşılıklı bir şeyler öğreneceğimiz bir kurs süreci olacak. Şimdiden un, şeker, tuz ve günaydın kelimelerinin işaret dilindeki karşılıklarını öğrendim.”
124 saatlik eğitim, sertifika ve istihdam fırsatı
Toplamda 21 kursiyerin katıldığı pastacılık çıraklığı kursu, 124 saatlik eğitim süresine sahip. Kurs sonunda, kursiyerlere sertifika verilecek ve bu sertifikayla, kursiyerler ya kendi işyerlerini açabilecek ya da gıda sektöründe istihdam edilebilecekler. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu projesi, işitme engelli bireylerin profesyonel beceriler kazanarak iş gücüne katılımını artırmayı hedefliyor.