İZMİR HABERLERİ

İzmirliler 'İmamoğlu' değil 'Yavaş' dedi!

Sıcak gündeme dair yaptığı İzmir araştırmasıyla dikkat çeken İntegral Araştırma Şirketi, ses getiren açıklamalarını sürdürüyor. İntegral’in kamuoyuna sunduğu sonuçlarda, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak İzmirlilerin tercihlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, her parti tabanında karşılık bularak açık ara önde görünüyor.

İntegral Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, Gazeteci Ümit Yaldız, Mansur Yavaş’ın rakiplerine fark atan yükselişini şu sözlerle değerlendirdi: “Bu araştırma; özellikle yerel seçimlerin ardından CHP içinde pozisyonunu güçlendiren, Kurultayları şekillendiren, yönetim kadrolarını belirleyen İmamoğlu’nun seçmen nezdinde de avantajlı bir pozisyon yakaladığı varsayımını İzmir özelinde ortadan kaldırmaktadır.”

'Yavaş' açık ara önde

Katılımcılara, “Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu mu, Mansur Yavaş mı yoksa Özgür Özel mi olmalı?” sorusu yöneltildiğinde, İzmirlilerin yaklaşık yüzde 40’ı "Mansur Yavaş" yanıtını verdi. Yavaş’ın açık ara önde olduğu bu tabloda, İBB Başkanı İmamoğlu yüzde 24 ile ikinci sırada yer aldı. “Üçü de olabilir” ve “İmamoğlu ya da Yavaş” diyenlerin de dikkate alındığında, Mansur Yavaş’ı Cumhurbaşkanı adayı olarak görmek isteyenlerin oranı daha da yükseliyor. “Başka biri” ve “Üçü de olabilir” seçenekleri birbirine yakın oranlarda belirtilirken, “Özgür Özel” yanıtı ise yaklaşık yüzde 10 oranında kaldı. Mansur Yavaş’a olan destek, özellikle dış ilçelerde ve 18-54 yaş aralığında öne çıkarken, araştırmanın dikkat çekici bir başka bulgusu da genel seçim oy tercihlerine göre Yavaş’ın milliyetçi tabandan büyük oranda destek alması oldu. Yavaş, 5 AK Partili seçmenden biri ve 10 Demokrasi Partili seçmenden birinin oyunu alırken, tüm parti tabanlarından destek buldu. Yavaş’ın ardından gelen İBB Başkanı İmamoğlu’na ise 3 CHP’liden biri destek verdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ise parti seçmeninden yüzde 11,4 oranında destek gelirken, AK Parti seçmeninden de görece fazla destek aldığı gözlendi. Ayrıca, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak bu isimlerin dışında bir aday görmek isteyenlerin oranı ise yüzde 14 gibi kayda değer bir seviyede belirlendi.

Erken seçim için sonuç ne?

İntegral Gündem Araştırması, erken seçim ihtimali üzerine de seçmenin görüşlerini aldı. "Sizce Türkiye erken seçime gitmeli mi?" sorusuna katılımcıların yüzde 68’i "Evet" yanıtını verirken, kararsızların oranı yüzde 4,8’de kaldı. Erken seçim gerektiğini düşünenler, özellikle merkez ilçelerde ve kadınlar arasında daha yoğun bir şekilde ifade edildi. İntegral’in 2021 yılında yaptığı araştırmada aynı soruya verilen yanıtlardaki benzer oranlar, İzmirli seçmenin 14 Mayıs Genel Seçimleri'nin beklentilerini karşılamadığı şeklinde yorumlandı. "Bu pazar genel seçim oy tercihleri" sorusuna verilen yanıtlara göre, 3 AK Partiliden birinin ve CHP seçmeninin yüzde 84,5’inin erken seçim istediği görüldü. Erken seçim talebinin en yüksek oranda muhalefet partilerinde bulunduğu, TİP ve ardından DEM Parti’nin bu konuda en yüksek oranlara ulaştığı tespit edildi.

Bu pazar seçim olsa...

