İZMİR HABERLERİ

Kemeraltı esnafı can çekişiyor!

Ekonomik dar boğaz, yüksek komisyonlar, altyapı sorunları ve yetersiz destekle Kemeraltı Çarşı'nın esnafı can çekişiyor

GAMZE ESKİKÖY- İzmir’in kültür ve ticaret hayatında köklü bir geçmişe sahip olan Kemeraltı Çarşısı, ekonomik darboğaz ve altyapı sorunları nedeniyle ayakta kalma mücadelesi veriyor. Artan maliyetler, otopark sıkıntısı ve ilgisizlikten yakınan esnaf, her geçen gün daha da zorlanırken, Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, yetkililere çağrıda bulunarak, “Kalıcı çözümler için artık harekete geçin” dedi. Çarşıdaki mülteci sorunu, yüksek kira ve işletme maliyetleri ile bankaların komisyonları karşısında direnen esnaf, Kemeraltı’nın yalnız bırakılmasına isyan ediyor.

"Komisyon verecek gücümüz yok"

Son dönemde bankaların arttırdığı komisyon bedelinden dolayı esnaflar kredi kartından ödeme almayıp, nakit paraya başvuruyor. Müşteriler bu devirde ''Nakit para mı taşıyayım derken" esnaf ise "Komisyon verecek gücüm yok" diyor. Kemeraltı'nın ünlü esnaflarından Kahveci Ömer Usta dert yandı. “Aylık 40.000 TL, kira ödüyoruz. Biz burada çay kahve limonata satabiliyoruz. Personele bir günde 2 bin TL civarında maliyet gidiyor. Sattığım ürünün %25'i vergiye gidiyor. Öyle bir hale getirdiler ki bizi perişan haldeyiz. Üstümüzde aşırı yük var. Elektrik su 25 bin TL. Masraflar çok, bankaya verecek yüzde 4.5 komisyon gücümüz yok” dedi.

"Belediye karar verirse göreceğiz"

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, yaşanan zorlukların sadece bugünün zorlukların olmadığını , yıllardır yaşandığını söyledi. Girgin, “Yaşadığımız zorluklar, ekonomik boyutta her geçen gün daha da katlanıyor. Kemeraltı’nın yalnızlığı ile ilgili dokunulmayı bekliyoruz. Bu hep kelimelerde kaldı. Geçen dönemlerde alt yapı ile ilgili adımlar atıldı fakat durdu. Şimdi tekrar Cemil başkan İZSU vasıtasıyla geliştirme düşüncesine sahip. Eşrefpaşa’dan gelen yağmur suyunu deniz seviyesindeki Kemeraltı’nı biraz rahatlattı ama bitiremediği için göremedik. Belediye karar verirse göreceğiz

"Otopark sorunu bizi eksiye götürüyor"

Kemeraltı esnafının en büyük sorunun otopark sorunu olduğunu belirten Girgin, müşterinin en yakın yere otoparkın getirememesinin eksi olduğunu dile getiren Girgin, “Yakın yerde oturan esnafın aracını getirmemesi bizim için telkin. Bu otoparkların çoğlu müşteriye ait.Müşteri ne kadar çok aracın buraya en yakın yere kadar koyabilirse biz artı kazanıyoruz. AVM’lerde en büyük artı otoparkın ücretesiz kullanılması ama burada böyle birşey yok. İnsanların alışverişini yapıp rahat bir şekilde eve dönüşünü sağlıyor. Kemerlatında bunu paralı olmasına rağmen müşteri en yakın yere otoparkını getiremiyorsa biz eksiyle başlıyoruz. Akşam saatlerinde buranın canlanması için çeşitli etkinlikler yapılması lazım. Gece yaşamıyla ilgili de sokaklarda ışıkların yanması lazım. Işığın yanmadığı yerde karanlık risk değil ama insanlar için ürpetici” diye konuştu.

