Son Mühür tarafından, ‘Böbrekler Satışta’ başlığı ile gündeme getirilen haber dosyası ses getirdi. Organ Borsasının döndüğü sosyal medya platformlarındaki kara borsada karaciğer 900 bin, böbrek ise 600 bin TL’den satışa sunuluyor.
‘Satılık Organ’ İlanları Sıkı Denetlenmeli !
Böbrek Hasta Hakları Koruma Derneği İzmir Temsilcisi Nilgün Yıldırım, Son Mühür’e duyarlı habercilik anlayışı için teşekkür ederek, “Satılık Organ ilanları ve bu ilanların yayımlandığı sayfaları sıkı denetime alınmalı” uyarısında bulundu. Bu tür sayfaların herkese açık olduğunu ve toplum gözü önünde organ pazarlıklarının döndüğünü anlatan Yıldırım, “Yeni Organ Borsalarının önüne geçmek için sıkı bir denetim mekanızması kurulmalı. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı işbirliği içerisinde çalışmalı” dedi.
Satılık Böbrek İlanları Organ Bağışı Konusunda Güven Duygusunu Zedeliyor
Ekonomik çaresizlik nedeniyle böbreğini satmak isteyen kişiler, sosyal medya sayfalarında, ‘Acil Satılık Böbrek’ notuyla müşteri arıyor! Bu konuyu gündeme taşıyan ‘Böbrek Satış’ haberi büyük ses getirirken, konu hakkında açıklama yapan Böbrek Hasta Hakları Koruma Derneği İzmir Temsilcisi Nilgün Yıldırım, ‘Satılık Organ’ haberlerinin halkın duyarlı olduğu organ bağışına konusundaki güven duygusunu zedeleyen bir unsur olarak karşımıza çıktığını söyledi. Sosyal medyada veya farklı online konuşma platformlarında açılan ‘Satılık Organ’ sayfalarının dikkatle takip edilmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, “Bu açıdan Son Mühür Gazeteci çalışanlarını kutluyorum. Organ bağışının kanayan bir yarasını gündeme getirdikleri için. Sosyal medya üzerinden yapılan "Organ Satış" paylaşımları halkımız üzerinde yanlış yorumlamalara ve anlaşılmalara sebep olmaktadır. Hatta korkuya yol açabiliyor, "organ bağışında bulunursam kendimi mimlemiş olabilirim" endişesi haklı olarak kafalarını karıştırmakta. Emniyet müdürlüğü Siber suçlarla mücadele şb.si denetlemelerini sıkılaştırmalı hatta caydırıcı bir yol izlemeli” dedi.
İran Böbrek Bekleyen Hasta Listesini Nasıl Sıfırladı !
İran’da organ nakli sistemi çok farklı işliyor. Ülkede gerçekleşen organ nakilleri kadavradan, yaşayan bir akrabadan ve akraba olmayan kişilerden yapılıyor. Tüm etik tartışmalara rağmen İran’da böbreğini satan kişilere yasal olarak ödeme yapılmaktadır. Bu sayede İran’da böbrek nakil listesinde bekleyen kişi sayısı neredeyse sıfıra yakındır. İran’da böbrek ihtiyacı olan diyaliz hastası ile böbreğini satan kişi arasındaki diyalog Böbrek Vakfı ismi verilen, kar amacı taşımayan bir kuruluş tarafından yürütülmektedir.
Hastalara 2-3 Ay İçerisinde Böbrek Bulunuyor !
Bu sistemde bir diyaliz hastası gerekli başvurularını yaptıktan sonra 2-3 ay içerisinde böbrek nakli olabiliyor. Türkiye’de bir diyaliz hastasının bekleme süresi 10 yılı bulabilmektedir. Yapılan nakillerle ilgili masrafların %90’ı alıcının sigortası, %10’u ise Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. İran’da 20-35 yaş arası sağlıklı kadın ve erkekler böbreklerini satabilmektedir. Böbrek arzı talepten yüksek olan İran’da satıcılara/vericilere devlet belli bir ödeme yapmakta ve ücretsiz sağlık hizmeti vermektedir. Ayrıca satıcı, alıcıdan da üzerinde uzlaştıkları bir ödeme almaktadır. Satıcı ve alıcı Vakıf tarafından tanıştırılmakta, fiyatta anlaşmak üzere bir araya getirilmektedir. Ayrıca, bu işlemlerde Vakfın garantör bir rolü bulunmaktadır; alıcı eğer Vakıf’tan başka bir teklif almak isterse, aynı fiyata başka satıcı da bulunabilmektedir.