İthalata dayalı olan sektörün girdi ve işletme maliyetlerinin her geçen gün arttığını belirten Kış; ‘’Birde buna sepetli adları olan alış veriş sitelerinin dayattığı şartlar aldıkları komisyonlar eklenince ki ben onlara vampirler diyorum esnafımızın durumu iyice kötüleşti. Bunun önüne geçmek için İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları önderliğinde esnafpazar sitesini hayata geçirdik. Bu site hem bizim hem de diğer sektörlerdeki esnafın can suyu olacak. Vatandaşlarımızdan da internetten çiçek siparişlerini bu portal üzerinden vermelerini, esnafımıza sahip çıkmalarını istiyoruz. 

Çiçek neredeyse lüks tüketim ürünü haline geldi

Her yıl 40-50 çiçekçi esnafının dükkan kapattığını dile getiren Kış, ‘’Düşünün İzmir’in il nüfusu 4 milyon 30 ilçede toplam çiçekçi esnaf sayısı şu anda 360. Bu sayının bini geçmesi lazım ancak sektör her geçen gün kan kaybettiği için sayı artmıyor aksine eksiliyor. Maliyetler her gün artıyor. Kira, elektrik, su, mazot, eleman derken bunalıyoruz. Üstüne üstlük ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz bizi direk vuruyor. İnsanlar daha acil olan gıda, barınma için harcama yapıyor. Çiçek artık lüks tüketim haline geldi neredeyse. Okulumuz yok, çırak yetiştiremiyoruz ancak dükkan açarken belediye ustalık belgesi istiyor. İzmir’de buna sahip olan 10 kişi, sürekli biz belgeler, veriyoruz. Meslek olarak kabul edildik ancak öğretmeni yok ki size ustalık belgesi versin. Bunun da çözülmesi için çalışıyoruz’’ dedi. 

Kazım Kışİthal ürünler maliyeti daha da çok arttırıyor

Sektörün yüzde 50’den fazla dışa bağımlı olduğunun altını çizen Kış, ‘’Orkide ve gül başta olmak üzere birçok çiçek yurtdışından özellikle Hollanda’dan ithal ediliyor. Maalesef yerli üretimimiz halen sera altı tabir edilen sistemle yapıldığı için kalite sorunu var. Hollanda Kenya’da hatta Türkiye’de fason ürettirip satıyor.  Burada söyleyeyim, kızacaklarsa da kızsınlar ama üretici kooperatifleri bunu değiştirmek, çağdaş üretime geçmek, kaliteyi yakalamak için çaba sarf etmiyor. Olan da hem bize hem de ülkenin dövizine oluyor. Bugün kaliteli bir orkidenin giriş fiyatı 800-900 lirayı buluyor, biz bunun üstüne diğer maliyetleri artı kar ekleyeceğiz ve bunu satacağız, bir de bunu belli bir zamanda yapıp, fire verdirmemeniz gerekiyor, çünkü ürününüz canlı ve bozuluyor. Ustalık belgesi işinde olduğu gibi üretim tarafında Tarım Bakanlığı’na çok iş düşüyor’’ diye konuştu. 

Adları sepeti olan alışveriş siteleri esnafı vampir gibi emiyor

Günümüzde gittikçe artan internetten alışveriş trendinin çiçek sektörü için de vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Kış, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’Ancak tekel durumunda olan bu sepetler esnafa bir şey bırakmıyor. Yüzde 25 komisyon alıyor parayı 30 günde ödüyor, üstüne üstlük esnaftan KDV içinde fiyat alıyor. Yani dereden bakarsanız bakın, burada esnaf değil sadece sepet kazanıyor. Bunun İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası bünyesinde hayata geçirilen esnafpazar alışveriş sitesiyle önüne geçeceğiz. Site sadece çiçekçi esnafı içinde değil diğer sektörlerdeki esnaflar içinde can suyu olacak. Çok cüzi oranda bir komisyonla çalışacak site hem fiyat bazında vatandaşa yarayacak, hem de esnafın kar marjını yükseltecek. Bizim için özel günler önemli mesela önümüzde 24 Kasım Öğretmenler Günü var. Şimdiden tüm öğretmenlerimizin bu anlamlı günün kutluyorum. Pazar  gününe gelmesi kötü ama en azından Cuma günün bizim için hareketli olacaktır. Vatandaşlarımızdan özellikle internetten sipariş verenlerden esnafpazarı tercih etmelerini istirham ediyoruz.’’

Muhabir: Ayşegül Koç