AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ve Kocaeli Milletvekili Ertuğrul Kocacık'la 132 AK Partili vekilin imzasıyla Meclis'e sunulan yasa tasarısı Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeyi bekliyor. Kamuda tasarruf tedbirleri amacıyla kaleme alındığı belirtilen yasa tasarısı Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşüşmeyi bekliyor. İçinde Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kurulmasının da olduğu, BOTAŞ'ın doğal gaz alımından, İller Bankası'nın deprem bölgesindeki illere payına kadar, dışardan şarj edilen hibrit araçlardan bazı durumlarda damga vergisinden istinaya kadar geniş bir yelpazede 'mini bir torba yasa' hüviyetinde olan tasarının en dikkat çekici maddelerinden biri de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı tasarruf tedbirleri kapsamında devreye sokması olarak görülüyor.
Cumhurbaşkanlığına rapor edilecek...
Tasarıda söz konusu girişimişn amacı şu sözlerle dile getirilmiş.
'Ekonomik istikrann korunması, kamu kaynaklannm etkili, ekonomik ve verimli kullamiması, mali disiplinin sağlanması kapsamında tasarruf tedbirlerine tabi kamu kurum ve kuruluşlarının tasarruf tedbirlerine uyumunun sağlanması amaçlanmaktadır. Maddede yer alan denetim ise; tasarruf tedbirleri kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlanmn harcamalarmın tasarruf tedbirlerine uygımluğunun izlenmesi ve incelenmesine yönelik olup, durum tespitinin yapılmasını kapsamaktadır. Yapılacak denetimler, izleme sonuçları dikkate almarak risk esaslı analize dayalı inceleme faaliyeti şeklinde gerçekleştirilecektir. Maddede, Hazine ve Maliye Bakanlığı veya idarelerince yapılacak izleme ve denetim sonucunda tasarruf tedbirlerine aykırı iş ve işlemlerde bulunduğu tespit edilenlere disiplin cezasımn verilmesi ve yapılan iş ve işlemlerin sonuçlanın Cumhurbaşkanlığına bildirilmesi öngörülmektedir.'
Hedef CHP'li belediyeler mi?
31 Mart seçimlerinden birinci çıkan ve aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir'in de bulunduğu 14 tane büyükşehirle, 21 il merkezini kazanan ve toplamda 409 belediyenin yönetiminde olan CHP'nin bu yasa tasarısından nasıl etkileneceği merak konusu. Tasarıda kamu kurumları olarak genl ifade kullanılsa da kamuoyunda çok tartışılan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın harcamalarıyla İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük bütçeli belediyelerin denetim konusunda nasıl bir değerlendirilmeye tutulacağı belirsizliğini koruyor. Tasarının alt yapısını hazırlayanların bürokratların ilk planda sadece 'para cezası' istediği ancak AK Partili vekilerin bunu 'disiplin cezası'na çevirdiği yönünde. Tasarruf tedbirlerine aykırı hareket edenler hakkında uyarı, para cezası hatta 1 ya da 3 ay görevden uzaklaştırılma ihrimali de bulunuyor.