Türk mutfağının öne çıkan lezzetlerinin başında etli ekmek geliyor. Konya ile özdeşleşmiş olmasına rağmen Kastamonu'da da eşsiz bir tat olarak sunulan etli ekmek Kastamonu’nun coğrafi işarete sahip kültürel değerlerinden olarak biliniyor. Kastamonu etli ekmeği, ince hamur üzerine serilen bol kıyma ve baharat karışımı ile hazırlanıyor. Odun fırınında özenle pişirilen etli ekmek, çıtır çıtır hamuru ve bol malzemesiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Anadolu lezzetlerinin fark yaratan tatlarından biri olan etli ekmeği Kastamonu'da sizler için araştırdık.
Etli ekmeğin Kastamonu'daki önemini ve lezzetini, bu konuda uzman olan Mustafa Kocaer'e sorduk.

etli ekmek

Daday etli ekmek ustası Mustafa Kocaer, Kastamonu'da 24 yıldır etli ekmek ustası olduğunu ve bu mesleğin babadan geçtiğini ifade etti. Etli ekmeğin tarihçesinin, Kastamonu'nun zengin mutfak kültürüne dayandığını ve yüzyıllardır süregelen bu geleneksel lezzetin, nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaştığını belirtti. Kocaer, birçok versiyonu olmasına rağmen Kastamonu etli ekmeğinin, şehrin birçok restoranında ve fırınında kendine has, kapalı şekilde servis edilmekte olduğunu ve farkının  burada olduğunu söyledi.

Daday

Konya mı? Kastamonu mu?

Mustafa Kocaer, etli ekmeğin sadece Kastamonu'nun değil, Türkiye'nin dört bir yanından gelen gurmelerin de tercih ettiği bir lezzet olduğunu vurguladı. Kocaer, "Bu özel lezzet, gurmelerin tadım rotalarında ilk sıralarda yer alıyor. Buraya sırf bu lezzeti tatmaya gelenler var. Şehrimizi ziyaret eden herkesin denemesi gereken etli ekmeğimizin coğrafi işaret tescili var. Kastamonu'nun mutfak kültüründe bu lezzet vazgeçilmez" diyor. 

Etli ekmek

Kocaer," Konya'nın etli ekmeği açık, bizimki kapalı. Bizimki yedikçe yumuşar güzelleşir, Konya'nın etli ekmeği de yedikçe biraz kuruma yapıyor. Bizimki kapalı olduğu için daha yumuşak oluyor, etin yumuşaklığı lezzeti hapsediyor. İç harcımız sadece et ve baharat harmanından oluşuyor. Sadece dana eti kullanıyoruz. Kuzu kokar diye Kastamonu halkı burada tercih etmez, alışkın değiliz halk olarak" dedi.

Kocaer, bu sözlerin ardından, Kastamonu'da yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip olan etli ekmeğin, coğrafi işaret alarak adını ve lezzetini hem Türkiye'de hem de dünyada tescillediğini belirtti.

Lezzet

Neden Daday etli ekmek?

Daday deyince akıllara etli ekmeğin geldiğini belirten Kocaer, etli ekmeğin, sadece Kastamonu'nun değil, Türkiye'nin dört bir yanından gelen gurmelerin de gözdesi olduğunu belirterek, bu özel lezzeti, gurmelerin tadım rotalarında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı. Kocaer, Kastamonu etli ekmeğinin pide formundan farklı olduğunu belirtti.

Etli ekmeğin ilk mucidinin Dadaylı olduğunu vurgulayan ve isimlerinin buradan geldiğini belirten Kocaer," Bu lezzet Daday'da doğdu. Daday denilince akıllara etli ekmek gelir. Bizim de adımız buradan geliyor. Hamurlarımızın unu Karabük'ten geliyor. Özel getiriyoruz. Hazır maya kullanmak yok bizde, mideniz rahatsız olmaz. Bizi bu farklı kılıyor. Kendi yöremizin lezzetlerini bir arada sunuyoruz, etimizi bol bol, incecik hamur ile yerli ve yabancı turistlerin, Kastamonu halkının damak tadına sunuyoruz. Lezzeti, yumuşaklığı ve çıtır hamuru ile etli ekmek yemek için Kastamonu'ya gelsinler" dedi.

Kastamonu

65 yıllık lezzet rotası

65 yıllık köklü geçmişiyle Kastamonu’nun tanıtımına ve turizmine büyük katkı sağlayan etli ekmek, bugün hala ustalarının elinden çıkıp sofralarda yerini alıyor. Kastamonu etli ekmeği, ince hamur üzerine serilen bol kıyma ve baharat karışımıyla hazırlanarak fırında özenle pişiriliyor. Çıtır çıtır hamuru ve bol malzemesiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.

Şehri ziyaret eden herkesin denemesi gereken bu eşsiz tat, Kastamonu'nun mutfak kültürünü keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir deneyim sunuyor.

Muhabir: Osman Günden