Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde Kaya Termal Otel’de düzenlendi. Toplantıya Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay da katılım sağladı. Bu oturumda, 2025 yılı bütçe görüşmeleri yapıldı ve sürdürülebilir, sağlıklı kentlerin oluşturulması için atılacak adımlar ve çözüm önerileri ele alındı.
"Buralarda kendi modellerimizi nasıl yaratabiliriz?"
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, sağlıklı kentlerde sürdürülebilir sağlıklı yaşam hakkının, iklim afetleri ve gıda güvenliği ekseninde kent yönetiminde büyük önem kazandığını vurguladı. Başkan Helil Kınay, “Örneğin ben Karabağlar’da yaşlı yoksulluğu, genç işsizliği, engelli vatandaşlarımızın sayısı ve yoksulluğun yüksek. Sağlıklı kent altyapısı ve sağlıklı yaşam için yerel yönetimin en önemli süreci olan sosyal belediyeciliği yönetmek zorundayız. İklim, afet ve gıda krizi ekonomik kriz ile birlikte çok daha ağırlaşıyor ve toplumun bu kesimleri çok daha fazla etkileniyor. Biz bu mekanizmaları, Sağlıklı Kentler Birliği mekanizmaları içine nasıl sokabiliriz? Buralarda kendi modellerimizi nasıl yaratabiliriz? Bunları konuşmamız gerekiyor. O yüzden ben Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ni çok önemsiyorum. Çünkü Avrupa’ya bile örnek olabilecek en doğru modeller buradan çıkabilir. Belediyelerin tek başına çalışma yapması da yeterli olmuyor. O sistemleri çalışmak ve projeler ortaya koymak gerekiyor” dedi.
Başkan Helil Kınay, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni üyesi olduğumuz Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ile vatandaşlarımızın dirençli ve sağlıklı kentlerde yaşaması amacıyla koordinasyon içinde çalışacak, Karabağlar için iş birliklerimizi güçlendireceğiz” dedi.
Sağlıklı Kentler Birliği nedir?
Sağlıklı Şehirler Hareketi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kentlerin sağlık göstergelerini belirlemek ve bu göstergeleri olumsuz etkileyen faktörlere çözüm üretmek amacıyla 1988 yılında başlatılan bir projedir. Sağlıklı Kentler Birliği ise, Sağlıklı Şehirler Hareketi’nin Türkiye’de gelişebilmesi, benimsenmesi ve uygulanabilmesi amacıyla 10 kurucu belediyenin girişimiyle, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu kapsamında kurulmuştur. Günümüzde Sağlıklı Şehirler Ağı, 5 bölgede 1400 şehrin/belediyenin bulunduğu güçlü bir ağa dönüşmüştür. Avrupa Bölgesi’nde yer alan 27 ülke ve 100 şehrin/belediyenin dahil olduğu bu ağı Türkiye adına Sağlıklı Kentler Birliği temsil etmektedir. Son olarak kabul edilen belediyelerle birlikte, Sağlıklı Kentler Birliği üye belediye sayısı 151’e yükselmiştir.