İzmir’in Karabağlar ilçesinde yaşayan ve doğuştan sol kolu olmayan 10 yaşındaki Miray Korkmaz, sağlık sorunlarıyla dolu bir başlangıç yapmasına rağmen, yüzmede kazandığı başarılarla engelleri aşmayı başardı. Türkiye’de düzenlenen paralimpik yarışmalarda toplam 10 madalya kazanan Miray’ın sıradaki hedefi dünya şampiyonu olmak.

"İlerde ülkemizi temsil edeceğinden eminim"

Miray’la 7 yaşında tanıştığını anlatan Yüzme Antrenörü Mehmet Onur Erküçük, "Miray, tanıştığımızda yüzmeyi tam olarak bilmiyordu. Yaklaşık 4 yıldır birlikte çalışıyoruz. Diğer çocuklara göre de biraz dezavantajlı durumdaydı. Çünkü doğuştan omzu, ciğer ve kol bölümü yok. Fakat kendinde yetenekleri olduğunu keşfettim. Hızlı bir çocuk. Kısa mesafede hızlı yol alabiliyor.

Suda sistematik olarak çalıştığınızda, yüzme stilleri arasında çok zor olan kelebek branşında Türkiye çapında dereceye girmeye başardı. Birçok ulusal çapta yarışmaya gittik. Bunlarda gerçekten rakibi de yoktu. Çok hızlı şekilde ilerleyerek derece aldı. İleride de eminim ki ülkemizi temsil edecek" diye konuştu. Miray Korkmaz’ın özel durumu olduğu için ona uygun hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Erküçük, antrenman boyutu dışında psikolojik boyutunun da olduğunu ve ilerleyen zamanlarda çok iyi başarılara imza atacağını ifade etti.

"Engelli çocukların farklı alanlarda keşfedilip desteklenmesi gerekiyor"

Miray’ın yüzmeye başlama hikayesinden bahseden Anne Nihal Korkmaz (38), diğer çocukları yüzerken gördüğünde kendisinin de "Miray’ın çok iyi bir yüzücü olmasını istediğini" söyledi. Miray’ı 4 yaşında yüzmeye götürdüğünü belirten Anne Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Güzel çalışıyorduk ama araya pandemi girdi. Pandemiden sonra Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından engelliler için açılan havuza girdik. Orada yetenekli olduğu fark edildi ve hocalar 'Milli takım için yetiştirebiliriz' denildi. Bütün engelli çocukları olan aileler gibi her işten feragat edilmek zorunda. Miray’ın bütün süreciyle ben ilgileniyorum. Başarılı olması için çalışıyoruz. Çok güzel bir ülkedeyiz. Fakat ülkemizde paralimpik yüzücüler çok tanınmıyor. Engelli çocukların farklı alanlarda keşfedilip desteklenmesi gerekiyor. Miray tek yüzücü olarak başladı ve şu anda tek olarak yüzmeye devam ediyor."

Kaynak: İHA