"Belediyenin kural koyması açısından eksiği çok"

Semih Girgin, Kemeraltı çarşısının gelişmesinde esnafın eğitiminin bu konuda çok önemli olduğunu söyledi. Müşterilerin arzu ettiği tarzda onlara dokunmak kendilerini güncellemek zorunda diyen Girgin bu konun öne geçilmesinin yollarını anlattı. Esnafa verilen eğitimleri Ahilik ve odalarımızla yapmamız lazım diyen Girgin, “Belediyenin kural koyması açısından da çok büyük eksiklikleri var. Boşluk bırakıldığı an iyi niyetli esnaf bozulur niyeti kötü olan esnaf da o boşluğu ele geçirir. Bizde yorulduk. İşgalle çarşıyı bozan, eğitim almayan kişiler olunca kadınlar çocuklar buradan kaçar hale geldi. İşgal, yabancı tabela, ruhsatsızlık sorunu en çok bilinen ama kontrol mekanizmasının tek elde olmaması bunu tek bir sahibi olmamasından ötürü takip edilir durumda değil. Esnaf olacak kişilerin eğitim alması lazım ki her önüne gelen esnaf olmasın, belediye gücünü göstermeli. Bina tarihi bir alanda ise her işi yapamaz bunun önüne geçmeliyiz ki hem fiyat uçurumunu takip edelim hem de sorun yumağı haline gelmeden çözelim. Bu konuda valilik de çok önemli. Her kurum kendi üzerine düşen görevi yaparsa Kemerlatı 4-5 yıl sonra canlanır" dedi.

"İzmirli Kemeraltına küs kaldı"

Girgin, "Yönlendirme tabelaları konusunda çok eksiğimiz var. Yerli yabancı turistimiz nereye gideceğini bilmiyor. İzmirli Kemeraltı'na küs kaldı. Lojistiği uygun bir yerde toplayalım hem İzmirli hem yerel hem de yabancı turist geldiğinde nerde ne olduğunu bilsin ama biz daha İzmirliyi buraya getiremiyoruz. Yerel turist de Şehirler arası otobüs turları ile gelse otobüsü park edecek yer yok. Agora’nın şehrin dinamiklerini bir şekilde kazanıp genç kesimi buraya çekmemiz lazım. Bunları da bugünden konuşuyoruz ama vadesi olan işler. Kim gelirse gelsin, İzmirli’nin burayla ilgili bakış açısı değişmemesi lazım. Her yeni gelen bir şeyleri yıkıp, yeni bir şey söylemeye çalışıyor. Kemeraltı esnafı değişmek istiyor. Ama anlaşabilir olmamız lazım" diye konuştu.

"Yanlış esnafa bedelini ödetin"

 Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin yetkililere şu sözlerle seslendi:

Bizden kopuk proje yaparsanız ve o projeyi biz istediğimizi çevirdiğimizde devletin parası da çöp oluyor. Gelin birlikte masaya oturalım biz sahip çıkacağız. Belediye başkanı, vali değişecek ama burada yıllarını veren dünya kadar müdürler esnaf var. Karar verirken, müşteriyi de düşünmek zorundasınız. Bu çok zor birşey değil. Bu ülkede yönetim Cumhuriyetse en doğal şeyi biz çarşımız için bekliyoruz. Herkes görevlerinin verdiği sorumluluğu yapsın. Ama bazen kuralları da esnetmeniz gerekiyor ki çözüm bulun. Buraya ben nefes aldırmam derseniz olmaz. Burası SİT alanı  depremle ilgili itfaiye ile ilgili yeni yeni kanunlar çıkartıyorsunuz. 200 yıllık esnafın içinde olduğu binayı ben nasıl depreme dayanıklı hale getireceğim? Hoşgörü ile sevgiliyi esnafa yansıtın. Yanlış ensafa da bedelini ödetin! İyi esnaf suistimal edecek durumda değil"