İzmir ile Aydın sınırları arasında yer alan zeytinlik alana yapılması planlanan Jeotermal Enerji Santrali (JES) kuyuları için düzenlenmek istenen halk bilgilendirme toplantısına, bölge halkı engel oldu. Projeye tepki gösteren köylüler, sivil toplum kuruluşları ve çevre örgütleri "JES'e hayır" diyerek eylem yaptı.

Havutçulu, Gökçealan ve Çamlık köylerini etkileyeceği ifade edilen projeye karşı direnişe, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ve Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci de destek verdi.

Aslanoglu-3

"Tarım alanlarına JES yaptırmayacağız"

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, bölge halkıyla birlikte toplantılara katılarak sosyal medyada bir açıklama yaptı:
“Toprağımıza ve geleceğimize sahip çıkmak için Efes Selçuk’tayız. Köylerimizden ve köylülerimizden ellerinizi çekin! Gökçealan, Havutçulu, Çamlık köyleri ve Efes Selçuklular JES istemiyor! Tarım alanlarına Jeotermal Enerji Santrali yaptırmamak ve ÇED toplantısı yapılmasına izin vermemek için kararlıyız. Havamıza da, suyumuza da, toprağımıza da dokundurtmayacağız! Yaşanılabilir bir gelecek için bir arada mücadele edecek, çocuklarımıza aydınlık bir gelecek bırakabilmek adına sesimizi daha gür çıkaracağız!”

"Çiftçimizin alın terini zehirlemek isteyenlere karşıyız"

CHP İzmir eski Milletvekili Musa Çam da konuyla ilgili şunları söyledi:

“Kapitalizme karşı mücadele etmediğimiz sürece bu ve buna benzer olayları isim ve şirket değiştirerek önümüze getiriyorlar. Bizi de suçluyorlar. ‘bunlar her şeye, madene, enerjiye, petrole, balık çiftliklerine karşı’ diyorlar bizi aşağılıyorlar. Biz bunların hiçbirine karşı değiliz. Doğru yerde ve doğru zamanda, doğru projelerin hepsine destek verdik. Ama burada çiftçimizin, köylümüzün alın terini zehirlemek isteyenlere karşıyız. Karşı olmaya da devam edeceğiz. Biz, JES’e karşıyız, çünkü doğanın kirlenmesine, sularımızın ve bitkilerimizin zehirlenmesine karşıyız. Daha önce bu köyde buna karşı mücadele verdik ve durdurduk. Bizler geldik gidiyoruz. Ama çocuklarımıza ve torunlarımıza daha güzel bir doğa bırakmak gibi bir sorumluluğumuz var. Mücadeleye devam edeceğiz.

Sengel-2

"Plansız enerjiye ihtiyacımız yok"

Köylülerin “JES istemiyoruz” sloganlarıyla yürüttüğü direnişin ardından Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de açıklama yaptı, şöyle konuştu:

"Bundan yaklaşık 5-6 yıl önce aynı firma Havutçulu’da ve Naifli’de yeni kuyular açmak istedi. O zaman da gelmiş, direnişimizi sergilemiş ve davamızı açmıştık. Açılan davada 'ÇED gereklidir' kararı verildi. İlk girişimleri ortadan kaldırıldı. Açılan ikinci davada İzmir İdare Mahkemesi tarafından ÇED’in uygun olmadığı ve bu toprakların üzerine kurulmayacağı mahkeme üzerinde kesinleşti. Anlaşılan o ki sermaye JES yapılarının yanında ama biz kamudan yanayız. Bunu herkes bilsin. Enerjiye ihtiyacımız var ancak bu kadar plansız enerjiye ihtiyacımız yok. Bizim incire ihtiyacımız var. Bizim üzüme ihtiyacımız var. Bizim geleceğe, temiz suya, temiz havaya ve sağlıklı geleceğe ihtiyacımız var." 

"Aydın halkı bilinçlidir, toprağını korumak ister"

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel de konuyla ilgili tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Aydın halkı bilinçlidir, doğal enerjiyi tabii ki ister ama önce suyunu, toprağını korumak ister. Onlar yüzyıllardır bu toprakları kazıyorlar, işliyorlar. İncirini, pamuğunu alıyorlar. Eğer enerji adı altında kazarsanız bizim insanlarımız aç kalır, insan hayatı devam ettirilemez. Yıllardır bu insanlar bu mücadeleyi veriyor. Yüzümüzdeki acıyı anlamak bu kadar mı zor? Bu toplantılardan önce buraya gelip bir köylüyle sohbet ediyor musunuz? Hayır. Varsa yoksa para! Bu halkın geleceğine, taşına toprağına rağmen kimsenin haksız para kazanmasına izin vermeyiz. Aydın halkı aydındır, doğal enerjiye kimsenin bir itirazı yok. Ama bu halkın geleceğini tehlikeye atan bir sisteme asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Şirket yetkilileri köye alınmadı

Zeytinlik alanına açılmak istenen jeotermal kuyulara karşı direnişe geçen köylüler ve çevreciler, şirket yetkililerinin Selçuk-Havutçulu Köyü’ne girişine engel oldu. Protestolar nedeniyle toplantı yapılamazken İzmir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri toplantının yapılamadığına dair tutanak tutarak alandan ayrıldı. 

Bakan-7

Meclis gündemine taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İzmir’in en özel, en verimli bölgelerinden biri olan, inciriyle, üzümüyle ve zeytiniyle ünlü, dört mevsim ürün alınabilecek kadar toprakları bereketli, hem doğal güzelliğiyle bilinen hem de üretime ve ekonomiye katkı sunan bir bölgeye neden bu zarar verilmek istenir? Bölge halkı uzun zamandır bu ve benzeri projelere karşı toprağına, suyuna, havasına, doğasına ve kendi sağlığına sahip çıkmak için mücadele ediyor. Defalarca seslerini yükselttiler, bugün bir kez daha yükseltiyorlar. Halkın bu haklı mücadelesinde yanlarındayız, bu direnişin sonuna kadar arkasındayız. İtalya’nın Toskana’sı neyse, İzmir’in Gökçealan’ı odur. Kimseye dokundurtmayacağız!” dedi.

CHP’li Bakan, konuyu Meclis gündemine de taşıyarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi: 

“Bu projenin daha önce iki kez iptal edilmesine neden olan çevresel ve sosyal etmenler de göz önünde bulundurularak; İzmir’in en özel, en verimli bölgelerinden biri olan, inciriyle, üzümüyle ve zeytiniyle ünlü, dört mevsim ürün alınabilecek kadar toprakları bereketli, hem doğal güzelliğiyle bilinen hem de üretime ve ekonomiye katkı sunan İzmir Selçuk’un Havutçulu, Çamlık ve Gökçealan köylerinin doğasını, üretimini ve halkını söz konusu proje başta olmak üzere bu ve benzeri projelerden koruyacak mısınız?”

Ne olmuştu?

Rama Enerji şirketinin proje tanıtım dosyasındaki bilgilere göre, şirket İzmir ve Aydın illeri sınırında yer alan ruhsat sahasında 9 sondaj açmayı hedefliyor. Bu amaçla 53 milyon TL'lik bir bütçe ayrıldı. Şirketin ilk iki başvurusu mahkeme tarafından iptal edilmişti; iptalin ana sebebi zeytinliklerin korunmasıydı. Bunun üzerine şirket sondaj noktalarını değiştirerek yeniden başvuru yaptı. Projenin halkın katılımıyla yapılan toplantıları protestolarla karşılanmıştı. İstanbul merkezli şirketin sahibi ise ünlü Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker olarak öne çıkıyor.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR