Son Mühür/Merve Turan Ticaret Bakanlığı, 31 Ağustos 2023 tarihinde yaptığı yönetmelik değişiklikleri ile sahte ilanların, ilan kirliliğinin, spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesini hedeflemektedir. Bu çerçevede, taşınmaz ve taşıt ilanlarının yayınlandığı platformlara kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirilmiştir.
Elektronik ilan doğrulama sistemi (EİDS) devreye girdi
Ticaret Bakanlığı, ilan platformlarında şeffaflık sağlamak amacıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kurmuştur. EİDS sistemi ile 1 Kasım 2023'ten itibaren ilan vermek isteyen kişilerin kimlik doğrulama işlemleri başlamıştır. Kimlik doğrulaması yapmayan kişiler, ilan platformlarında ilan verememektedir.
Yetki Doğrulama Uygulaması Başlıyor
EİDS'nin ikinci aşaması, yetki doğrulama sistemini kapsamaktadır. Bu uygulama, 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu hale gelecektir. Gelecekte, satılık taşınmaz ve taşıt ilanları için de bu doğrulama zorunluluğu getirilecektir.
İlan vermek için kimler yetkilendirilecek?
EİDS sistemine göre, taşınmaz ve taşıt ilanlarını yalnızca şu kişiler verebilecektir:
- Taşınmaz/taşıt sahibi,
- Taşınmaz/taşıt sahibinin birinci ve ikinci derece akrabaları veya eşi,
- Taşınmaz/taşıt sahibince e-Devlet üzerinden yetkilendirilmiş, yetki belgeli emlak ve galeri işletmeleri.
Dijital ilanların takibi ve ceza uygulamaları
Bakanlık, sosyal medya ve diğer elektronik platformlarda yayımlanan ilanları da titizlikle izlemektedir. Meta Platforms İstanbul Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi'ne ait Facebook ve Instagram gibi platformlarda düzenlemeye aykırı ilan faaliyetleri tespit edilmiştir. Bu platformlara idari para cezası uygulanmış ve 1426 sosyal medya hesabına erişim engeli getirilmiştir.
Vatandaşlara uyarı: Sosyal medyada yer alan ilanlara dikkat edin
Ticaret Bakanlığı, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için sosyal medyada yer alan taşınmaz ve taşıt ilanlarına güvenmemelerini ve yalnızca yasal platformlar üzerinden işlem yapmalarını önermektedir.