Hakkari, Esenyurt, Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanmasına dair kararın ardından, Tunceli ve Ovacık belediyelerine de kayyım atanması durumu, 31 baro tarafından ortak bir açıklama ile protesto edildi. Barolar, kayyım uygulamalarının demokratik hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak, bu hukuksuz karardan derhal geri adım atılması gerektiğini belirtti.

Açıklamada, Anayasa'nın 67. maddesi ile güvence altına alınan seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiği ifade edildi. Barolar, belediye başkanlarıyla ilgili hukuki sorunların ancak belediye meclisi üyeleri arasındaki seçim mekanizmaları ile çözülmesi gerektiğini savundu. Ayrıca kayyım uygulamasının masumiyet karinesine, seçmen iradesine ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı olduğu vurgulandı. Kayyım uygulamalarının Türkiye demokrasi ve hukukuna zarar verdiği, seçmen iradesini yok saydığı ve hukuka olan güveni zayıflattığına dikkat çekildi.

"Hiçbir hukuksal ve toplumsal meşrutiyeti söz konusu değildir"

Masumiyet karinesinin ihlal edildiği ve seçmen iradesinin yok sayıldığı kayyım uygulamasının, Anayasa’ya ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça ve çok yönlü olarak aykırı olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Yönetsel bir rejime dönüştüğünden şüphe bulunmayan bu uygulama; Türkiye demokrasisine ağır tahribat oluşturmaktan, seçmenin inancını örselemekten ve hukuka olan güveni zayıflatmaktan başka bir sonuç üretmemektedir. OHAL yönetiminin kalıntısı olan kayyım uygulamasının hiçbir hukuksal ve toplumsal meşrutiyeti söz konusu değildir. Biz aşağıda imzası bulunan barolar olarak; kayyım rejiminin karşısında olduğumuzu kararlılıkla vurguluyor, halkın iradesini gasbeden bu hukuksuz karardan biran evvel dönülmesi, seçmen iradesi ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi