AK Parti’nin Bayraklı Belediye Başkan adayı Bilal Kırkpınar’ın Kemalpaşa, Örnekköy’de üzerinde tavuk kümesi olan tarım arazisinde yaptığı 90 villalık lüks site gündemden düşmüyor.
Kırkpınar Süt Ürünleri Gıda ve Hayvancılık şirketi tarafından alınan ve üzerinde tavuk kümesleriyle bekçi evleri bulanan 29 dönümlük tarım arazisine dikilen 90 adet villa için, Bilal Kırkpınar hakkında şikayet üzerine başlatılan soruşturmada, Kemalpaşa Cumhuriyet savcılığı, imar kirliliğine neden olmak ve yapı denetim kanununa muhalefetten, Kemalpaşa Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.
Şikayet üzerine görevlendirilen bilirkişi heyeti de hazırladığı raporda parselde yapılan cins değişikliği ve numarataj belgesi işleminin 2017 yılında olmayan yapılar ile imar barışı belgesinde gerçeğe aykırı beyanlar dikkate alınarak tanzim edildiğinin belirlendiğini ifade etti.  Raporda yine Tavuk kümesleri için alınan güçlendirme ruhsatı ile yapıların tamamen yıkılarak, yeni betonarme yapılar yapıldığı ifadesi yer aldı.
Bu arada Arazi, imar planında tarım ve büyük ova koruma alanında kalırken, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi yasal olmadığı gerekçesiyle güçlendirme ruhsatlarını iptal etmişti.

Önce ‘’iptal’’ sonra ‘’iptal değil’’ yazısıÖnce ‘’iptal’’ sonra ‘’iptal değil’’ yazısı

Binaların yapı kayıt belgelerinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından iptal edildiğini bildiren yazı Kemalpaşa Belediyesi’ne ulaşınca, belediye yasal işlemler için harekete geçti.
Bu süreçte ilginç bir gelişme yaşandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü 10 Ekim tarihinde Kemalpaşa Belediyesi’ne gönderdiği yazıda yapı kayıt belgelerinin iptal edildiği bildirdi.
Ancak ne olduysa 24 Ekim tarihinde aynı müdürlük Kemalpaşa Belediyesi’ne ikinci bir yazı yolladı. Yazıda, ‘İzmir Kemalpaşa ilçesi Örnekköy Mahallesi 18 Ada 119 parsel numaralı taşınmazda alınmış 28.11.2018 tarihli 12 adet yapı kayıt belgesinin iptal edildiği bildirilmiştir. Bahsi geçen belgeler hala aktif olup belediyenizce yapılacak iş ve işlemler bu mihvalde yürütülmesi…’’ denildi.
Böylece yapı kayıt belgelerinin, iptalinin iptal edildiği ortaya çıktı.

Hapis cezası isteniyor

Hapis cezası isteniyor

Öte yandan alanda yapılan tüm usulsüzlüklerin tek tek yer aldığı bilirkişi raporunun ardından hazırlanan iddianame üzerine açılan dava da savcı
Bilal Kırkpınar ve babası Hatip Kırkpınar’ın imar kirliliğine neden olduğunu iddia etti. Savcı, ayrıca aralarında Bilal Kırkpınar’ın yanı sıra inşaatın yapı denetimini üstlenen şirket çalışanlarının da Yapı Denetim Kanunu’na muhalefet suçunu işlediklerini belirtti. 
Sanıklar hakkında yapı denetim kanununa muhalefetten 6 aydan 3 yıla kadar hapis, yine imar kirliliğine neden olmaktan ise bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

Muhabir: Osman Günden