Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi, ekonomideki durgunluk ve Schengen vizesi sorunu gibi engeller, karayolu taşımacılığı sektöründe ciddi zorluklara neden oldu. Türk plakalı araçların yurtdışı taşımacılıkta azalması ve vize sorununun artmasıyla iş hacmi daralırken, yurtiçi taşımalarda ise maliyetlerin taşıma ücretlerine yansıtılamaması seferlerin azalmasına neden oldu. Sektör temsilcileri, 550 bine yaklaşan ticari yük taşıma filosunda talebin hızla azaldığını belirtiyor ve araç filosunun yaklaşık yüzde 40'ının kullanılamaz duruma geldiğini ifade ediyor.

Her 10 kamyonun 4'ü kullanılamaz halde

Türkiye Nakliyeciler Derneği Başkanı Hakkı Başman, yüksek enflasyonun lojistik firmaları ve TIR sahipleri başta olmak üzere sektörü ciddi şekilde etkilediğini belirtiyor. Ticaretteki daralmaya bağlı olarak iş hacmindeki azalmaya dikkat çeken Başman, neredeyse her 10 kamyonun 4'ünün kullanılamaz hale geldiğini dile getiriyor. Ayrıca, finansmana erişimde yaşanan zorluklara da vurgu yapıyor ve yüksek kredi faizlerinin araç kredilerinin kullanımını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Lojistik sektörü uzmanlarından TIRPORT Kurucu Başkanı Dr. Akın Arslan, finansmana ulaşmanın zorlaştığına ve işletme sermayesi yetersiz firmaların iş çeviremediğine işaret ediyor. Özellikle ödeme vadelerinin uzamasının firmalara ek maliyetler getirdiğini vurguluyor ve üretim ile ticaretin önemli ölçüde azaldığını ifade ediyor.

Akgül Depolama ve Uluslararası Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akgül, arz talep dengesizliğinin yabancı plakalı araçların yurt içinde taşıma yapmaya başlamasına neden olduğunu belirtiyor. Rekabetin arttığı bir ortamda, yabancı plakalı araçların uygun fiyatlarla taşıma yapmasının yerli nakliyecileri zor durumda bıraktığını dile getiriyor.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy ise işletme giderlerinin arttığını ve döviz kurlarının beklentilerin altında kalmasının masrafları karşılamada zorluk çıkardığını belirtiyor. Ayrıca, Schengen vizesi konusunda yaşanan sıkıntıların sürücü istihdamını ve taşımacılığı olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