SON MÜHÜR- GAMZE ESKİKÖY İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) Ocak ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Selami Özpoyraz liderliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda, turizm tesislerindeki yangın güvenliği eksiklikleri, küçük işletmelere getirilen iş güvenliği zorunlulukları ve İzmir’deki gelir dağılımı eşitsizliği gibi önemli konular ele alındı.

Özpoyraz, turizm tesislerinde yangın denetimlerinin yetersiz olduğunu vurgulayarak, denetim süreçlerinin sıklaştırılması ve kamuoyuna açık hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yeni iş güvenliği düzenlemelerinin küçük işletmeler için mali yük oluşturduğunu ifade etti.

Turizm tesislerinde yangın tehlikesi büyüyor

Özpoyraz, özellikle turizm tesislerinde yapılan yangın denetimlerine dikkat çekerek, mevcut uygulamaların yetersiz olduğunu belirtti. “Şu anda turizm tesislerinde yangın denetimi kuruluş işlemleri esnasında yapılıyor. Sonrasında tesiste, tadilat ve düzenleme yapılmadığı sürece bir kontrol zorunluluğu öngörülmüyor.   Yangına uygun teknolojiler her geçen gün gelişirken, ihtiyaç duyulan yeni düzenlemenin bir an önce hayata geçmesini ve bu belirsizliğin tamamen ortadan kalkmasını umuyoruz.

Yeni bir yasal düzenleme ile, turizm tesislerinin yangın denetimlerinin ne sıklıkla yapılacağı, tesisi ziyaret edenlerin söz konusu denetimleri açıkça görebileceği bir bilgilendirme levhasının, gerek fiziksel olarak tesisin içinde gerek ise dijital ortamda ulaşılabilir olması önem taşıyor” dedi.

"Yangın güvenliği açısından tesislerin ne sıklıkla denetleneceği belirlenmeli”

İZTO olarak, turizm tesislerinde yangın denetimlerinin nasıl olması gerektiğine dair önerilerini sıralayan Özpoyraz, şu çağrıyı yaptı:

 "Yangın güvenliği açısından tesislerin ne sıklıkla denetleneceği belirlenmeli. Bilgilendirme zorunluluğu getirilmeli. Turizm tesislerinde yangın güvenliği denetim sonuçlarını içeren bilgilendirme levhaları hem fiziksel olarak tesis içinde hem de dijital ortamda ziyaretçilere açık olmalı. Yangın yeterlilik belgesi alamayan tesislerin, eksiklerini tamamlayana kadar faaliyetlerinin kısıtlanması ve bu durumun kamuoyuyla paylaşılması sağlanmalı"

"İş güvenliği düzenlemesi küçük işletmelere ek külfet getirdi"

İş dünyasının gündeminde yer alan bir diğer konu ise, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin iş güvenliği uzmanı ve iş hekimi bulundurma zorunluluğu oldu. Yeni yıl itibariyle yürürlüğe giren bu düzenleme, küçük işletmeler için ek bir maliyet oluşturdu” diyen Özpoyraz, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta sayılan işletmelerde, iş güvenliği uzmanı ve iş hekimi bulundurma zorunluluğu 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle uygulamaya girdi.

Bu uygulama, ekonomik zorluklar nedeniyle son zamanlarda üretim, enerji, iş gücü, ham madde gibi enflasyon kaynaklı bir çok maliyet kalemine katlanmak durumunda kalan işletmelerimizi maalesef yeni bir ek külfetle karşı karşıya bırakıyor. Üstelik küçük esnafımızın da bu zorunluluğa uyması gerektiğini görüyoruz. Bununla birlikte bu uygulamanın uzun vadede doğru bir yaklaşım olduğu kanaatindeyiz.

Mevzuatta bizlerin yükünü azaltacak bazı alternatifler de var. Bu konuda, bilgi eksikliği olduğunu görüyoruz. 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işletmelerin sahipleri, iş güvenliği uzmanı ve iş sağlığı hekimi istihdam etmek yerine, online eğitim alarak bu konuyu çözüp, zorunluluktan muaf olabilir” dedi.

“İzmir Büyükşehirler arasında gelir eşitsizliğinin bir parça daha iyi olduğu bir yer”

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça ise gelir dağılımında bozulmayı ifade ettiğini söyleyen Özgener, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 27 Aralık 2024 tarihinde açıkladığı verilere göre, en yüksek eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0,6 puan azalarak yüzde 48,1 olurken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,2 puan artarak yüzde 6,3 oldu.

Hane halkı kullanılabilir gelire göre Gini katsayısının 2024’de 2023’e göre bir parça düştüğünü, gelir eşitsizliğinin son bir yılda ufak bir toparlanma kaydettiğini, geçen sene en kötü verilerin elde edildiğini ve 2006’dan bu yana tutulan istatistikte en kötü 2. yılın 2024 yılı itibariyle yaşandığını görüyoruz.

Para miktarı arttıkça gelir eşitsizliği artıyor. İzmir, en zengin yüzde 20’nin aldığı pay olarak 47,1 ile büyükşehirler arasında gelir eşitsizliğinin bir parça daha iyi olduğu bir yer konumunda. Bu durum, İzmir’de orta kesimin daha fazla olduğunu oraya koyuyor” ifadelerine yer verdi.

İZTO’dan uluslararası iş birliği hamlesi

İzmir iş dünyasının globalleşmesi ve dış ticarette daha etkin bir rol alması için İZTO’nun önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağı duyuruldu. SelectUSA RoadShow to İzmir etkinliği kapsamında, ABD’nin Georgia, Güney Carolina, Maryland, Michigan, Ohio ve Virginia eyaletlerinden ekonomi yetkilileri İzmirli iş insanlarıyla bir araya gelecek.

Özpoyraz, “ABD ile ticaret ilişkilerinde yeni bir dönemin kapılarını açıyoruz. İzmir’in yatırım çekme potansiyelini artırmak için uluslararası iş birliklerine devam edeceğiz,” diyerek İzmir’in ticaret hacmini genişletmek için atılacak adımları anlattı.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY