GENEL HABERLER

Kadınlara ucuz kira tuzağı: Kiracılıkta ‘aramızda hallederiz’ dönemi

Her geçen gün zamlanan kiralar, kadınlar için tehlikeli ilanların ortaya çıkmasına neden oluyor. Ucuz kira ilanlarında, temizlik ve bakım gibi hizmetler kadınlardan talep edilirken, kurumların yetersizliği sorunu daha da derinleştiriyor.

Türkiye’de son yıllarda katmerlenen fahiş ev kiraları, devlet yurtlarının yetersizliği, özel yurtların pahalılığı nedeniyle başta gençler ve kadınlar olmak üzere toplumun çok büyük bir çoğunluğunu etkileyen “barınma krizi” yaşanıyor.

Kiralık ev ilanlarının olduğu internet sitelerinden yapılan aramalarda, sıralamayı en ucuzdan pahalıya ayarladığımızda 300, 500, 1000 liraya ilanlar görüyoruz. İzmir özelinde merkezi ilçelerde kiralık dairelerin ortalama 15-20 bin liradan başladığını varsayarsak, uygun fiyatlı bu ilanlar oldukça dikkat çekiyor.  

Neredeyse tamamınında 'yalnızca kadın kiracı' aranan ilanlar, barınma krizinin başka bir yönünü daha işaret ediyor. Örneğin birçok ilanda 1000 lira ev kirası istenen daire için aynı zamanda "Ev işlerine yardımcı olacak, temizlik görevini de üstlenecek bayan ev arkadaşı aranıyor" ifadeleri yer alıyor. Hem cüzzi miktarda da olsa kira alınan, hem de ev içinde 'ücretsiz' eleman çalıştırtılan bu ilanlar gün geçtikçe artıyor.

Krizi fırsat bilip kadının emeğini sömürüyorlar

İzmir Kadın Dayanışma Derneği Reyhan Gümüşkaya tablonun vahimliğine dikkat çekerek “Ucuz emek sömürüsünün ileri giden bir örneği. Kadın bedeninin kullanılması, kadın emeğinin sömürülmesi... Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan sorunları yaşamın bu alanında da görüyoruz. Ekonomik krizde kadın yoksulluğu da daha fazla hissediliyor. Bir yandan ekonomik şiddete maruz bırkılıyoruz, bir yandan daha da yoksullaşıyoruz. Elimizdeki imkanlarla ev geçindirme derdi ayrı, ev tutmak istediğimizde bizden beklenen şeyler ayrı. Temizlik, yaşlı bakımı gibi kadınlığı pekiştiren, kadınların görevi olarak görünen hizmetler bizden bekleniyor. Daha ileri boyuta varan taciz örnekleri ile bile karşılalaşılıyor.” diye konuştu.

Çözüm bulması gereken kamu kurumlarını işaret eden Gümüşkaya “Şiddete maruz bırakılan kadınlar için yeterli sığınma evi, danışma merkezi yok. Gençler için yurtlar yetersiz. Belediyelerin, valiliklerin, vakıfların bu barınma ihtiyacını karşılaması lazım. Üniversitelerin açılmasıyla birlikte genç kadınlar için de barınma sorunu arttı. Kamunun bu imkanları kadınlara ücretsiz olarak sağlaması lazım.” dedi.

Kendilerine gelen şikayetleri aktaran Gümüşkaya “Kadın sığınma evlerinden çıkan kadınlar bizi arıyorlar ev bulmamız için. Biz koca bir emlak sektörü ile nasıl baş edelim? Biz de kısıtlı imkanlarla dayanışma yoluyla çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ev paylaşımı yapabilecek olan kadınları birbiriyle tanıştırarak dayanışmaya katkı sağlamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.