Karabağlar Belediyesi, uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan ve basına yönelik saldırılarla da dikkat çeken Uzundere Mahallesi’ndeki kaçak yapının yıkımı için 7 Kasım 2024 tarihinde yeniden harekete geçti. Sabah saatlerinde Karabağlar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri alanda hazır bulunarak yıkım işlemine başlamak için tüm hazırlıklarını tamamladı. Ancak, yapının etrafı iş makineleri ve araçlarla çevrilmiş, alanda kimliği belirsiz bir grup bulunmuştu. Emniyet desteği sağlanmadığı için yıkım işlemi güvenlik açısından gerçekleştirilemedi. İki farklı tutanak tutulmasının ardından, güvenlik gücü talebi de karşılanmadı ve yıkım işlemi ertelendi. Karabağlar Kaymakamı tarafından belediyeye gönderilen yazıda, yıkım için kolluk gücünün sağlanması gerektiği ve ilerleyen bir tarihte değerlendirileceği belirtildi. Belediye Başkanı Helil Kınay, sürecin yakından takip edildiğini ve kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.

Kaçak yapının yıkım süreci nasıl işlendi?

12 Ocak 2024 tarihinde, 3966/2 Sokak No: 9 adresindeki kaçak yapı için yapılan ihbar sonrası belediye harekete geçti. Alan, yapılan incelemede imar planında çocuk oyun alanı, park, yol ve ağaçlandırılacak bir alan olarak belirlenmişti. Belediyenin ilk adımı, kaçak yapıyı kayda alıp 15 Ocak 2024’te Tapu Müdürlüğü’ne gönderilen tatil zaptı oldu. Ardından, 18 Ocak’ta kaçak yapıya para cezası kesildi ve yıkılması için 30 günlük süre verildi. Yapı mühürlendi.

Ancak kaçak yapılaşma devam edince, 1 Şubat 2024’te ikinci mühürleme işlemi yapıldı. 13 Şubat’ta ise yıkılmayan yapı için tekrar mühürleme kararı alındı. 1 Mart 2024’te üçüncü mühürleme işlemi gerçekleşti. Aynı süreçte, yıkım kararı üzerine İzmir 6. İdare Mahkemesi yıkım kararını durdurdu ancak 28 Haziran 2024’te bu karar reddedildi.

Barikat kurarak engellendi

Belediye ekipleri, yıkım işlemini gerçekleştirmek üzere 28 Haziran’da alanda hazır bulundu. Ancak taşınmaz etrafındaki duvarlarla çevrili alan ve araçlarla kapatılan girişlerin yanı sıra, yaklaşık 50 sivil kişinin barikat kurarak engellemeye çalışması, yıkımın gerçekleşmesini engelledi. Güvenlik gücü olmadan yapılan yıkım girişimi başarısız oldu.

Güvenlik tedbirlerin sağlanması talep edildi

Yıkım süreci, 22 Temmuz’da Karabağlar Kaymakamlığı’na yazılan yazıyla yeniden güvenlik tedbirlerinin alınması talep edilse de, henüz herhangi bir yanıt alınamadı. 14 Ekim 2024’te Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye yazı gönderilerek, kaçak yapıya ait elektrik aboneliklerinin iptal edilmesi istendi. Son olarak, 5 Kasım 2024’te Karabağlar Kaymakamlığı ve ilgili emniyet birimlerine yazı gönderilerek, 7 Kasım 2024 tarihinde yapılacak yıkım için güvenlik tedbirlerinin sağlanması talep edildi.

Başkan Kınay, sürecin takipçisi olduklarını belirterek “Bu kaçak yapının yıkımı ile ilgili mücadelemiz kararlılıkla devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY