Geçen yıl dünya genelinde yapılan atamalar, kadınların merkez bankalarındaki liderlik oranını artırdığını kaydetti. 2023'te 23 olan kadın guvernör sayısı, 2024'te 29'a yükseldi. Ancak, Resmi Para ve Finans Kurumları Forumu'nun Nisan ayında yayımladığı rapora göre, bu artışa rağmen kadın liderlerin oranı dünya genelindeki 185 merkez bankasında sadece yüzde 16 seviyesinde kalıyor.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) araştırmalarına göre, üst düzey pozisyonlarda cinsiyet dengesinin sağlanması, düşünce çeşitliliğini artırarak ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirebilir. Londra merkezli OMFIF, Bosna-Hersek ve Papua Yeni Gine'deki son atamaların, daha küçük ekonomilerde cinsiyet eşitliği yönünde sağlanan ilerlemeyi gösterdiğini belirtiyor.

Anket sonuçları neler söylüyor? 

Geçen yılki artış, on yıldan uzun bir süredir yapılan anketlerdeki en büyük artış olarak kaydedilse de, bu durum merkez bankalarının küresel ekonomiye yön veren üst düzey politika yapıcıları arasında daha fazla eşitlik sağlama ihtiyacını sürdürüyor. Ayrıca, IMF'nin Avrupa Merkez Bankası ve Yedi Grup ülkeleri ile gerçekleştirdiği anket, bu kurumlarda kadın çalışan oranının yarısından az olduğunu ve kadınların yalnızca üçte birinin ekonomist veya yönetici pozisyonlarında bulunduğunu ortaya koydu.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, ekonomi alanındaki cinsiyet dengesizliğine dikkat çekerek, bu sorunun aşılabileceğine ve mentorluk ile çocuk bakımının desteklenmesinin bu konuda iyileşmelere yol açabileceğine inandığını belirtti.

Son olarak, Bosna-Hersek'in yeni merkez bankası başkanı Jasmina Selimović ve Elizabeth Genia'nın atanması gibi gelişmeler, kadınların bu alandaki temsilinin arttığını gösteriyor. Geçen yıl Avustralya Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Michele Bullock oldu. OMFIF’in 2024 cinsiyet dengesi endeksine göre, Kamboçya, Gürcistan, Moldova ve Karadağ da geçen yıl kadınları para otoritelerinin başına atadı.

Kaynak: Haber Merkezi