ALPER TEMİZ - Ege Bölgesi'nde, iklim krizi nedeniyle zararlı böceklerin artış göstermesi, tarımda kimyasal ilaç kullanımını ciddi şekilde artırmış durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye genelinde 53 bin ton tarım ilacı kullanıldı ve bu kullanımda Ege Bölgesi'ndeki üç il, ilk onda yer aldı. Bu durum, bölgedeki tarım faaliyetlerinin kimyasal bağımlılığına işaret ederken, biyolojik mücadele yöntemlerinin yetersiz kalması ise büyük bir sorun olarak öne çıkıyor.
"Birçok enstitü kapandı"
Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, "Son on yılda tarım ilacı kullanımındaki artışın, biyolojik mücadeleye yeterince önem verilmediğini vurguladı. Özkaya, "Biyolojik mücadele teşviklerinin yok denecek kadar az ve bu durum, zararlı böceklerin artışıyla birlikte kimyasal ilaç kullanımını daha da artıracak. Ayrıca, birçok zirai araştırma enstitüsünün kapatılması, biyolojik mücadelenin yaygınlaşmasını engelliyor" diye konuştu.
"Aynı titizlik iç piyasada uygulanmıyor"
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım ise, ihracat edilen tarım ürünlerinin daha sıkı denetlendiğini, ancak iç piyasaya sunulan ürünlerde aynı titizliğin gösterilmediğini belirtiyor. Yıldırım, biyolojik mücadeleye yönelik teşviklerin artırılması gerektiğini ve bu alanda daha fazla destek sağlanması gerektiğini savunuyor.