Yüksek Mahkeme Üyeleri Yıldız Seferinoğlu ve Yusuf Şevki Hakyemez ile Başkanvekili Kadir Özkaya, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için adaylık başvurusunda bulundu. Ancak, Yıldız Seferinoğlu adaylıktan son anda çekildi. Bu durumda Kadir Özkaya ve Yusuf Şevki Hakyemez arasında bir seçim gerçekleşti. Kadir Özkaya, 9 oy alarak Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildi, Yusuf Şevki Hakyemez ise 6 oyda kaldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı, Mahkeme Genel Kurulu tarafından salt çoğunlukla seçiliyor. Bu kapsamda, 15 üyeden en az 8'inin oyu gerekiyor.
Zühtü Arslan'ın görev süresinin 20 Nisan'da dolmasıyla seçim gerçekleştirildi. Arslan, aday olamamış ancak oy kullanmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kadir Özkaya'yı tebrik ederek yeni görevinde başarılar diledi ve Zühtü Arslan'a hizmetleri için teşekkür etti.
KADİR ÖZKAYA KİMDİR?
Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilen Kadir Özkaya, 1963 yılında Tarsus'ta doğdu. Eğitim hayatına Bandırma Ortaokulu'nun ardından devam ederek Tapu Kadastro Meslek Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra 1985 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Meslek hayatına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde memurluk ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük gibi görevlerde bulunarak başlayan Özkaya, 1991 yılında idari yargı hâkimlik stajını tamamlayarak Danıştay tetkik hâkimliğine atandı. 2004 yılına kadar bu görevini sürdürdü.
2005 yılında AYM Raportörlüğü görevine atanan Özkaya, daha sonra Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. AYM Genel Kurulu tarafından iki kez Anayasa Mahkemesi Başkan Vekilliğine seçilen Özkaya, geçen yıl Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönünde oy kullanan 9 üyeden biriydi.
Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programı'nı tamamlayan Özkaya'nın, çeşitli kitap ve çalışmaları bulunmaktadır.