İZMİR HABERLERİ

İzmirli kadınlar müjde: Büyükşehir'den ücretsiz HPV aşısı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Aralık ayından itibaren 18-26 yaş grubundaki kadınlara ücretsiz HPV aşısı uygulanacağını açıkladı. Ayrıca, aile planlaması ve üreme sağlığı hizmetlerinin ücretsiz sunulacağını belirtti. Tugay, yerel yönetimlerin sağlık politikalarında aktif rol alması gerektiğinin altını çizdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Ankara’da düzenlenen Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı’nda önemli bir duyuru yaptı. Aralık ayından itibaren, sosyal destek sistemine dahil olan 18-26 yaş grubundaki kadınlara ücretsiz HPV aşısı uygulanacağını açıkladı. Başkan Tugay, bu önemli sağlık adımının yerel yönetimlerin sağlık politikalarında aktif bir rol alması gerektiğinin altını çizerken, “Belediyelerin ne bugün ne de bizim iktidarımızda, sağlık alanında pasifleştirilmemesi gerektiğini söylüyorum. Mutlaka kurgulanacak olan sağlık politikalarında sağlık sistemi içinde belediyelere roller verilmeli.” dedi.

"Cumhuriyet Halk Partili yerel yönetimler, HPV aşısına sahip çıkıyor"

Çalıştayda, Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Yerel Yönetimlerin rolüne dair bir sunum gerçekleştiren Tugay, İzmir’deki sağlık çalışmalarını tanıttı. “Kişiye yönelik birincil koruma uygulamaları kapsamında aşılama çalışmaları, en çok konuşulması gereken konulardan biridir.” diyen Tugay, HPV aşısının önemine vurgu yaparak, “Bugün aşılamaların çok daha düşük oranda olduğunu, aşı ile önlenmiş bazı hastalıkların yeniden görülmeye başlandığını hepimiz biliyoruz. Cumhuriyet Halk Partili yerel yönetimler, HPV aşısına sahip çıkıyor.” şeklinde konuştu.

 18-26 yaş grubundaki kadınlara 3 doz uygulanacak

Dünya Sağlık Örgütü’ne üye ülkelerin yüzde 60'ında HPV aşısının sağlık sigortaları ile ücretsiz yapıldığını belirten Tugay, Türkiye’de bu aşının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından henüz karşılanmadığını ve aşılanma oranının oldukça yetersiz olduğunu kaydetti. “HPV enfeksiyonunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve bu aşı ile serviks kanseri oranının düşürüleceğini hepimiz biliyoruz.” diyen Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 18-26 yaş grubundaki kadınlara 3 doz HPV aşısı uygulamaya başlayacaklarını duyurdu.

Ücretsiz üreme sağlığı hizmetleri başlıyor

Başkan Tugay, ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulacak ücretsiz üreme sağlığı hizmetlerine de dikkat çekti. “Çocuk doğurmayı istemediği veya bunu ertelemek istediği halde gebeliği önleyici herhangi bir yöntem kullanmayan kadınların durumu, ‘karşılanmamış aile planlaması ihtiyacı’ olgusunu ortaya koyuyor.” diyen Tugay, Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları'na (TNSA) göre evli kadınlar arasında karşılanmamış aile planlaması ihtiyacının son yıllarda keskin bir artış gösterdiğini ifade etti. “Türkiye’de hastanesi olan tek belediye, İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir.” diyen Tugay, Aralık ayından itibaren Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu desteğiyle Üreme Sağlığı Birimi’nin hayata geçirileceğini ve aile planlaması başta olmak üzere üreme sağlığı hizmetlerinin ücretsiz gerçekleştirileceğini belirtti.

İkincil ve üçüncül koruma uygulamaları

Başkan Tugay, sağlık sistemindeki boşluklara da dikkat çekti. İkincil koruma uygulamalarının yerel yönetimler aracılığıyla yapılabileceğini belirten Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nin ikincil koruma kapsamındaki tüm uygulamaları sunduğunu ifade etti. “Hastalıkları belirtisiz dönemlerinde ya da belirtilerin henüz ağırlaşmadığı erken döneminde teşhis ve tedavi etmek için yerel yönetimler aktif rol alabilir.” diyen Tugay, evde sağlık ve bakım hizmetlerinin önemine vurgu yaptı.
Üçüncü korumanın rehabilitasyon hizmetlerini kapsadığını belirten Tugay, “Bugün toplumumuzun çok büyük bir kesimi psikolojik olarak engelli durumda. Tüm toplumun ciddi bir psikoterapiye ihtiyacı var.” ifadesini kullandı. “Bu zorlu zamanlarda toplumun psikolojik sağlığına sahip çıkmayan bir merkezi yönetimin yarattığı bu eksikliği tamamlamak için yerel yönetimler olarak çokça rol alabiliriz.” diye ekledi.

"Türkiye'de ileri yaş eylem planı gerekiyor"

Tugay, Türkiye’de genç nüfusun azaldığına ve yaşlı nüfusun arttığına dikkat çekerek, “Türkiye’de bir İleri Yaş Eylem Planı olmalı.” dedi. Bu konuda yerel yönetimlerin önemli bir çalışma alanı oluşturması gerektiğini savundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Planı’nda “tek sağlık” kavramının önemli bir stratejik eksen olarak ele alındığını belirten Tugay, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine karşı da önemli çalışmalar yürütüleceğini dile getirdi.
Ayrıca, “Dünyada 922 milyon kişi yetersiz beslenirken, 2,3 milyar kişinin gıda güvensizliği içinde olduğunu biliyoruz.” diyen Tugay, her şehrin bir Gıda Stratejisi oluşturması gerektiğinin altını çizdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu stratejiyi hayata geçireceğini sözlerine ekledi.
Son olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ses kirliliğinin azaltılması için Dünya Akustik Federasyonu ile işbirliği yaparak yeni bir programa dahil olacağını da duyuran Başkan Tugay, “Hastalıkların oluşmasını engelleme, hastalıktan koruma ve toplumda yeni olguların görülme sıklığını azaltmayı amaçlayan birincil koruma uygulamaları ile sağlıklı bir şehir oluşturma hedefindeyiz.” dedi.