Bu pazar seçim olsa, iktidarın değişeceği algısının ölçüldüğü araştırmada, katılımcıların kesinlikle değişeceği ve değişeceğine dair inancı toplamda 46,8 olarak belirlendi. İntegral’in 14 Mayıs Genel Seçimleri’nden kısa bir süre önce yaptığı araştırmada, iktidarın değişeceğine olan inancın yüzde 55,3 seviyesinde olması dikkat çekti. Son genel seçimlerin hemen öncesindeki iktidar değişikliği beklentisi, karşılaştırıldığında yüzde 12,5 oranında bir gerileme gösterdi. "Emin değilim" yanıtını verenlerde de 14 Mayıs öncesine kıyasla bir artış gözlemlendi. Bu pazar seçim olsa oy tercihleri açısından bakıldığında; CHP tabanının yüzde 63 oranında iktidarın değişeceğini ifade ettiği, AK Parti tabanının ise "kesinlikle değişir ve değişir" diyerek toplamda yüzde 61,9 oranına ulaştığı görüldü. Araştırmanın bu bölümünde, iktidarı elinde bulunduran AK Parti ve MHP seçmenleri arasında emin olmayanların oranı da dikkat çekti.

Yeni bir partiye ihtiyaç oranı

Araştırmaya katılanlara, Türkiye’nin yeni bir siyasi partiye ihtiyaç duyup duymadığı sorulduğunda, katılımcıların yüzde 58’i "Evet" yanıtını verdi. İzmirlilerin yüzde 42’si ise bu soruya "Hayır" dedi. Evet diyenlerin özellikle merkez ilçelerde, kadınlarda ve genç kesimde daha fazla olduğu belirlendi. İntegral Araştırma Şirketi’nin 2020 yılı Şubat ayındaki verileriyle karşılaştırıldığında, yeni partiye olan ihtiyacın yüzde 14 gibi önemli bir oranda arttığı görüldü. Bu pazar seçim olsa oy tercihleri açısından bakıldığında, neredeyse 2 AK Partili seçmenden biri yeni bir partiye ihtiyaç duyduğunu ifade ederken; CHP tabanında bu oran yüzde 55,6, MHP ve DEM Parti’de yüzde 60, İYİ Parti’de ise yüzde 52,2 olarak tespit edildi. Ayrıca, kararsız ve protest seçmenlerin yeni bir partiye duyulan ihtiyacı vurgulaması da dikkat çekici bulundu.

Ümit Yıldız yorumladı

İntegral Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Gazeteci Ümit Yaldız, araştırma sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi: ”Bir yanda erken seçime yönelik beklentiler artarken diğer yanda muhalefetin/CHP’nin olası bir erken seçimde cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusu gündemden düşmüyor. İntegral olarak, İzmir seçmeninin gönlündeki cumhurbaşkanı adayının Mansur Yavaş olduğunu önceki yıllarda sıklıkla kamuoyu ile paylaştık. Son araştırma, İzmir ile Yavaş arasındaki güçlü bağın hala devam ettiğini ortaya koyması bakımından önemliydi. Bu araştırma; özellikle yerel seçimlerin ardından CHP içinde pozisyonunu güçlendiren, Kurultayları şekillendiren, yönetim kadrolarını belirleyen İmamoğlu’nun seçmen nezdinde de avantajlı bir pozisyon yakaladığı varsayımını İzmir özelinde ortadan kaldırmaktadır.”

Yaldız, Yavaş’ın, CHP’nin yanı sıra İYİ Parti, Zafer Partisi ve Cumhur İttifakı seçmenlerinden aldığı yoğun destekle parti içi rakiplerinin önüne geçtiğini belirtti ve şunları ekledi: “Siyasal çapraz analizde İmamoğlu, Yavaş’ı sadece DEM ve TİP seçmenlerinde geçebiliyor. Bu tabloda İzmir’in ortalama siyasal eğilimleriyle Mansur Yavaş arasındaki yakınlık kadar, Ekrem İmamoğlu’nun süreç içinde siyasal kutuplaşmanın olumsuz etkilerine maruz kalmasının da rol oynadığı düşünülmektedir. Yeni parti ve aktör arayışlarının arttığı, olası bir seçimde iktidarın değişeceğine dair beklentinin yükseldiği bu dönemde İmamoğlu gibi şahin bir karakter yerine Yavaş gibi görece daha ılımlı, İzmir’in baskın siyasal eğilimlerine yakın bir profilin Cumhurbaşkanı olması şu anda daha fazla talep edilmektedir.” dedi.