Ürünü tarlada kalan kavun çiftçiyle bir araya gelen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düşük fiyat nedeniyle kavunlarını tarlada kaldığını belirterek, iktidara; "Üreticiye sahip çıkın, önümüzdeki yıl üretim yapabilmesi için gerekli destekleri bir an önce verin" çağrısı yaptı.
"Zararımız dekarda 22.500 lira"
Tarlada kalan kavunlardan dolayı zarar eden üretici Uğur Tekeli, kavun üreticisinin yaşadığı zararı şu sözlerle dile getirdi: “Bir dönüm alana 25 bin lira harcadık ama ancak 2.500 liraya satabildik. Zararımız dekarda 22.500 lira. Sadece bir fideyi 13,5 liraya aldık. Bu yıl birçok kavun ve karpuz tarlada kaldı. Para etmedi, çürüdü, hayvan yemi oldu. Bizim bu durumumuzu iktidarın düşünmesi lazım; çeklerimiz, senetlerimiz yazılmaya başladı, kimsenin ödeme gücü yok.”
Tekeli ifadeleriyle, çiftçilerin yüksek maliyetlerle mücadele ettiğini, buna rağmen ürünlerini değerinde satamadığını ortaya koydu. Pek çok çiftçi gibi, Tekeli de borçların altında ezildiğini ve giderek artan maliyetler karşısında zor durumda olduğunu belirtti.
"Çözüm çiftçinin borçlarının ötelenmesi"
CHP'li Gürer, üreticilerin ürünlerini para etmediği için tüccarlara çek karşılığında verdiğini ancak çeklerin büyük çoğunluğunun Kasım ayında ödeneceğini belirtti. Gürer, “Üreticilerin çoğu ‘Bizim ürünü alan kişinin durumu da iyi değil, acaba bu çeki ödeyebilecek mi?’ diye endişe ediyor.” diyerek çiftçilerin ürün sattıkları halde parasını alamama riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
Bu durumun çiftçiler üzerinde yarattığı mali baskıya değinen Ömer Fethi Gürer, “Bu işin çözümü, çiftçinin borçlarının ötelenmesi.” diyerek, TBMM’ye bu konuda bir kanun teklifi sunduğunu ve çiftçilerin borçlarının 2027 yılına kadar ertelenmesi gerektiğini vurguladı. Gürer, borç faizlerinin silinmesi ve çiftçiye can suyu verilmesinin, önümüzdeki üretim dönemi için hayati önem taşıdığını ifade etti.
Gürer, yeni bütçe teklifinin çiftçiye gereken desteği sağlamaktan uzak olduğunu belirtti. “2025 yılı bütçesinde milli gelirin %1’inin çiftçiye verilmesi lazım, bu da 615 milyar liraya denk geliyor. Ancak bütçede çiftçiye ayrılan pay 135 milyar lira olarak öngörülüyor.” diyen Gürer, çiftçinin yaşadığı finansal krizin giderek derinleştiğini ifade etti. Çiftçilerin bankalara olan borçlarının 749 milyar lirayı bulduğunu, piyasaya olan borçlarla birlikte toplam borcun 800 milyar lirayı aştığını belirten Gürer, “Ülkede borcu olmayan çiftçi kalmadı” dedi.
Gürer, yetkililere çağrıda bulunarak çiftçinin içinde bulunduğu durumu görmezden gelmemeleri gerektiğini ifade etti. Gürer, “Yetkililere sesleniyoruz: Üreticiye sahip çıkın! Önümüzdeki yıl üretim yapabilmesi için gerekli destekleri bir an önce verin. Makamda oturup laf değil, tarlaya gelip çiftçinin durumunu görün.” diyerek, tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için acil adımlar atılması gerektiğini belirtti.