Son Mühür - İstanbul'daki 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 266 artçı sarsıntı meydana geldi ve bu sarsıntılar devam ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, İstanbul'da gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Görsellerle desteklenen harita ve grafiklerle sunum yapan Özel, bugünkü depremin 2019'da Silivri açıklarında gerçekleşen depremin güneyinde, ancak aynı boylam üzerinde meydana geldiğini belirtti.

Özel, İstanbul'daki depremin ardından iki kez 5'ten büyük artçı depremler yaşandığını ifade ederek, "6,1 büyüklüğündeki bir depremin etkisi bir buçuk ila iki ay sürebilir" dedi.

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel'in açıklamaları şu şekilde:

"6,1'lik depremden sonra 2 tane büyük artçı oldu. Bunlar da sevindirici tabii, enerjinin açığa çıktığını gösteriyor. 5,1’lik ve 5,2’lik iki deprem oldu. 10 tane de 4’ten büyük deprem meydana geldi"

Verileri paylaştı

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, depremin Orta Marmara ile Kumburgaz Fay Hattı'nın tam ortasında gerçekleştiğini belirtti. Depremlerin, Orta Marmara içindeki 10-12 kilometrelik bantta meydana geldiğini ifade eden Özel, bu bölgedeki gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ettiklerini söyledi.

Marmara Denizi'ndeki geçmiş deprem tarihleri ve büyüklükleri konusunda belirsizliklerin bulunduğuna dikkat çeken Özel, bu belirsizliklerin Marmara Denizi'nde ne zaman ve hangi büyüklükte bir deprem olacağına dair öngörüleri zorlaştırdığını aktardı. Ayrıca, Marmara Denizi'ndeki tüm hareketleri titizlikle izlediklerini ve dün deniz yükselmeleri de tespit ettiklerini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Kandilli Rasathanesi'nin, Marmara'da olabilecek bir deprem için pilot olarak erken uyarı sistemi geliştirmeye çalıştığını ve dünkü depremde bu sistemin başarıyla devreye girdiğini ifade etti. Bu gelişmenin sevindirici olduğunu belirtti.

"Kumburgaz ve Adalar fayında...''

"Orta Marmara ve Kumburgaz segmenti vardır. Bu ikisinin tam ortasında, 10-12 kilometrelik bir bölgede deprem aktivitesi meydana geldi, şu anda da meydana geldiği yerde devam ediyor. Kumburgaz ve Adalar fayında da bir stres birikimi olduğunu, deprem olma ihtimalini biz de biliyoruz, söylüyoruz.

Bu depremin ardından 2 kez 5'ten büyük artçı deprem oldu. 6,1'lik bir depremin etkinliği 1,5-2 ay devam edebilir ancak bu denizde olan bir deprem. Kıyılarda bunun ne kadarının hissedilip hissedilmeyeceği tartışılır. Şu anda karada bu depremleri hissetmek çok kolay olmayabilir"

Kaynak: Haber Merkezi